Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Seçilmiş Karayemiş Genotiplerinin Meyve Özellikleri ile Biyokimyasal Bileşiklerin Karakterizasyonu

Yıl 2020, Cilt: 57 Sayı: 1, 105 - 110, 31.03.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.601390

Öz

Amaç: Bu çalışma Karadeniz
bölgesinden seçilmiş bazı karayemiş genotiplerinin meyve özellikleri ile biyokimyasal
bileşik içeriklerini belirlemek amacıyla Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama arazisinde yürütülmüştür.



Materyal ve Metot: Çalışmada
7 farklı karayemiş genotipi incelenmiştir. Araştırmada; karayemişin salkımdaki
meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eti/ çekirdek oranı, SÇKM, meyve tadı,
meyve etinin çekirdekten ayrılması, biyokimyasal olarak; toplam fenolik, toplam
flavonoid ve antioksidan aktivitesi özellikleri incelenmiştir.



Bulgular: Salkımda
meyve sayısı 5,4-17,0 adet; meyve ağırlığı 3,6-9.5 g ve SÇKM içeriği 18,4-23.5 arasında
tespit edilmiştir. En yüksek toplam fenolik, flavonoid içeriği ve antioksidan
aktivitesi (FRAP ve DPPH) R- 27 genotipinde ölçülmüştür.



Sonuç: Araştırma
sonuçları değerlendirildiğinde salkımdaki meyve sayısı, meyve tadı ve
biyokimyasal içerik bakımından R- 27 genotipi öne çıkmıştır. Ayrıca karayemiş
meyvelerinin ayrı bir damak tadına sahip olduğu söylenebilir.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A.İ., ve Yanmaz, R., 1997. Genel Bahçe Bitkileri. T.C. A.Ü.Z.F. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No: 4, Ankara.
  • Akbulut, M., Macit, İ., Ercisli, S., Koç, A., 2007. Evaluation of 28 cherry laurel (Laurocerasus officinalis) genotypes in the Black Sea region, Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science,, Vol. 35: 463–465
  • Ayaz, FA., Kadioglu, A., Reunanen, M., Var, M. 1997. Phenolic acid andfatty acid composition in the fruits of Laurocerasus officinalis Roem. and its cultivars. J. Food Comp. Anal. 10: 350-357.
  • Benzie, IF., Strain, JJ., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical biochemistry, 239(1), 70-76.
  • Beyhan, Ö., Elmastas, M., Gedikli, F., 2010. Total phenolic compounds and antioxidant capacity of leaf, dry fruit and fresh fruit of feijoa (Acca sellowiana, Myrtaceae). Journal of Medicinal Plants Research, 4(11), 1065-1072.
  • Bostan, SZ., İslam, A., 2003. Trabzon'da Yetiştirilen Mahalli Karayemiş (Prunus laurocerasus L.) Tiplerinin Pomolojik ve Fenolojik Özellikleri. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 27-31.
  • Bostan, SZ., 2001. Pomological Traits of “Su” Cherry Laurel. Journal American Pomological Society, 55(4):215-217.
  • Çelik, H., İslam, A., Kalkışım, Ö., 2015. Effect of cutting time and IBA application on rooting of edible cherry laurel (Prunus laurocerasus cv. 'Kiraz') cuttings. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3): 215 - 220
  • Demirtas, I., Gecibesler, IH., Yaglioglu, AS., 2013. Antiproliferative activities of isolated flavone glycosides and fatty acids from Stachys byzantina. Phytochemistry letters, 6(2), 209-214.
  • Doğru, İ., 2014. TİP 2 Diyabet Oluşturulmuş Sıçanlarda Prunus laurocerasus (Karayemiş)’un Oksidan-Antioksidan Sistemler Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans tezi, Bursa.
  • Eroğul, D., Hepaksoy, S., 2013. Bazı İdris (Prunus mahaleb L.) genotiplerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50(3):261-266.
  • Eser, M., 2011. "Laurocerasus officinalis Roemer" bitkisi meyvalarının streptozotocin ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda pankreas adacıkları üzerindeki antidiyabetik etkisinin araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek lisans tezi. İstanbul.
  • Eser, M., Şentürkoğlu, S., Tunçdemir, M., Balcı, H., Karaca, Ç., Uslu, E., Atıkeren, P., Karabulut, E., İslam, A., 2014. The Antidiabetic Effects of The Fruits of ‘Laurocerasus officinales Roemer’ on Pancreatic Islands of Streptozotocin-Induced Diabetic Rats, 18th International Microscopy Congress, Prag, September 7-12, pp.3398-3398
  • Güven, KL., Geçgil, TH., 1961. Taflan suyu hazırlanması hakkında. Eczacılık Bülteni No:3, s:117
  • İslam, A., Odabaş, F. 1996. Vakfıkebir ve Çevresinde Yetiştirilen Karayemişlerin Seleksiyon Yoluyla Islahı-1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(4): 147-158.
  • İslam, A., 2002. ‘Kiraz’ cherry laurel (Prunus laurocerasus). New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 30(4): 301-302
  • İslam, A., 2008. Doğu Karadeniz’e Özgü Bir Meyve: Karayemiş. Doğu Karadeniz Tanıtım, Kültür ve Aktüalite Dergisi, 63-68.
  • İslam, A., Deligöz, H., 2012. Ordu ilinde karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) seleksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 1(1), 37-44.
  • Kadioglu, A., Yavru I., 1998. Changes in the chemical content and polyphenol oxidase activity during development and ripening of cherry laurel fruits. PHYTON-HORN, 37: 241-252.
  • Karaçali, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Universitesi Ziraat Fakültesi yayınları no. 494. İzmir
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., 1996. Akçaabat'ta yetiştirilen karayemiş tiplerinde seleksiyon çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1): 147-153
  • Karahalil, FY., Şahin, H., 2011. Phenolic composition and antioxidant capacity of cherry laurel (Laurocerasus officinalis Roem.) sampled from Trabzon region, Turkey. African Journal of Biotechnology, 10(72), 16293-16299.
  • Macit, İ., 2008. Karadeniz Bölgesi Karayemiş (Prunus laurocerasus L.) Seleksiyonu II.Aşama. Yüksek Lisans Tezi, OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 47s.
  • Ozturk, B., Karakaya, O., Yıldız, K., Saracoglu, O., 2019. Effects of Aloe vera gel and MAP on bioactive compounds and quality attributes of cherry laurel fruit during cold storage. Scientia horticulturae, 249, 31-37.
  • Zhishen, J., Mengcheng, T., Jianming, W., 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food chemistry, 64(4), 555-559.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali İslam 0000-0002-2165-7111

Orhan Karakaya Bu kişi benim 0000-0003-0783-3120

Sefa Gün Bu kişi benim 0000-0001-9632-2888

Selim Karagöl 0000-0002-7005-7710

Burhan Öztürk 0000-0002-0867-3942

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 4 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 11 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İslam, A., Karakaya, O., Gün, S., Karagöl, S., vd. (2020). Seçilmiş Karayemiş Genotiplerinin Meyve Özellikleri ile Biyokimyasal Bileşiklerin Karakterizasyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 105-110. https://doi.org/10.20289/zfdergi.601390

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.