Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı biçim yüksekliği ve azot seviyelerinin dev kralotu (Pennisetum hybridum)’nda yem verimi ve kalitesine olan etkileri

Yıl 2022, Cilt: 59 Sayı: 1, 107 - 118, 30.03.2022
https://doi.org/10.20289/zfdergi.845884

Öz

Amaç: Bu çalışma, farklı biçim yüksekliği ve değişik azot seviyelerinin dev kralotu (Pennisetum hybridum) bitkisinde yem verimi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2019 ve 2020 yıllarının yaz yetişme döneminde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, İzmir’de gerçekleştirilmiştir. Denemede, beş farklı biçim yüksekliği (0, 5, 10, 15, 20 cm) ile beş farklı azot (0, 5, 10, 15, 20 kg N/da) seviyesi test edilmiştir. Çalışmada, sap sayısı, bitki boyu, kuru madde (KM) verimi, ham protein (HP), NDF, ADF oranı, kök ağırlığı gibi özellikler ölçülmüştür.
Araştırma Bulguları ve Sonuç: Sonuçlar; kontrole göre artan N seviyesinin KM verimi, HP oranı ve kök ağırlığını yükselttiği, hücre duvarı unsurlarını iyileştirdiğini göstermiştir. Derin biçim uygulamaları KM verimini yükseltmesine karşılık, HP oranı, bitki boyu ve kök ağırlığını azaltmıştır. Yöre koşullarında bitki kalıcılığı, yüksek verim, kabul edilebilir yem kalitesi ve biçim aletlerinin güvenliği için dev kralotuna dekara 15 kg azot uygulaması ile 10 veya 15 cm yükseklikten biçilmesi önerilebilir.

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Kaynakça

  • Alçiçek, A. & K. Özkan, 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asidi, asetik asit ve bütirik asit tayini. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33 (2-3): 191-198.
  • Anonim, 2020. İklim Verileri, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, İzmir.
  • Ateş, E. & H.S. Tenikecier, 2019. Hydrocyanic acid content, forage yield and some quality features of two sorghum-sudan grass hybrid cultıvars under different nitrogen doses in Thrace, Turkey, Current Trends in Natural Sciences, 8: 55-62.
  • Atis, I., N. Celiktas, E. Can & S. Yilmaz, 2019. The effects of cutting intervals and seeding rates on forage yield and quality of alfalfa, Turk. J Field Crops, 24 (1): 12-20.
  • Ayub, M., M.A. Nadeem, M. Tahir, M. Ibrahim & M.N. Aslam, 2009. Effect of nitrogen application and harvesting intervals on forage yield and quality of pearl millet (Pennisetum americanum L.), Pak. J Life Soc. Sci, 7 (2): 185-189.
  • Baytekin, H. & İ. Gül, 2009. Yembitkileri, 'Genel Bölüm', Bölüm 4.1, Yembitkilerinde Hasat, Kuru Ot Üretimi ve Depolama, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, s: 121-141.
  • Bulgurlu, Ş. & M. Ergül, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 127, İzmir.
  • Can, E., N. Çeli̇ktaş, R. Hati̇poğlu, Ş. Yılmaz & S. Avcı, 2003. Effects of cutting time and cutting height on the growth of dallisgrass (Paspalum dilatatum Poir.), Turk. J Field Crops, 8 (2): 57-61.
  • Candoğan, G.Ç. & H. Geren, 2020. Farklı azot seviyelerinin dallıdarı (Panicum virgatum)’da yem verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi üzerine bir ön çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57 (2): 165-172.
  • Carpici, E.B., N. Celik & G. Bayram, 2010. Yield and quality of forage maize as influenced by plant density and nitrogen rate, Turk. J Field Crops, 15 (2): 128-132.
  • Geren, H. & M. Yaman, 2016. Effect of different N and P levels on the forage yield and some yield characteristics of Pennisetum hybridum, EGF 2016, 26th General Meeting, Norway 21: 448-450.
  • Geren, H., A. Simić & Ž. Dželetović, 2016. Forage yield and nutritional values of Pennisetum purpureum affected by cutting height, EGF 2016, 26th General Meeting, Norway, 21: 454-456.
  • Geren, H., A. Simić, İ. Güner & T. Özdoğan, 2019. Effect of different cutting heights on forage yield and some nutritional values of miscanthus (Miscanthus x giganteus), 3rd International Conference on Agriculture, Food, Veterinary and Pharmacy Sciences, 16-18 April 2019, Turkey, p: 56-61.
  • Geren, H., R. Avcıoğlu, Y.T. Kavut, K. Tan & S. Sargın, 2014. Akdeniz İklimi Koşullarında Yetiştirilen Bazı Çokyıllık Sıcak Mevsim Buğdaygil Cinslerinin Yıllık Sıcak Mevsim Buğdaygilleri İle Silolanabilir Verim, Yem Kalitesi ve Biyoetanol Verimi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51 (3): 243-251.
  • Geren, H., Y.T. Kavut & H.B. Unlu, 2020. Effect of different cutting intervals on the forage yield and some silage quality characteristics of giant king grass (Pennisetum hybridum) under Mediterranean climatic conditions, Turk. J Field Crops, 25 (1): 1-8.
  • Goering, H.K. & P.J. VanSoest, 1970. Forage Fiber Analysis (apparatus, reagents, procedures and some applications). USDA Agricultural Handbook No. 379.
  • Hazar, D. & K. Velibeyoğlu, 2018. Kırsal-Ekolojik Müştereklerimiz: Mera Alanları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24 (2): 193-201.
  • Hazar, D. & K. Velibeyoğlu, 2019. Sustainable Management of Rural-Ecological Commons: Recommendations on eDPSIR Causal Networks, JEPE Journal of Environmental Protection and Ecology, 20 (1): 348-357.
  • Houde, S., M.N. Thivierge, F. Fort, G. Bélanger, M.H. Chantigny, D.A. Angers & A. Vanasse, 2020. Root growth and turnover in perennial forages as affected by management systems and soil depth, Plant Soil, 451: 371-387.
  • Hsu, F.H., S.R. Chang & K.Y. Hong, 2005. Effect of cutting stage on forage yield and quality of Nilegrass and Pangolagrass, Crop Environment & Bioinformatics, 2: 282-286.
  • Ishii, Y., K. Ito & H. Numaguchi, 1995. Effects of cutting date and cutting height before overwintering the spring regrowth of summer-planted Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach), J. Japan. Grassl, Sci., 40 (4): 396-409.
  • İptaş, S., H. Geren & M. Yavuz, 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 4.2, Silaj Yapım Tekniği, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, 142-162.
  • Jørgensen, S.T., A. Pookpakdi, S. Tudsri, O. Stölen, R. Ortiz & J.L. Christiansen, 2010. Cultivar-by-cutting height interactions in Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach) grown in a tropical rain-fed environment, Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil & Plant Sci., 60: 199-210.
  • Kacar, B. & A.V. Katkat, 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No: 144, VİPAŞ Yayın No: 20, 531s.
  • Kacar, B., 1986. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları No: 20.
  • Kir, B., G. Demiroglu, R. Avcioglu & H. Geren, 2010. Effect of sowing techniques and harvesting treatments on the performances of some rotation pasture mixtures, African J of Biotechnology, 9 (40): 6666-6669.
  • Kuşvuran, A. & V. Tansı, 2003. Çukurova koşullarında farklı buğdaygil yem bitkilerinde biçim sıklığının bazı vejetatif ve generatif özelliklere etkisinin saptanması, Çuk. Üniv. Zir. Fak. Derg. 18 (1): 45-54.
  • Li, J., X. Tang, J. Zhao, S. Chen, S. Wang & T. Shao, 2020. Improvement of fermentation quality and cellulose convertibility of Napier grass silage by inoculation of cellulolytic bacteria from Tibetan yak (Bos grunniens), Journal of Applied Microbiology, doi.org/10.1111/jam.14917
  • Lounglawan, P., W. Lounglawan & W. Suksombat, 2014. Effect of cutting interval and cutting height on yield and chemical composition of king Napier grass (Pennisetum purpureum x Pennisetum americanum), APCBEE Procedia 8: 27-31.
  • Özdoğan, T. & H. Geren, 2019. Enerji bitkisi olarak kullanılan filotu (Miscanthus x giganteus)’nda farklı azot seviyelerinin biyokütle verimi ve bazı verim özelliklerine etkisi üzerine bir ön araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 56 (2): 257-262.
  • Paulino, V.T., T.L. Lucenas & R.A. Possenti, 2007. Pennisetum hybridum cv. Paraíso: dry matter yields and chemical and biological composition under three cutting heights, In: Congresso Brasileiro de Zootecnia, Londrina. Anais. 17: 1-5.
  • Rahman, M.M., Y. Ishii, M. Niimi & O. Kawamura, 2010. Interactive effects of nitrogen and potassium fertilization on oxalate content in Napier grass (Pennisetum purpureum), Asian-Aust. J. Anim. Sci., 23 (6): 719-723.
  • Salman, A., B. Kir, R. Avcioglu & S.S. Ozkan, 2019. Investigations on the agronomic and sports field characteristics of some turf alternatives cut at different heights in a Mediterranean environment, Turk. J Field Crops, 24 (2): 178-184.
  • Tekeli, A.S. & E. Ateş, 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 1.4, Yembitkilerinin Sınıflandırılması, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, 34-44.
  • Tessema, Z., R.M.T. Baars & Y. Alemu, 2002. Effect of plant height at cutting, source and level of fertilizer on yield and nutritional quality of Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach.). African Journal of Range and Forage Science, 19, 123-128.
  • Tessema, Z., R.M.T. Baars & Y. Alemu, 2003. Effect of plant height at cutting and fertiliser on growth of Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach.). Tropical Science, 43, 57-61.
  • Tessema, Z.K., J. Mihret & M. Solomon, 2010. Effect of defoliation frequency and cutting height on growth, dry matter yield and nutritive value of Napier grass (Pennisetum purpureum (L.) Schumach), Grass and Forage Science, 65: 421-430.
  • Ullah, M.A., M. Anwar & A.S. Rana, 2010. Effect of nitrogen fertilization and harvesting intervals on the yield and forage quality of elephant grass (Pennisetum purpureum) under mesic climate of Pothowar plateau, Pak. J. Agri. Sci., 47 (3): 231-234.
  • Wadi, A., Y. Ishii & S. Idota, 2004. Effects of cutting interval and cutting height on dry matter yield and overwintering ability at the established year in Pennisetum species, Plant Prod. Sci., 7 (1): 88-96.
  • Wijitphan, S., P. Lorwilai & C. Arkaseang, 2009. Effect of cutting heights on productivity and quality of king Napier grass (Pennisetum purpurem cv. King Grass) under irrigation, Pakistan Journal of Nutrition, 8 (8): 1244-1250.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotlar, Toprak ve Gübre Araş. Enstitüsü Yayınları No: 121, Ankara.

Effects of different cutting height and nitrogen levels on the forage yield and quality of giant kinggrass (Pennisetum hybridum)

Yıl 2022, Cilt: 59 Sayı: 1, 107 - 118, 30.03.2022
https://doi.org/10.20289/zfdergi.845884

Öz

Objective: The objective of this study was to determine the effects of different cutting height and nitrogen levels on the forage yield and some quality parameters of giant kinggrass (Pennisetum hybridum).
Material and methods: The study was carried out at Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Izmir/Turkey, during the summer growth seasons of 2019 and 2020. In experiment, five different cutting height (0, 5, 10, 15, 20 cm) and five nitrogen levels (0, 50, 100, 150, 200 kg N ha-1) were tested. Some characteristics were measured such number of tiller, plant height, dry matter (DM) yield, crude protein (CP) concentration, NDF, ADF contents and root weight.
Results and conclusion: Results indicated that increasing N levels increased DM yield, CP content and root weight, and improved cell wall components (NDF and ADF) as compared to the control. Although lower cutting heights increased DM yield; CP content, plant height and root weight decreased. Cutting heights of 10 to 15 cm and application of 150 kg N·ha-1 can be recommended throughout the growing season for silage production of giant kingrass for plant persistence, with high yield and acceptable forage quality, and for the safe operation of the harvest equipment’s.

Kaynakça

  • Alçiçek, A. & K. Özkan, 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asidi, asetik asit ve bütirik asit tayini. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33 (2-3): 191-198.
  • Anonim, 2020. İklim Verileri, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, İzmir.
  • Ateş, E. & H.S. Tenikecier, 2019. Hydrocyanic acid content, forage yield and some quality features of two sorghum-sudan grass hybrid cultıvars under different nitrogen doses in Thrace, Turkey, Current Trends in Natural Sciences, 8: 55-62.
  • Atis, I., N. Celiktas, E. Can & S. Yilmaz, 2019. The effects of cutting intervals and seeding rates on forage yield and quality of alfalfa, Turk. J Field Crops, 24 (1): 12-20.
  • Ayub, M., M.A. Nadeem, M. Tahir, M. Ibrahim & M.N. Aslam, 2009. Effect of nitrogen application and harvesting intervals on forage yield and quality of pearl millet (Pennisetum americanum L.), Pak. J Life Soc. Sci, 7 (2): 185-189.
  • Baytekin, H. & İ. Gül, 2009. Yembitkileri, 'Genel Bölüm', Bölüm 4.1, Yembitkilerinde Hasat, Kuru Ot Üretimi ve Depolama, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, s: 121-141.
  • Bulgurlu, Ş. & M. Ergül, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 127, İzmir.
  • Can, E., N. Çeli̇ktaş, R. Hati̇poğlu, Ş. Yılmaz & S. Avcı, 2003. Effects of cutting time and cutting height on the growth of dallisgrass (Paspalum dilatatum Poir.), Turk. J Field Crops, 8 (2): 57-61.
  • Candoğan, G.Ç. & H. Geren, 2020. Farklı azot seviyelerinin dallıdarı (Panicum virgatum)’da yem verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi üzerine bir ön çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57 (2): 165-172.
  • Carpici, E.B., N. Celik & G. Bayram, 2010. Yield and quality of forage maize as influenced by plant density and nitrogen rate, Turk. J Field Crops, 15 (2): 128-132.
  • Geren, H. & M. Yaman, 2016. Effect of different N and P levels on the forage yield and some yield characteristics of Pennisetum hybridum, EGF 2016, 26th General Meeting, Norway 21: 448-450.
  • Geren, H., A. Simić & Ž. Dželetović, 2016. Forage yield and nutritional values of Pennisetum purpureum affected by cutting height, EGF 2016, 26th General Meeting, Norway, 21: 454-456.
  • Geren, H., A. Simić, İ. Güner & T. Özdoğan, 2019. Effect of different cutting heights on forage yield and some nutritional values of miscanthus (Miscanthus x giganteus), 3rd International Conference on Agriculture, Food, Veterinary and Pharmacy Sciences, 16-18 April 2019, Turkey, p: 56-61.
  • Geren, H., R. Avcıoğlu, Y.T. Kavut, K. Tan & S. Sargın, 2014. Akdeniz İklimi Koşullarında Yetiştirilen Bazı Çokyıllık Sıcak Mevsim Buğdaygil Cinslerinin Yıllık Sıcak Mevsim Buğdaygilleri İle Silolanabilir Verim, Yem Kalitesi ve Biyoetanol Verimi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51 (3): 243-251.
  • Geren, H., Y.T. Kavut & H.B. Unlu, 2020. Effect of different cutting intervals on the forage yield and some silage quality characteristics of giant king grass (Pennisetum hybridum) under Mediterranean climatic conditions, Turk. J Field Crops, 25 (1): 1-8.
  • Goering, H.K. & P.J. VanSoest, 1970. Forage Fiber Analysis (apparatus, reagents, procedures and some applications). USDA Agricultural Handbook No. 379.
  • Hazar, D. & K. Velibeyoğlu, 2018. Kırsal-Ekolojik Müştereklerimiz: Mera Alanları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24 (2): 193-201.
  • Hazar, D. & K. Velibeyoğlu, 2019. Sustainable Management of Rural-Ecological Commons: Recommendations on eDPSIR Causal Networks, JEPE Journal of Environmental Protection and Ecology, 20 (1): 348-357.
  • Houde, S., M.N. Thivierge, F. Fort, G. Bélanger, M.H. Chantigny, D.A. Angers & A. Vanasse, 2020. Root growth and turnover in perennial forages as affected by management systems and soil depth, Plant Soil, 451: 371-387.
  • Hsu, F.H., S.R. Chang & K.Y. Hong, 2005. Effect of cutting stage on forage yield and quality of Nilegrass and Pangolagrass, Crop Environment & Bioinformatics, 2: 282-286.
  • Ishii, Y., K. Ito & H. Numaguchi, 1995. Effects of cutting date and cutting height before overwintering the spring regrowth of summer-planted Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach), J. Japan. Grassl, Sci., 40 (4): 396-409.
  • İptaş, S., H. Geren & M. Yavuz, 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 4.2, Silaj Yapım Tekniği, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, 142-162.
  • Jørgensen, S.T., A. Pookpakdi, S. Tudsri, O. Stölen, R. Ortiz & J.L. Christiansen, 2010. Cultivar-by-cutting height interactions in Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach) grown in a tropical rain-fed environment, Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil & Plant Sci., 60: 199-210.
  • Kacar, B. & A.V. Katkat, 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No: 144, VİPAŞ Yayın No: 20, 531s.
  • Kacar, B., 1986. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları No: 20.
  • Kir, B., G. Demiroglu, R. Avcioglu & H. Geren, 2010. Effect of sowing techniques and harvesting treatments on the performances of some rotation pasture mixtures, African J of Biotechnology, 9 (40): 6666-6669.
  • Kuşvuran, A. & V. Tansı, 2003. Çukurova koşullarında farklı buğdaygil yem bitkilerinde biçim sıklığının bazı vejetatif ve generatif özelliklere etkisinin saptanması, Çuk. Üniv. Zir. Fak. Derg. 18 (1): 45-54.
  • Li, J., X. Tang, J. Zhao, S. Chen, S. Wang & T. Shao, 2020. Improvement of fermentation quality and cellulose convertibility of Napier grass silage by inoculation of cellulolytic bacteria from Tibetan yak (Bos grunniens), Journal of Applied Microbiology, doi.org/10.1111/jam.14917
  • Lounglawan, P., W. Lounglawan & W. Suksombat, 2014. Effect of cutting interval and cutting height on yield and chemical composition of king Napier grass (Pennisetum purpureum x Pennisetum americanum), APCBEE Procedia 8: 27-31.
  • Özdoğan, T. & H. Geren, 2019. Enerji bitkisi olarak kullanılan filotu (Miscanthus x giganteus)’nda farklı azot seviyelerinin biyokütle verimi ve bazı verim özelliklerine etkisi üzerine bir ön araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 56 (2): 257-262.
  • Paulino, V.T., T.L. Lucenas & R.A. Possenti, 2007. Pennisetum hybridum cv. Paraíso: dry matter yields and chemical and biological composition under three cutting heights, In: Congresso Brasileiro de Zootecnia, Londrina. Anais. 17: 1-5.
  • Rahman, M.M., Y. Ishii, M. Niimi & O. Kawamura, 2010. Interactive effects of nitrogen and potassium fertilization on oxalate content in Napier grass (Pennisetum purpureum), Asian-Aust. J. Anim. Sci., 23 (6): 719-723.
  • Salman, A., B. Kir, R. Avcioglu & S.S. Ozkan, 2019. Investigations on the agronomic and sports field characteristics of some turf alternatives cut at different heights in a Mediterranean environment, Turk. J Field Crops, 24 (2): 178-184.
  • Tekeli, A.S. & E. Ateş, 2009. Yembitkileri, ‘Genel Bölüm’, Bölüm 1.4, Yembitkilerinin Sınıflandırılması, TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Cilt: 1, 34-44.
  • Tessema, Z., R.M.T. Baars & Y. Alemu, 2002. Effect of plant height at cutting, source and level of fertilizer on yield and nutritional quality of Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach.). African Journal of Range and Forage Science, 19, 123-128.
  • Tessema, Z., R.M.T. Baars & Y. Alemu, 2003. Effect of plant height at cutting and fertiliser on growth of Napier grass (Pennisetum purpureum Schumach.). Tropical Science, 43, 57-61.
  • Tessema, Z.K., J. Mihret & M. Solomon, 2010. Effect of defoliation frequency and cutting height on growth, dry matter yield and nutritive value of Napier grass (Pennisetum purpureum (L.) Schumach), Grass and Forage Science, 65: 421-430.
  • Ullah, M.A., M. Anwar & A.S. Rana, 2010. Effect of nitrogen fertilization and harvesting intervals on the yield and forage quality of elephant grass (Pennisetum purpureum) under mesic climate of Pothowar plateau, Pak. J. Agri. Sci., 47 (3): 231-234.
  • Wadi, A., Y. Ishii & S. Idota, 2004. Effects of cutting interval and cutting height on dry matter yield and overwintering ability at the established year in Pennisetum species, Plant Prod. Sci., 7 (1): 88-96.
  • Wijitphan, S., P. Lorwilai & C. Arkaseang, 2009. Effect of cutting heights on productivity and quality of king Napier grass (Pennisetum purpurem cv. King Grass) under irrigation, Pakistan Journal of Nutrition, 8 (8): 1244-1250.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotlar, Toprak ve Gübre Araş. Enstitüsü Yayınları No: 121, Ankara.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Maryam Saberrezaeı Bu kişi benim 0000-0002-2409-2021

Hakan Geren 0000-0003-0426-1120

Erken Görünüm Tarihi 28 Mart 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2022
Gönderilme Tarihi 23 Aralık 2020
Kabul Tarihi 19 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 59 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saberrezaeı, M., & Geren, H. (2022). Farklı biçim yüksekliği ve azot seviyelerinin dev kralotu (Pennisetum hybridum)’nda yem verimi ve kalitesine olan etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 59(1), 107-118. https://doi.org/10.20289/zfdergi.845884

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.