BibTex RIS Kaynak Göster

Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 19 - 26, 01.04.2013

Öz

Kaynakça

  • Banuelos, G.S., Meek, D.W. 1989. Selenium accumulation in selected vegetables, 1. Plant Nutr. 12: 1255-1272.
  • Bardsley, C.E. and Lancaster, J.D. 1965. Methods of soil analysis part 2. In C.A. Black, ed. Chemical and microbiological properties. Amer. Soc. Agr. Inc. Publicsher Agronomy Series, No.9, Madison, Wisconsin, USA. p. 1102-1116.
  • Boss, C.B. and Fredeen, K.J. 2004. Concept instrumentation and techniques in inductively coupled plasma optical emission spectroscopy, Perkin-Elmer, Bridgeport Avenue Shelton., p. 3/28-3/31.
  • Bouyoucos, G.J. 1951. A recalibration of Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of Soils Agronomy J., 43:434-438.
  • Finley, J.W. 2005. Selenium Accumulation in Plant Foods. Nutrition Reviews. 63: 196-202.
  • Hızalan, E. ve Ünal, H. 1966. Topraklarda önemli kimyasal analizler. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 278.
  • Ip, C., Lisk, D.J., Stoewsand, G.S. 1992. Mammary cancer prevention by regular garlic and selenium- enriched garlic. Nutrition and Cancer 17: 279-286.
  • Ip, C., Birringer, M., Block, E., Kotrebai, M., Tyson, J.F., Uden, P.C., Lisk, D.J. 2000. Chemical Speciation Influences Comparative Activity of Selenium-Enriched Garlic and Yeast in Mammary Cancer Prevention, J. Agric. Food Chem., 48: 2062-2070.
  • Jackson, M.L. 1962. Soil chemical analysis. Prentice Hall. Inc. New York.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 1998. Bitki Besleme, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127, VİPAŞ Yayınları: 3, Bursa, pp. 594.
  • Lawson, L.D., Wang, Z.J. and Hughees, B.G. 1991. γ -Glutamyl-S-alkylcysteiner in garlic and other allium spp. precursors of age-dependent trans-1-propenyl thiosulfinates J. Natural Products, 54: 436-444.
  • Lindsay, W.L. and Norvell, W.A. 1969. Development of a DTPA Micronutrient soil test. Soil Sci. Am. Proc., 35: 600-602.
  • Mikkelsen, R.L., Page, A.L., Bingham, F.T. 1989. Factors affecting selenium accumulation by agricultural crops. In L.W. Jacobs, ed. Selenium in Agriculture and the Environment. Madison, W.I.: Amer. Soc. Agr., Soil Sci. Soc. Amer. p. 65-94.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanabe, F.S., Dean, L.A. 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. U.S. Dept. of Agric., 939. Washington D.C.
  • Pratt, P.F. 1965. Methods of soil analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Pages 1102- 1116 in C.A. Black, ed. Chemical and microbiological properties. Amer. Soc. Agr. Inc. Publicsher Agronomy Series, No.9, Madison, Wisconsin, USA.
  • Richards, L.A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. USDA. Agriculture Handbook, No:60.
  • Rosenfeld, I., Beath, O.A. 1964. Selenium, Geobotany, Biochemistry, Toxicity and Nutrition. New York: Academic Press.
  • Soltanpour, P.N. 1991. Determination of nutrient availability and elemental toxicity by AB-DTPA soil test and ICPS, Advance Soil Science 16: 165-190.
  • Terry, N., Zayed, A.M., deSouza, M.P., Tarun, A.S. 2000. Selenium in higher plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51:401-432.
  • Trelease, S.F., DiSomma, A.A., Jacobs, A.L. 1960. Seleneo-Amino Acid Found in Astragalus Bisulcatus, Science 132: 6-18.
  • Wolf, B. 1971. The Determination of boron in soil extracts, plant materials, composts, manures, water and nurient solutions, Soil Science and Plant Analysis, 2: 363-374.
  • Yan Dong, D., Lisk, D.J., Block, E., Ip, C. 2001. Characterization of the biological activitiy of γ - glutamyl-Se- methylselenocysteine, Cancer Research, 61: 2923-2928.

Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 19 - 26, 01.04.2013

Öz

İnsan sağlığı açısından son derece önemli bir bitki olarak bilinen sarımsak günümüzde tansiyon düzenleyici ve güçlü bir antiseptik olarak kullanılmaktadır. Selenyum bitkiler için mutlak gerekli bir bitki besin elementi olmamasına rağmen insan ve hayvanlar için oldukça önemlidir. Selenyumun topraktan insan ve hayvanlara olan döngüsünde bitkiler önemli rol oynamaktadır. İnsan ve hayvanların beslenme düzeylerini artırmak amacıyla bitkilere selenyumlu gübreleme yapılması selenyumca zenginleşen sarımsakların tüketimini de artıracaktır. Bu çalışmanın amacı sarımsak bitkisinin selenyumca zenginleştirilmesidir. Bu amaçla Kastamonu-Taşköprü yöresinde düşük selenyum içeriğine sahip toprak koşullarında kurulan tarla denemesinde sarımsak bitkisine sodyum selenat (Na2SeO4) formunda 0 ve 50 g da-1selenyum uygulanmıştır. Uygulama sonucunda sarımsak bitkisinin yumrularındaki selenyum konsantrasyonunun gövdeye göre daha fazla arttığı belirlenmiştir. Deneme sonucunda yetiştirme ortamına selenyum uygulanmasıyla sarımsak yumrularında selenyum konsantrasyonunun arttığı belirlenmiştir. Erkeklerde günlük 70 µg ve kadınlarda 60 µg olan selenyum gereksinimi selenyumca zenginleştirilmiş sarımsak yumrularının tüketilmesi ile karşılanabilecektir

Kaynakça

  • Banuelos, G.S., Meek, D.W. 1989. Selenium accumulation in selected vegetables, 1. Plant Nutr. 12: 1255-1272.
  • Bardsley, C.E. and Lancaster, J.D. 1965. Methods of soil analysis part 2. In C.A. Black, ed. Chemical and microbiological properties. Amer. Soc. Agr. Inc. Publicsher Agronomy Series, No.9, Madison, Wisconsin, USA. p. 1102-1116.
  • Boss, C.B. and Fredeen, K.J. 2004. Concept instrumentation and techniques in inductively coupled plasma optical emission spectroscopy, Perkin-Elmer, Bridgeport Avenue Shelton., p. 3/28-3/31.
  • Bouyoucos, G.J. 1951. A recalibration of Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of Soils Agronomy J., 43:434-438.
  • Finley, J.W. 2005. Selenium Accumulation in Plant Foods. Nutrition Reviews. 63: 196-202.
  • Hızalan, E. ve Ünal, H. 1966. Topraklarda önemli kimyasal analizler. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 278.
  • Ip, C., Lisk, D.J., Stoewsand, G.S. 1992. Mammary cancer prevention by regular garlic and selenium- enriched garlic. Nutrition and Cancer 17: 279-286.
  • Ip, C., Birringer, M., Block, E., Kotrebai, M., Tyson, J.F., Uden, P.C., Lisk, D.J. 2000. Chemical Speciation Influences Comparative Activity of Selenium-Enriched Garlic and Yeast in Mammary Cancer Prevention, J. Agric. Food Chem., 48: 2062-2070.
  • Jackson, M.L. 1962. Soil chemical analysis. Prentice Hall. Inc. New York.
  • Kacar, B., Katkat, A.V., 1998. Bitki Besleme, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127, VİPAŞ Yayınları: 3, Bursa, pp. 594.
  • Lawson, L.D., Wang, Z.J. and Hughees, B.G. 1991. γ -Glutamyl-S-alkylcysteiner in garlic and other allium spp. precursors of age-dependent trans-1-propenyl thiosulfinates J. Natural Products, 54: 436-444.
  • Lindsay, W.L. and Norvell, W.A. 1969. Development of a DTPA Micronutrient soil test. Soil Sci. Am. Proc., 35: 600-602.
  • Mikkelsen, R.L., Page, A.L., Bingham, F.T. 1989. Factors affecting selenium accumulation by agricultural crops. In L.W. Jacobs, ed. Selenium in Agriculture and the Environment. Madison, W.I.: Amer. Soc. Agr., Soil Sci. Soc. Amer. p. 65-94.
  • Olsen, S.R., Cole, V., Watanabe, F.S., Dean, L.A. 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. U.S. Dept. of Agric., 939. Washington D.C.
  • Pratt, P.F. 1965. Methods of soil analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Pages 1102- 1116 in C.A. Black, ed. Chemical and microbiological properties. Amer. Soc. Agr. Inc. Publicsher Agronomy Series, No.9, Madison, Wisconsin, USA.
  • Richards, L.A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. USDA. Agriculture Handbook, No:60.
  • Rosenfeld, I., Beath, O.A. 1964. Selenium, Geobotany, Biochemistry, Toxicity and Nutrition. New York: Academic Press.
  • Soltanpour, P.N. 1991. Determination of nutrient availability and elemental toxicity by AB-DTPA soil test and ICPS, Advance Soil Science 16: 165-190.
  • Terry, N., Zayed, A.M., deSouza, M.P., Tarun, A.S. 2000. Selenium in higher plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51:401-432.
  • Trelease, S.F., DiSomma, A.A., Jacobs, A.L. 1960. Seleneo-Amino Acid Found in Astragalus Bisulcatus, Science 132: 6-18.
  • Wolf, B. 1971. The Determination of boron in soil extracts, plant materials, composts, manures, water and nurient solutions, Soil Science and Plant Analysis, 2: 363-374.
  • Yan Dong, D., Lisk, D.J., Block, E., Ip, C. 2001. Characterization of the biological activitiy of γ - glutamyl-Se- methylselenocysteine, Cancer Research, 61: 2923-2928.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Murat Ali Turan Bu kişi benim

Süleyman Taban Bu kişi benim

Satı Mehmet Sezer Bu kişi benim

Nilüfer Türkmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Turan, M. A., Taban, S., Sezer, S. M., Türkmen, N. (2013). Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 19-26.
AMA Turan MA, Taban S, Sezer SM, Türkmen N. Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2013;27(1):19-26.
Chicago Turan, Murat Ali, Süleyman Taban, Satı Mehmet Sezer, ve Nilüfer Türkmen. “Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27, sy. 1 (Nisan 2013): 19-26.
EndNote Turan MA, Taban S, Sezer SM, Türkmen N (01 Nisan 2013) Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27 1 19–26.
IEEE M. A. Turan, S. Taban, S. M. Sezer, ve N. Türkmen, “Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 27, sy. 1, ss. 19–26, 2013.
ISNAD Turan, Murat Ali vd. “Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27/1 (Nisan 2013), 19-26.
JAMA Turan MA, Taban S, Sezer SM, Türkmen N. Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2013;27:19–26.
MLA Turan, Murat Ali vd. “Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 27, sy. 1, 2013, ss. 19-26.
Vancouver Turan MA, Taban S, Sezer SM, Türkmen N. Selenyumca Zenginleştirilmiş Sarımsak Üretimi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2013;27(1):19-26.