Erkek infertilitesinde seminal leptin seviyelerinin semen parametreleri ve DNA fragmantasyonu ile ilişkisi
Öz
Giriş: Bu çalışmamızda insan semen leptin düzeylerini ve semen parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal-Metod: Normal ve oligoastenoteratospermik 30 hastalık gruplar oluşturuldu. Hastaların semen örneklerinde leptin ve DNA fragmantasyon düzeyleri incelendi, ayrıca sperm sayısını ve motilite oranlarını içeren semen parametreleri değerlendirildi.
Bulgular: İnfertil hastalarda sperm sayısı ve motilite oranları normal gruba göre anlamlı olarak azalmıştır: 6,40±4,29 (x106/mL), % 38,63±14,92 (p<0,0001). DNA fragmantasyon oranları normal grupta % 21,00±8,23 olarak gözlenirken infertil erkeklerde % 38,43±14,23 oranıyla anlamlı olarak yüksek bulunmuş, semen leptin oraları ise normal grupta 347,58±111,13 ng/mL olarak gözlenirken, infertil grupta 267,63±56,36 ng/mL düzeyi ile anlamlı olarak azaldığı gözlenmiştir. İnfertil gruplar kendi içinde incelendiği zaman ise semen leptin düzeyi ile yaş, volüm, sperm sayısı ve motilitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı olacak bir ilişki saptanmamıştır.
Sonuç: Çalışmamızda, oligoastenoteratozoospermik erkek infertilitesinde serum leptin seviyelerinin azalmış olduğunu, ama sperm motilitesi ile anlamlı bir ilişkinin bulunmadı gözlemlenmiştir. Leptinin semende tanısal bir kriter olarak kullanılabilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Jianhua Guo, Yang Zhao, Weiying Huang, Wei Hu, Jianjun Gu, Chuhong Chen, Juan Zhou, Yubing Peng, Min Gong, Zhong Wang., Sperm motility inversely correlates with seminal leptin levels in idiopathic asthenozoospermia. Int J Clin Exp Med 2014;7(10):3550-3555.
- 2. Sigman M, Howards SS: Male infertility: Campbell’s Urology. (Walsh PC, Retik AB, Vaughan ED, Wein AJ, ed). Seventh edition. Philadelphia, Saunders company. 1998:1287-1330.
- 3. Sokol RZ: Endocrinology and male infertility. Infertility and Reproductive Medicine Clinics of North America. (Werthman PE, ed). Philadelphia, Saunders. 1999:427-434.
- 4. Homan GF, Davies M and Norman R. The impact of lifestyle factors on reproductive performance in the general population and those undergoing infertility treatment: a review. Hum Reprod Update 2007; 13: 209-223.
- 5. Fernandez CD, Bellentani FF, Fernandes GS, Perobelli JE, Favareto AP, Nascimento AF, Cicogna AC and Kempinas WD. Diet-induced obesity in rats leads to a decrease in sperm motility. Reprod Biol Endocrinol 2011; 9: 32.
- 6. Rosenbaum M, Leibel RL: The role of leptin in human physiology. N Engl J Med,1999; 341: 913-915.
- 7. Jacobs HS, Seibell MM: Polycystic Ovary Syndrome. Infertility. (Seibell MM, ed). Second edition. Appleton,1997; 121-133.
- 8. Andò S and Aquila S. Arguments raised by the recent discovery that insulin and leptin are expressed in and secreted by human ejaculated spermatozoa. Mol Cell Endocrinol 2005; 245: 1-6.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Şule Ayla
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
İlknur Keskin
Bu kişi benim
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Tuba Varlı Yelke
Bu kişi benim
İstanbul Medipol Üniversitesi, Mega Hastanesi
Tuğçe Önel
Bu kişi benim
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Serçin Karahüseyinoğlu
Bu kişi benim
KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Yayımlanma Tarihi
15 Şubat 2017
Gönderilme Tarihi
31 Ocak 2017
Kabul Tarihi
15 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 2