BibTex RIS Kaynak Göster

Yemeklik Tane Baklagiller’in Türkiye Ekonomisindeki Önemi

Yıl 2013, Sayı: 360, 22 - 31, 01.01.2013

Öz

Önemli bir protein kaynağı olan yemeklik tane baklagillerin özellikle gelişmekte olan ülkelerin beslenme sorunlarının çözümünde önemi büyüktür. Ülkemizde ticari olarak üretimi yapılan yemeklik tane baklagiller nohut, mercimek, fasulye ve bakla olup, son yıllarda börülce ve bezelyenin taze sebze ve kurutulmuş tane olarak tüketimleri söz konusudur. Yemeklik Tane Baklagillerden özellikle nohut ve mercimeğin dünya nüfusunun beslenmesi için gerekli protein ihtiyacının % 10 unu karşıladığı tahmin edilmektedir. Doğal kaynakları bozmadan, sürekli ve kaliteli bitkisel ürünler elde etmek için ekim nöbeti içersinde baklagillere yer verilmesi gerekmektedir. Kuru tarım alanlarında nadasın kaldırılması için nohut ve mercimek, sulu tarım alanlarında fasulye, bakla, bezelye ve börülcenin yetiştirilmesi toprak verimliliği açısından oldukça önemlidir.

Kaynakça

  • Akova, Y. 2009. İGEME Bakliyat Raporu. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi.
  • Anonim, 2009. http://www.tarim.gov.tr (14 Temmuz 2009)
  • FAO, 2009 . Faostat-Agriculture. http://faostat.fao.org/site/567/default. aspx ancor (29.06.2009).
  • Güneş, A., Alpaslan, M. ve İnal, A. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ank. Ü. Ziraat Fak. Ders Kitabı: 467, Yayın No: 1541, 576 s.
  • İGEME, 2009b. http://www.igeme.org.tr/Araştırmalar/ülkesek/sektor. cfm Sektör Raporu (Bakliyat). (26.06.2009).
  • Kayan, N. and Adak, M. S. 2006. Effect of Soil Tillage and Weed control Methods on Weed biomass and Yield of Lentil. Archives Agronomy and Soil Science, 52(6): 697-704
  • Şehirali, S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 1089, Ders Kitabı 314. Ankara.
  • Şehirali, S., Gençtan, T., Avcı, M., Zencirci, N. ve Uçkesen, B. 2005. Türkiye Tahıl ve Yemeklik Tane Baklagil Üretiminin Bugünkü ve Gelecekteki Boyutlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği V.Teknik Kongresi 431-352
  • TÜİK, 2009. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ PreHaberBultenleri.do?id=4021 (01.07.2009).
  • Yıldırım, A. E. 2009a. Dünya Bakliyat Piyasasındaki Gelişmeler. Dünya Gazetesi (www.tarimdunyasi.net 2.6.2009)
  • Yıldırım, A. E. 2009b. Mercimek Üretimini Planlayamayan Bakanlığın Adı Değişse Ne Olur? Dünya Gazetesi (www.tarimdunyasi. net 4.6.2009)
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Elife Özkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 360

Kaynak Göster

APA Özkaya, E. (2013). Yemeklik Tane Baklagiller’in Türkiye Ekonomisindeki Önemi. Ziraat Mühendisliği(360), 22-31.