BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Birliği’nde Tarımsal Biyoteknoloji Alanındaki Yasal Düzenlemeler

Yıl 2011, Sayı: 357, 30 - 33, 01.07.2011

Öz

Dünyada, 21.yüzyılın eşiğinde küresel ısınma ve dünya nüfusunun hızla artma eğilimi, gelecek nesillerin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalması ve ekolojik dengenin hızla bozuluyor olması özellikle tarım sektöründe, tarımsal üretimi arttıracak yeni tarım teknolojilerinin kullanılması ve araştırılması gerekliliğini gündeme getirmiştir. Gıda maddelerinin üretimini arttırmada üzerinde en çok çalışılan ve tartışılan teknolojilerden en önemlisi Biyoteknolojidir. Özellikle modern biyoteknolojik yöntemlerin gelecekte olabilecek iklim değişiklikleri, su yetersizliği ve toprak alanların bozulması gibi çevresel mücadelelerde muhtemel çözüm önerileri sunabilen önemli avantajlarının olduğuna dair bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerde transgenik bitki ve hayvanlar üzerindeki modern biyoteknolojik çalışmaların; ulusal, bölgesel ve uluslar arası platformlardaki sağlık, güvenlik, ekonomik, kültürel ve etik nedenlerden dolayı oluşturduğu tartışmalar karşısında her ülke kendi koşullarına göre özellikle biyogüvenlik kaygılarından dolayı modern biyoteknolojinin uygulanması ile ilgili yasal düzenlemeleri tartışmaya başlamıştır

Kaynakça

  • Anonymous,( 2009), http://www.eefsa.europa.eu/Scientific ,Panels/GMO//efsa-locale.
  • Cömert, N. (2010), Avrupa Birliği Ülkelerinde ve Türkiye’de Tarımsal Bioteknoloji ve Bu Alandaki Yasal Düzenlemeler. Ankara Üniversitesi, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM), Ankara, 17.Dönem AB Uzmanlık Eğitimi Tezi.
  • Çelikkanat, D., (2009), AB 7. Çerçeve Programı Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji Alanı, Gıda, Tarım ve Balıkçılık, Biyoteknoloji Ulusal İrtibat Noktası, Ankara,TÜBİTAK.
  • FAO, (2010), Malina Gıda Güvenliği Toplantısı.
  • König, A., A. Cockburn, R.W.R. Cravel, U. Hammerling, I. Kimber, I.Knudsen, H. A. Kui- per, A. H. Penninks, M. Schauzu, J.M. Wal. (2004), Assessment of the safety of foods derived from genetically modified (GM) crops. Food and Chemical Toxicology 2:1047-1088.
  • Viljoen, C.D., Dajee, B.K., and Botha, G.M. (2005), Detection of GMO in food products in South Africa: Implications of GMO labeling. African Journal of Biotechnology 5: (2) 73-82.
  • (http://ec.europa.eu) ,Evaluation of The EU Legislative Framework in The Field of GM Food and Feed.
  • (www.fp7.org.tr), Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı ,TÜBİTAK
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Nezaket Cömert Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 357

Kaynak Göster

APA Cömert, N. (2011). Avrupa Birliği’nde Tarımsal Biyoteknoloji Alanındaki Yasal Düzenlemeler. Ziraat Mühendisliği(357), 30-33.