Cilt: 11 Sayı: 22, 29.08.2023

Yıl: 2023

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, medeniyetimizin değerlerini özümseyen, bilim üreten, insanlığa hizmet eden, donanımlı, geleceği şekillendiren, erdemli ve lider insanlar yetiştirmeyi kendine misyon edinirken; akademik ve fiziki alt yapısı ile öne çıkan, mezunları tercih edilen, yayınları başvuru kaynağı olan, belirli alanlarda öncülük eden ve vakıf üniversiteleri arasında ilk beşte yer alan bir uluslararası araştırma üniversitesi olmayı kendine vizyon edinmiştir. Üniversitenin vizyonu ve misyonu ışığında, Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi (İZÜ Çekmece), sosyal bilim alanları ile ilgili nitelikli yazıları yayınlayarak hem alan uzmanları arasında hem de bilim ve toplum arasında etkileşim sağlamayı amaçlamaktadır.

Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi (İZÜ Çekmece), sosyal bilim alanları ile ilgili nitelikli yazıların yer aldığı akademik bir yayındır. İZÜ Çekmece ilk olarak 2012 yılında yayımlanmaya başlamıştır. Dergi 2021 yılından itibaren E-dergi olarak yayımlanmaktadır. Dergimiz, yılda 2 sayı olmak üzere, Aralık ve Haziran aylarında yayımlanmaktadır. İZÜ Çekmece elektronik ortamda yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. İZÜ Çekmece’nin yayın dili Türkçe, İngilizce ve Arapça'dır. Türkçe çalışmalar için Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan "İmla Kılavuzu", yabancı dillerdeki yazılar için o dillerin dilbilgisi kuralları esas alınır. İZÜ Çekmece tüm sosyal bilim alanları ile ilgili güncel konu ve sorunları üzerinde duran kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmaları kabul etmektedir.

Genel Hususlar

• Dergide telif ve tercüme makaleler, araştırma makaleleri, araştırma raporları, yayın değerlendirme ve tartışma yazıları yayımlanabilir. Makaleler Türkçe ya da İngilizce yayınlanabilir.
• Dergiye gönderilen yazı, konusu ile ilgili iki akademisyen ve Yayın Kurulu tarafından incelendikten sonra yayımlanabilir. Dergiye gönderilen yazıların başka bir dergide yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Gönderilen yazıların yayımlanma zorunluluğu yoktur.
• Dergide yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Yayın için kabul edilen yazıların yayın hakkı, yayınlanan yazıların da her türlü telif hakları dergiye aittir. Yazarlar, makalelerini gönderdikleri zaman bu durumu kabul etmiş sayılırlar. Dergide yayınlanan yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.
• Makale yazımında Microsot Office Word programı kullanılmalıdır. Yapılacak çalışmalar DERGİPARK sistemi üzerinden https://dergipark.org.tr/tr/journal/3328/submission/step/manuscript/new linki ile Word formatında gönderilmelidir, PDF formatında gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır.
• ORCİD numarası olmayan yazarların makalesi kabul edilmemektedir.
• Dergiye gönderilen makaleler intihal programında taranmakta olup %20' nin üzerinde benzerlik oranı olan makaleler değerlendirme aşamasına alınmadan reddedilmektedir.
• Yayında yer verilen çalışmalar için etik kurul onay belgesi gerekmesi halinde etik kurul onay etik kurul onay belgesinin sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenmesi sorumlu yazarın sorumluluğundadır.

• Yazarlar, Telif Hakkı Devir Formu çalışma ile birlikte sisteme yüklemelidir.


Makalenin Hazırlanması
• Word dosyaları yazarlı (tüm bilgiler girilmiş şekilde) ve yazarsız olarak iki şekilde yüklenmelidir.
• Kenar boşlukları, üst ve alt 1,5 cm - sağ ve sol 3 cm olmalıdır.
• Satır aralığı 1,13 olmalıdır.
• Paragraf aralığı; önce 0 nk, sonra 6 nk olmalıdır.
• Makale iki yana yaslı şekilde Times New Roman; özet 10 punto, içerik ise 11 punto olacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Makalenin Türkçe özeti en az 150 ve fazla 175 kelimeden oluşmalıdır. İngilizcesi de Türkçeye göre belirlenebilir.
• Paragraflara başlarken satır başı yapılmamalıdır.
• Makale içinde maddeler kullanılacaksa soldan 0,3cm, asılı şeklinde, değer ise 0,3cm olmalıdır.
• Makale Başlığı İlk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
• Makale içerisindeki başlıklar numaralandırılmalıdır (1. Giriş, 2. Örnek Başlık, 2.1. Alt Başlık, 2.1.1 Alt Başlık, 2.1.1.1. Son Alt Başlık).
• Kaynakça; Girintiler 0 cm, Asılı, Değer ise 1 cm olmalı, Aralıklar önce ve sonra 6 nk, satır aralığı ise Tek olmalıdır.
• İç atıflarda sayfa numarası olmalıdır ve iki nokta üst üste şeklinde kullanılmalıdır.
• Makale içinde kullanılan şekiller ya da tablolar resim formatında olmamalıdır. 

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi yayın etiği konusunda ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Dergiye yüklenen çalışmaların her türlü hakkı, yazarlar tarafından dergiye devredilmiştir. Dergide yayımlanan çalışmaların bilimsel, içerik, dil, hukukî ve etik sorumlulukları yazar/yazarlarına aittir. Makalelerin Dergiye gönderilmesi, yayımı için başvuru olarak kabul edilir ve makalelerin tüm hakları Dergiye geçmiş olarak kabul edilir. Ayrıca makaleler için başvuru ücreti ve hakemlik ücreti alınmaz. Yazılar için telif ücreti ödenmez. Makalenin tüm yazarları çalışmanın içeriğinden sorumludur. Dergide yayımlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve etik sorumluluklar yazarlarına aittir. Dergi, kendisine gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir. Makalelerin yayımlanabilmesi için, daha önce bir başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Daha önce bildiri olarak sunulmuş çalışmaların değerlendirme sürecine kabul edilebilmesi için; çalışmanın daha önce bildiri olarak sunulduğunun ve genişletilmiş-gözden geçirilmiş olduğunun makale içerisinde belirtilmesi gerekmektedir.

Dergimize makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.