Güncel Sayı

Cilt: 8 Sayı: 1, 25.03.2024

Yıl: 2024

Makaleler

AMAÇ

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (JAEFS); bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları olmak üzere yılda 4 sayı yayınlamaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, AGRIS, CAB Abstracts, AGORA, SOBIAD, Scilit, ROAD, Neliti, WorldCat, ESJI, Base, IFIS, CNKI ve diğer ilgili indekslerde indekslenmektedir.

Makaleler, ülkemizde Doçentlik başvuruları ile akademik teşvik ve diğer akademik atanma ve yükseltilme başvurularında kullanılabilmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editöryel ve yayın süreçleri Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin editoryal ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama (https://doaj.org/apply/transparency) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde tüm makaleler açık erişim modeliyle yayınlanmakta olup, editörler, yazarlar ve okuyucular tüm sayılara ücretsiz olarak erişebilmektedirler. Yayınlanmış makalelerin tam metinlerine https://dergipark.org.tr/jaefs adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editör süreci, hakem değerlendirme süreci, yayıma kabul, yayımlanma ve yayım sonrası süreçler sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanması için dergiye gönderilen her makaleden sayfa sayısına bakılmaksızın "Editoryal İşlem Ücreti" (Editorial Processing Charge; EPC) talep edilmektedir. Bu ücret, makale başvurusu sırasında kabul/red şartına bağlı olmaksızın talep edilmektedir. Ücret, her ne sebeple olursa olsun geri iade edilmemektedir. 

Ayrıntılı bilgi için lütfen "Dergi Ücreti Politikası" sayfasına (https://dergipark.org.tr/tr/pub/jaefs/price-policy) bakınız.

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bilgi ve görüşlerini yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı, bu gibi yazarlara ait bilgi ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.

Yayınlanan makalelerin tüm sorumluluğu yazarlara aittir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine tüm makaleler online makale gönderim ve değerlendirme sistemi https://dergipark.org.tr/tr/journal/2032/submission/step/manuscript/new kullanılarak gönderilmelidir.

Derginin yazım kurallarına, gerekli formlara ve dergiyle ilgili diğer bilgilere https://dergipark.org.tr/tr/pub/jaefs/writing-rules web sayfasından erişilebilir.


KAPSAM
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi tarım, çevre ve gıda bilimleri alanlarında özgün araştırma ve derleme makaleler ile literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin kapsamı; ziraat mühendisliği ve teknolojisi, çevre mühendisliği ve teknolojisi, gıda mühendisliği ve teknolojisi, tarım, çevre, gıda, tarım tarihi, ziraat ekonomisi, agronomi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, biyokimya, biyoteknoloji, biyoinformatik ve veri bilimi, tarla bitkileri, süt ürünleri bilimi, uzatma bilimi ve eğitimi, entomoloji, çevre bilimi, balık ve balıkçılık, gıda işleme, gıda kimyası, yemek kültürü, gıda sağlığı ve beslenme, yemek tarihi, gıda endüstrisi geliştirme, gıda pazarlama, gıda politikası ve uygulamaları, besin güvenliği, ormancılık, bahçe bitkileri, bilgi teknolojileri ve sistemleri, sulama, moleküler biyoloji, organik tarım, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı, bitki koruma, bitki bilimleri, hassas tarım, kırsal kalkınma ve politika, sürdürülebilir tarım, toprak bilimi, bitki besleme, enerji bitkileri, veteriner, su kaynakları bilimleri  vb. tarım, gıda ve çevre bilimleri ile ilgili tüm alanlardır. 


> Yazarlara Talimatlar

> Makale Hazırlama

> Makale Gönderim Süreci

> Makale Değerlendirme Süreci

Makale İşlem Süreleri

> Editoryal İşlem Ücreti

> Şablonlar ve Formlar


MAKALE YAZIM KURALLARI

Makale metni, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakterinde, tek satır aralığında, 10 punto düz metin olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Makale Şablonu Word Dosyası: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28935  

Makalede standart veya yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer kısaltma kullanılmaları zorunlu ise kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Özel sözcüklerin altı çizilmemeli, bunun yerine italik yazım stili kullanılmalı. Ölçüm birimleri Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)'e uygun biçimde (metrik; kg, g, m, cm vb.) verilmeli ve sıcaklıklar santigrat (⁰C) ölçeğinde ifade edilmelidir.

Yazarlar makalenin sonunda çıkar çatışması yaratabilecek herhangi bir finansal destek veya ilişkinin olup olmadı ile etik kurul raporu gerektiren çalışmalar için etik kurul raporu ve diğer Etik Standartlara Uyum Beyanlarını belirtmek zorundadırlar. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. 


MAKALE İÇERİĞİ

Makale aşağıdaki içerikler dikkate alınarak yazılmış olmalıdır.
Başlık
Yazar İsimleri
Yazar Adresleri
Sorumlu Yazar
Özet
Anahtar Kelimeler
Giriş
Materyal ve Metot
Araştırma Bulguları ve Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Etik Standartlara Uyum Beyanları
Kaynaklar



Aşağıda belirtilen bütün açıklamalar orijinal araştırma makaleleri ve derleme makaleleri için geçerlidir.


Başlık

Makale başlığı Times New Roman yazı tipinde, 14 punto, küçük harflerle, koyu ve ortalı yazılmalıdır.


Yazar İsimleri

Yazar isimleri; Adı SOYADI kuralına göre, Times New Roman yazı tipinde, 10 punto, koyu ve ortalı yazılmalıdır.
Yazar isimlerinin sonuna adres için üst simge olarak rakam, sorumlu yazarı belirtmek için ise * simgesi eklenmelidir.


Adres Satırı

Yazar isimlerinden sonra bir boşluk bırakılarak yazarların görev yaptıkları kurum adresleri Times New Roman yazı tipinde, 10 punto ve ortalı yazılmalıdır.


Özet

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı, parağraf başında girinti vermeden düz metin olarak yazılmalıdır.
Özet metini 300 kelimeyi geçmemeli ve tek parağraf olmalıdır.


Anahtar Kelimeler

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında düz metin olarak yazılmalıdır.
En fazla 5 anahtar kelime yazılmalıdır.


Giriş

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmanın amacı güncel literatürler ile giriş kısmında belirtilmelidir.


Materyal ve Metot

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmada kullanılan materyal ve yöntem bu bölümde ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.


Bulgular ve Tartışma

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve bu bulguların güncel literatürler ile tartışılması bu bölümde yapılmalıdır.


Sonuç

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar bu bölümde verilmelidir.


Etik Standartlara Uyum Beyanları

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.

Makalenin Etik Kurallara uygun olarak hazırlandığı ile ilgili Telif Hakkı Beyanı, Yazarlık Katkısı, Destekleyen Kurum, Etik Kurul Onayı, Çıkar Çatışması Bildirimi, Veri Kullanımı, Teşekkür gibi beyanların bu bölümde belirtilmesi gerekmektedir. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.


Kaynaklar 

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında yazılmalıdır. İkinci satır için 1 cm boşluk bırakılmalıdır.

Kaynaklar listesindeki Kaynaklar İngilizce olarak yazılmalıdır.

İngilizce başlık ve dergi ismi olamayan kaynakların sonunda (in Turkish) ifadesine yer verilmelidir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Dergisi Kaynaklar listesinin bildirişinde APA Formatını kullanmaktadır.


Makalelerde kaynak gösterimi aşağıdaki kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.


Orijinal Araştırma Makalesi

Surname, N.N., Surname, N.N. (Year). The full title of the article. Journal Name, volume, and issue, first and last page. Doi number web link or retrieved from journal web link.

Örnekler

Kaya, G. (2023). The sensitivity of radish cultivars to high temperatures during germination and seedling growth stages . International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 298-304. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.7

Kesim, H. & Yıldıztekin, M. (2023). The biological activity features and mineral element analyses of some Inula L. species exhibit natural spread in Mugla (Turkiye). International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 316-325 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.9

Tokatlı Demirok, N., Alpaslan, M. & Yıkmış, S. (2023). Some lactobacillus, leuconostoc and acetobacter strains in traditional turkish yoghurt, cheese, kefir samples as a probiotic candidate. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.10

Karagözoğlu, Y., Alayunt, N. Ö. & Parlak, A. E. (2023a). Total secondary metabolites and heavy metal profile of some medicinal plants frequently consumed as winter tea. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 335-344. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.11


Türkçe Araştırma Makalesi

Ozdemir, G., & Tangolar, S. (2023). Organik gübre uygulamalarının bazı üzüm çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 (in Turkish). https://doi.org/10.31015/jaefs.2028.1.1


Kitap

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume (Publisher, City, first and last page
Ozdemir, G. (2023). Organic viticulture. Dicle University Press.


Örnekler

Cebeci, Z., & Ozdemir, G. (2023). Organic agriculture. Turkiye Agricultural Association.

Turkish Agricultural Association. (2023). Approaches to the study of agricultural structure. Dicle Press.

Cebeci, Z. (Ed.). (2023). Non-Parametric Statistical Analysis with R. Abaküs Press.

Ozdemir, G., Cebeci, Z., & Kara, C. (2023). L'Hevsel à Amida- Diyarbakır: Études et réhabilitation de jardins mésopotamiens. In: Z. Manley, & A. Ozdemir (Eds.), Organic agriculture (pp. 1325-1428). Edit Publishing.


Bildiri Kitabı

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume, publisher, city, first and last page


Örnek

Tangolar, S., Özdemir, G., Ekbiç, H.B., Tangolar, S.G., Dikkaya, Y.R. (2012). Research on adaptation of some American rootstocks grown under Northern Cyprus conditions. XXXV World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, İzmir, pp. 234-265.


Yüksek Lisans veya Doktora Tezi

Surname, N. (Year). Title of the thesis, University and Faculty, City. pages.


Örnek

Ozdemir, G. (2005). Organic grape growing. Çukurova University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Horticulture, PhD Thesis, Adana, Turkiye, 128 pp.


İnternet Kaynakları

FAO (2013). Classifications and standards. Retrieved in June, 19, 2023 from http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/  


Kaynak gösterimi ile ilgili daha fazla örnek için; https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples 


> Neden JAEFS?

> Bibliyografik Bilgiler

> Ücret Politikası

> Etik İlkeler Akış Şeması

> Yayın Etiği

> Gizlilik Politikası

> Arşiv Politikası

> Açık Erişim Politikası

> Telif Hakkı Politikası

> Özel Sayı Politikası


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (JAEFS); bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları olmak üzere yılda 4 sayı yayınlamaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, ziraat mühendisliği ve teknolojisi, çevre mühendisliği ve teknolojisi, gıda mühendisliği ve teknolojisi, tarım, çevre, gıda, tarım tarihi, ziraat ekonomisi, agronomi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, biyokimya, biyoteknoloji, biyoinformatik ve veri bilimi, tarla bitkileri, süt ürünleri bilimi, uzatma bilimi ve eğitimi, entomoloji, çevre bilimi, balık ve balıkçılık, gıda işleme, gıda kimyası, yemek kültürü, gıda sağlığı ve beslenme, yemek tarihi, gıda endüstrisi geliştirme, gıda pazarlama, gıda politikası ve uygulamaları, besin güvenliği, ormancılık, bahçe bitkileri, bilgi teknolojileri ve sistemleri, sulama, moleküler biyoloji, organik tarım, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı, bitki koruma, bitki bilimleri, hassas tarım, kırsal kalkınma ve politika, sürdürülebilir tarım, toprak bilimi, bitki besleme, enerji bitkileri, su kaynakları, veteriner bilimlerinin tüm alanlarında özgün araştırma ve derleme makaleler ile literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar.


DEĞERLENDİRME VE YAYIN SÜRECİ
Derginin editöryel ve yayın süreçleri Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin editöryel ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama (doaj.org/bestpractice) İlkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

Özgünlük, yüksek bilimsel kalite ve atıf potansiyeli bir makalenin yayına kabulü için en önemli kriterlerdir. Gönderilen yazıların daha önce başka bir elektronik ya da basılı dergide, kitapta veya farklı bir mecrada sunulmamış ya da yayınlanmamış olması gerekir.

Daha önce başka bir dergiye gönderilen ancak yayına kabul edilmeyen yazılar hakkında dergi önceden bilgilendirilmelidir. Bu bilgiler makalenin değerlendirme süresinin hızlanmasını sağlayacaktır. Daha önce toplantılarda sunulmuş olan çalışmalar için, sunum yapılan organizasyonun tam adı, tarihi, şehri, ülkesi ve yayın izni belirtilmelidir.


HAKEM DEĞERLENDİRMESİ POLİTİKASI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.

Tarafsız değerlendirme sürecini sağlamak için her makale alanlarında uzman en az iki dış-bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Dergi Editör Kurulu üyeleri tarafından gönderilecek makalelerin değerlendirme süreçleri, davet edilecek dış bağımsız editörler tarafından yönetilecektir. Bütün makalelerin karar verme süreçlerinde nihai karar yetkisi Baş Editördedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editörler, hakemler, yazarlar ile yayınlama sürecinde yer alan tüm tarafların ilgili görev ve beklentilerinin, aşağıda tanımlanan yayın etiği kurallarına ve uygulama esaslarına uymaları gerekmektedir.


YAYIN ETİĞİ VE YAYIN UYGULAMA ESASLARI

YAYINCININ ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, yayın kurulu ya da editörler kurulu yönetiminde Tarım, Gıda ve Çevre Bilimleri alanında Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yılda 4 kez, elektronik olarak yayınlanan, açık erişimli  hakemli bir e-dergidir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi Editörler kurulu, farklı ülke ve üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerden oluşmaktadır. Editör Kurulu üyeleri, tarım, gıda ve çevre bilimlerinin bilim dalları gözetilerek görevlendirilir ve üyeler baş editörlerin ve editör kurulu üyelerinin kendi taleplerine göre görevlendirilir. Editörler kurulu başkanları ve duruma göre bir ya da birden fazla baş editör yardımcıları ile alan editörleri belirlenir. Ayrılan üyenin yerine yeni üye görevlendirilir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi, herhangi bir makale ile ilgili bir durumu açıklığa kavuşturmak, söz konusu makalede değişiklik yapmak veya çalışmanın herhangi bir bilimsel yanlış davranış içermesi, hileli yayın, intihal veya editörlerle yakın işbirliği iddiası veya kanıtlanması için gerekli tüm önlemleri almaktadır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, editörlerle birlikte, herhangi bir kötüye kullanımının meydana geldiği makalenin yayınlanmasını önlemek için ilgili adımları atacak ve hiçbir koşulda bu tür bir suistimali veya bilerek bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine izin vermeyecektir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, okurlar, hakemler veya diğer editörler tarafından ortaya konan tüm iddialara veya şüphelere yanıt vermekle sorumludur. Böyle bir durumda ilgili makale dergi tarafından değerlendirilir ve gerekli açıklamalar yapılır.


EDİTÖRLER KURULUNUN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine başvurusu yapılan her makale ile ilgili tüm süreçlerden International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Editörler Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editörler kurulu aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Derginin Editör kurulu, tüm itiraz ve şikayetleri Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics, COPE) yönergeleri kapsamında ele alır. Bu gibi durumlarda yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın ofisi ile doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, çözülemeyen davaları çözmek için bir ombudsman görevlendirilebilir. Baş Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
• Editörler kurulu, dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir.
• Editörler kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
• Editörler kurulu, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur ve makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.
• Editörler kurulu, yazarların bilgi gereksinimlerini içeren bir “Yazım kuralları”, hakemlerin değerlendirme aşamasında gerek duyacakları bilgileri içeren “Hakem değerlendirme kılavuzu” hazırlar, gerektiğinde günceller.
• Editörler kurulu, hakemleri, yazarları güdüleyici politikalar belirler ve her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik olarak saklar.


EDİTÖR VE ALAN EDİTÖRLERİNİN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editör kurulunda görev alan baş editör/ler ve alan editörleri aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Baş editör/ler ve alan editörleri, hakemlerin, yazarların, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya, gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alan ile ilgili olmasına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki baş editör/ler ve alan editörlerince verilen kararları değiştirmezler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Baş editör/ler, makalelerin alan editörlerini, alan editörleri ise hakemleri uzmanlık alanlarını dikkate alarak seçerek değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayın sürecinde görev alan herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazarların haklarını savunurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazarlarına yanıt hakkı tanırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, kendisi, aile üyesi veya dahil oldukları bölüm meslektaşları tarafından yazılmış makaleler için eser editörü olarak atanamaz ve eser hakkında herhangi bir karar veremezler. Bu türden eserler için derginin olağan işleyiş süreci çıkar çatışması-çıkar birliği olmayan farklı bir editör tarafından yürütülür ve çıkar ilişkisi olan editör dergideki değerlendirme sürecine dâhil edilmeden işleme devam edilmektedir.


HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin makale değerlendirme sürecinde yazarların hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanmaktadır.

Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden online olarak editörlerce yazarlara iletilir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır.
• Hakemler, inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar.
• Hakemler, uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler, değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.


YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine makale başvurusu yapan yazarlar aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Yazarların bilimsel bütünlük, tarafsızlık, meslektaş dayanışması, veri bütünlüğü, kurumsal bütünlük ve sosyal sorumluluk bilgilerini içeren genel etik ilkelere uygun araştırmaları sunmaları beklenmektedir.
• Yazarlar, çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmalıdır.
• Yazarlar, makale taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmalıdır.
• Yazarlar, makalenin yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmalıdır.
• Yazarlar, makalenin herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmelidir.
• Yazarlar, başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine göndermemelidir.
• Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine özgün makale göndermelidir.
• Yazarlar, makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda, doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalıdır.
• Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme istekleri başvurusu sonrasında önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Yazarlar, değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdır.
• Yazarlar, makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazarlar, değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmelidir.
• Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Editör Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Editör Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayınlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayınlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale dergi web sayfasında, derginin tarandığında dizinlerde de güncellenmektedir.
• Yazarlar, etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir.
• Yazarlar, olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgi yine aynı bölümde vermelidir.
• Yazarlar, veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır.
• Yazarlar, makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
• Yazarlar, araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazarlardan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez.
• Yazarlar, etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerinde, etik kurul kararının gerekmediğini makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtilmelidir.
• Yazarların, başkalarının önceki çalışmalarını (veya kendi çalışmalarınızı) tartışırken, kullanılan materyalin her durumda doğru bir şekilde alıntılandığından emin olunmalıdır.
• Yazarların, aşağıda örneklenen her türlü intihalden ve etik suistimalden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir.
1) Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): yazarın önceki yayınlarından alıntı yapmadan bölümleri veya cümleleri başka bir makalesinde kullanması anlamına gelir. İfadelerin veya cümlelerin yazarı siz olsanız bile, metin daha önce yayınlanmış verilerle kabul edilemez benzerliklere sahip olmamalıdır.
2) Salamizasyon: bir araştırmanın aynı verilerini birkaç farklı makalede kullanılmasıdır. Bir çalışmanın aynı hipotezlerini, popülasyonunu ve yöntemlerini farklı makalelere bildirmek kabul edilemez.
3) Veri Üretimi: verilerin toplanması veya deneyler sırasında hiç oluşmamış verilerin çalışmaya eklenmesidir. Sonuçlar ve yorumlanması, eksiksiz veri setlerine dayandırılmalı ve buna göre raporlanmalıdır.
4) Veri Manipülasyonu: yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerinin manipüle edilmesi anlamına gelir. Buna, görüntülerin manipüle edilmesi (örn. mikrograflar, jeller, radyolojik görüntüler), aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların kaldırılması, veri noktalarının değiştirilmesi vb. dahildir.
• Yazarlar, makalelerini dergiye gönderirken iThenticate veya benzeri bir yazılımla intihal açısından durumunu kontrol etmeli ve benzerlik endeksini (SI) gösteren dökümanı sisteme yüklemelidir. Başvurusu sırasında benzerlik endeksi (SI) %24'ün üzerindeyse makale değerlendirmeye alınmadan iade edilmektedir.
• Bir makalenin yayınlanmasının ardından intihal kanıtlanırsa, makale derhal geri çekilecek ve web sitesinden kaldırılacaktır. Böyle bir durumda ilgili yazarların makalelerinin International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde beş yıl boyunca yayınlanmaya uygun olmadığı kabul edilecektir.


SORUMLULUK REDDİ
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bakış açılarını yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.


İTİRAZ VE ŞİKAYET
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda doğrudan Editöryel Ofis (editor@jaefs.com) ile temasa geçilebilmektedir.

Editör kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri ile etik ilkelere uymayan bir davranış karşısında Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics, COPE) kurallarına uygun olarak hareket edecektir. İhtiyaç duyulduğunda Editör Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.



International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (e-ISSN: 2618-5946) dergisinin yayınlanma modeli Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) bildirgesine dayanan açık erişimli bilimsel bir dergidir. Derginin arşivine bütün editörler, yazarlar, okuyucular ve kütüphaneciler https://dergipark.org.tr/en/pub/jaefs/archive adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.

Açık Erişim - okuyucular için tüm makalelere erişim ücretsizdir, ancak dergiye gönderilen her makale için Editoryal İşlem Ücreti (EPC) yazarlar veya kurumları tarafından ödenmelidir.

Editoryal İşlem Ücreti: 1200 TRY

The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi açık erişim modeli kapsamında yayımlanmaktadır. Ancak, açık erişim yayımcılığı maliyetsiz değildir. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde çevrimiçi abonelik veya makalelere erişim ücretlendirilmediğinden bir makalenin editör süreci, hakem değerlendirme süreci, yayıma kabul, makaleyi bitmiş bir makaleye dönüştürme, yayımlanma, yayım sonrası depolama, dağıtma ve tanıtma süreçleri sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanması için değerlendirmeye gönderilen her makaleden sayfa sayısına bakılmaksızın Editoryal İşlem Ücreti (Editorial Processing Charge; EPC) talep edilmektedir. Bu ücret, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterlerine uygun olarak "Makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın" talep edilmektedir. Ayrıca, DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/jaefs kayıtlı bütün editörler, yazarlar ve okuyucular International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayımlanan tüm sayılara ücretsiz olarak abone olup bütün makalelere erişebilmektedirler.

Editoryal İşlem Ücreti Süreç Açıklaması
Dergi olarak yayımlama maliyetlerini olabildiğince açık hale getirmeye çalışıyoruz. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine bir makale gönderildiğinde, makalenin kalite kontrolleri, editör süreci, hakem değerlendirmesi, mizanpaj ve tanıtımının zamanında ve yüksek standartta yapılmasını sağlamak için makaleler dergideki birçok farklı süreçten geçmekte ve yazarlardan alınan Editoryal İşlem Ücreti bu süreçlerde kullanılmaktadır.

Editoryal İşlem Süreçleri
Editoryal Tarama: İlk teknik ve etik kontroller,
Editoryal İşlemler: Derginin editörlerinin inceleme sürecini yönetilmesi,
Makale Mizanpajı: Makaleyi profesyonel bir dizgi makalesine dönüştürme,
Makale Düzeltme: Yazarları ve Editörleri destekleyen düzeltme sürecinin koordinasyonu,
Editoryal Kalite Güvencesi: Makalenin ve inceleme sürecinin derginin yönergelerine ve politikalarına uygun olduğundan emin olmak için yapılan son kontrol,
Dergi Geliştirme: Yazarları, Editörleri ve Hakemleri destekleyen, derginin mümkün olduğunca geniş bir şekilde indekslenmesini ve yayımlanan makalelerin hak ettikleri ilgiyi görmesinin sağlanma çalışmaları,
Teknoloji Ekipleri: Derginin kullanımı kolay, kullanıcı dostu, son teknolojiye sahip sistemlerini oluşturur ve dergi bilgilerinin güncellenmesi, sınıflandırılması ve depolanması ile ilgili teknolojik süreçleri gerçekleştirmek.

Tam (%100) feragat için uygun Ülkeler
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine gönderilen makalelerde sorumlu yazarın aşağıda belirtilen ülkelerden herhangi birinde görev yapıyor olması halinde, Editoryal İşlem Ücreti ödemesinden otomatik olarak %100 feragat edilir.
Ülkeler; Afganistan, Angola, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Kamerun, Çad, Etiyopya, Gambiya, Gana, Haiti Kenya, Kazakistan, Kiribati, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Mali, Mozambik, Fas, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Filistin, Senegal, Somali, Sudan, Togo, Tataristan, Tacikistan, Tunus, Türkistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Venezuela, Yakutya, Yemen, Zambiya, Zimbabve.

Editoryal İşlem Ücreti Ödemesi
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine bir makale gönderildikten sonra, makalenin değerlendirme sürecinin başlayabilmesi için Editoryal İşlem Ücreti ödemesinin yapılması gerektiği sorumlu yazara eposta yoluyla bildirilmektedir. Editoryal İşlem Ücreti ödemesi gönderilen bilgilere göre yapıldıktan ve dekont Editoryal Ofis eposta adresine (editor@jaefs.com) iletildikten sonra makale değerlendirme süreci başlatılacaktır.

Editoryal İşlem Ücreti ödemesinin yapılması makalenin dergide yayına kabul edileceği anlamına gelmemekte ve her ne sebeple olursa olsun yapılan ödeme iade edilmemektedir.

Editöryal Ofis İletişim
E-posta: editor@jaefs.com
E-posta: jaefseditor@gmail.com
Telefon: +90 850 309 59 27
WhatsApp: +90 850 309 59 27

by-nc.png

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar. 

Web: dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27