BibTex RIS Cite

DEMATEL VE VIKOR YÖNTEMLERİYLE DIŞ KAYNAK SEÇİMİ: OTEL İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Year 2016, Issue: 55, 9 - 24, 01.09.2016

Abstract

Dış kaynak kullanımı (DKK), işletmeler için hem maliyetleri düşürmek hem de rekabet avantajı sağlamak adına iyi bir strateji olabilir. Ancak dış kaynak kullanımında yanlış verilen bir karar, işletme için olumsuz sonuçlar doğurabilir. İşletmeler dış kaynak seçimini yaparken doğru karar vermeli ve uygun hizmet sağlayıcı ile çalışmalıdır. Bunun için de karar almayı etkileyen her bir kriter ve alternatif iyi değerlendirilmelidir. Bu çalışmada, bir otel işletmesinin fotoğrafçılık hizmetleri için dış kaynak kullanımı seçim problemi incelenmiştir. Kriter ağırlıkları ve kriterler arasındaki ilişkiler DEMATEL (The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory) yöntemi ile belirlenmiş ve alternatifler arasından seçim VIKOR (VIseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) yöntemi ile yapılmıştır.

SELECTION OF AN OUTSOURCING PROVIDER WITH DEMATEL AND VIKOR METHODS: HOTEL BUSINESS EXAMPLE

Year 2016, Issue: 55, 9 - 24, 01.09.2016

Abstract

Outsourcing should be a good strategy for firms for both reducing costs and competitiveness. However, a wrong decision when using outsource should makes unfavourable results. Firms have to give the right decision when selecting outsources and have to cooperate with proper service provider. Thus, each factor that effects the decision making and altenatives have to be evaluated well enough. In this paper, selection of photography services as outsource for a hotel business problem has been examined. The weight and interrelation of factors are determined by DEMATEL (The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory) method. Then, choice from alternatives are made by VIKOR (VIseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) method.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA32SG36GY
Journal Section Research Article
Authors

Serhat Karaoğlan

Publication Date September 1, 2016
Submission Date September 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 55

Cite

APA Karaoğlan, S. (2016). DEMATEL VE VIKOR YÖNTEMLERİYLE DIŞ KAYNAK SEÇİMİ: OTEL İŞLETMESİ ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(55), 9-24.