Giriş ve Amaç: Pandemi yapan ve çok fazla ölüm nedeni olan COVID-19 genelde solunumsal semptomlarla prezente olsa da bazen bu semptomlara gastrointestinal semptomlar da eşlik etmektedir. Çalışmamızda COVID-19 hastalarında gastrointestinal semptomların sıklığını ve prognozla ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 11 Mart 2020-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Bilecik Devlet Hastanesine başvuran ve real time polimeraz zincir reaksiyonu ile tanısı konulan 110 hastanın demografik, radyolojik, laboratuvar ve klinik açıdan analizi yapıldı. Bulgular: Hastaneye başvuru esnasında 13 (%11.8) hastada bir veya daha fazla gastrointestinal semptom vardı. Biyokimyasal parametrelerden D-dimer ve fibrinojen artışıyla gastrointestinal semptomlar arasında belirgin ilişki vardı (p <0.001). gastrointestinal semptom varlığı hastalık şiddeti ile ilişkiliydi (p=0.012) ve hastalık şiddetini öngörmede yüksek prediktif değere sahipti (Odds Ratio=7.2). Sonuç: COVID-19 nadiren sadece gastrointestinal semptomlarla prezente olabilmektedir. Pandemi döneminde gastrointestinal semptomu olan hastalarda COVID-19 akılda tutulmalı ve sağlık çalışanları bu konuda uyanık olmalıdır ve korunma adına gerekli tedbirlerini almalıdırlar. Ayrıca bu hastaların erken tespit edilmesi ile hastalığın daha fazla yayılması engellenebilecektir.
Background and Aims: Although COVID-19 pandemic that causes many deaths is usually presented with respiratory symptoms, the symptoms are often accompanied by gastrointestinal symptoms. In our study, we aimed to investigate the frequency of gastrointestinal symptoms in COVID-19 patients and their relationship with prognosis. Materials and Methods: Demographic, radiological, laboratory, and clinical analyses were conducted on 110 patients who submitted to Bilecik State Hospital between 11 March 2020 and 30 April 2020. Furthermore, a real-time polymerase chain reaction was used to diagnose COVID-19. Results: During hospital admission, 13 (11.8%) patients had one or more gastrointestinal symptoms. There was an increase in the occurrence of gastrointestinal symptoms with age (p=0.062). In addition, there was a strong correlation between GI symptoms with D-dimer and fibrinogen increase from biochemical parameters (p<0.01). The occurrence of gastrointestinal symptoms was associated with disease severity (p = 0.012) and had a high predictive value when predicting disease severity (OR = 7.2). Conclusion: COVID-19 can rarely be presented with only gastrointestinal symptoms. Moreover, COVID-19 should be kept in mind in patients with gastrointestinal symptoms during the pandemic period, and health workers should be cautious and take appropriate precautions for protection. In addition, early identification of these patients will prevent further spread of the disease.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 19 Sayı: 3 |
test-5