Research Article

Orhan Kemal Romanlarında "Küçük Adam"ın Yitim Görüngüleri

Volume: 4 Number: 3 September 11, 2020
EN TR

Orhan Kemal Romanlarında "Küçük Adam"ın Yitim Görüngüleri

Öz

Sanat, kâinattaki fenomenleri sorgulamak yerine onlara kalbin sonsuz muhabbetini sunarak kucaklayan bir kavrayış sistemidir. Orhan Kemal, özündeki insan sevgisini bu kavrayış sistemi ile sentezleyerek yansıtan bir sanatkârdır. Asgari şartlarda yaşama mücadelesi veren ʹküçük adamʹın tarihi ve sosyal perspektif içerisinde ʹyer edinmeʹ sorunsalını, dil aracılığıyla varlık bulmuş gerçeğimsi dünya içinde ele alır. Orhan Kemalʹin eserleri, belli bir yer ve zamana özgü egemen dünya görüşünün birey yoluyla ifade bulmuş biçimleridir. O, bireysel ve kolektif değerler sistemini, ideolojik koşullanmalar ile bütünleştirir.

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı içinde, önceden vaaz edilmiş kuralların değil bir yaşam tarzının metinleşmesi olan Orhan Kemal romanı, küçük adamʹın kendini gerçekleştirme serüveninin yansımasıdır. İnsanın varlığıyla yokluğu arasındaki derin anlamlar, onun eserlerinin özünü oluşturur. Değerlerin olması gerek sesine duyarlı olan sanatkâr, geçmiş ve şimdi arasındaki çatışmaları mekân ve zaman boyutunda sorgularken; kukla, kimliksiz, tekdüze, şeyʹleştirilmiş kişilerle yığınlaştırılan toplumun geleceğinin endişesini duyar. Orhan Kemal, insan sevgisi ve insanı eğitme gayesi paralelinde yıpranmış, boyutsuzlaşmış, rutinleşmiş bir anlam düzenini kırarak değerler dünyasını yeniden anlamlandırmak arzusu içinde, yadsırken bile yeniden kurabilme gayreti içerisindedir. 

Bu makalede Orhan Kemalʹin niyete bağlı olarak birey ve toplum düzeyinde psikolojik ve sosyolojik çözümlemeler yaptığı romanlarında ʹküçük adamʹın yitim görüngüleri yozlaşma ve sosyal adaletsizlik izlekleri bağlamında tahlil edilecektir. Yazarın eserleri aracılığıyla ulaştırmak istediği mesaja yönelik olarak küçük adam tipinin çözülüşündeki temel belirteçlerin kurgusal varlığı değerlendirilecektir.  

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aslankara, M. Sadık (2000). “Günümüz Türk Öykücülüğünde Yeni Arayışlar ve Estetik Açılımlar Üzerine Bir Yaklaşım Denemesi: Eski İle Örtüşen Yeni”.Varlık1112: 57-62.
  2. Bataille, Georges (1993).Erotizm. çev. M. Mukadder Yakupoğlu. Ankara: Bilkamat Yay.
  3. Camus, Albert (1989).Denemeler. çev. Sabahattin Eyüboğlu-Vedat Günyol. İstanbul: Say Yay.
  4. Celnarova, Xenia (1979). “Orhan Kemal’in Sosyal- Politik Hicvi- IV”, Eleştiri 1 Ekim: 9-11.
  5. Çavdar, Tevfik (1970). “Orhan Kemal Üzerine”.Dost 22: 4-6.
  6. Gasset, Jose Ortega. Y. (1999).İnsan ve Herkes. çev. Neyire Gül Işık. İstanbul: Metis Yay.
  7. Gündoğan, Ali Osman (1997).Albert Camus ve Başkaldırma Felsefesi. İstanbul: Birey Yay.
  8. Gürsel, Nedim (1981). “Yazın Akımlarının Oluşumunda Toplumsal/ İdeolojik Yapının Yeri”.Türk Dili 349: 3-18.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 11, 2020

Submission Date

July 5, 2020

Acceptance Date

September 1, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 4 Number: 3

APA
Elıuz, Ü. (2020). Orhan Kemal Romanlarında "Küçük Adam"ın Yitim Görüngüleri. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 4(3), 1-32. https://doi.org/10.34083/akaded.764570

Cited By




This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International