This
review has been undertaken to provide information about carcass grading system
used by United States Department
of Agriculture (USDA). Beef carcasses are classified as prime, choice,
select, standard, commercial, utility, cutter and canner in this system. This
classification is maintained through carcass quality and yield grading. Beef quality grades contain factors
such as juiciness, color, texture, tenderness, flavor and aroma.
On the other hand, in addition to age and gender factors, yield grading
especially evaluates marbling, maturity measures and the ratio of
meat-bone. Beef carcass grading system is often used as a means determining the
producer prices in the US. Although the system has several positive aspects, it
has a subjective characteristic. There is a need to develop existing systems in
order to enable consumers to obtain additional information that can affect
their carcass quality decisions during purchase and maintain the usage of the
system more effectively.
Bu derleme, sığır karkaslarının kalitelerine göre değerlendirilmesi
için Amerika Birleşik Devletleri Tarım Teşkilatı (USDA) tarafından kullanılan karkas
derecelendirme sistemi hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu
sistemde sığır karkasları kalitesine göre en iyi, üstün (çok iyi), seçkin
(iyi), standart (orta derecede iyi), orta düşük kalite, düşük kalite, en düşük
kalite-1 ve en düşük kalite-2 (konservelik) olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma
kalite derecelendirmesi ve verim derecelendirmesi ile yapılmaktadır. Kalite
derecelendirmesi karkasa ait
ticari özelliklerin yanında etin sululuk, renk, tekstür, çiğnenebilirlik,
lezzet ve aroma gibi unsurlarını tanımlamaktadır. Verim derecelendirmesi ise kesilen sığırın
yaş ve cinsiyeti ile birlikte etin
olgunluğunun, mermerleşme derecesinin ve karkasın et kemik oranının değerlendirilmesidir. Amerika Birleşik
Devletleri’nde sığırlarda karkas derecelendirme sistemi, üretici fiyatlarını
belirlemek için araç olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Sistemin birçok olumlu
yönlerine rağmen, sübjektif tarafı bulunmaktadır. Tüketicilerin satın alma
sırasında, karkas kalitesiyle ilgili kararlarını etkileyebilecek ilave
bilgileri elde etmek ve sistemin daha etkin şekilde kullanılmasını
sağlayabilmek için mevcut sistemlerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Journal Section | Review Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 11, 2017 |
Submission Date | August 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 15 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).