Microwave heating is a suitable way to heat materials and it is considered to be fast and easy to use as a novel technology. Microwave heating has been widely used in food processing such as cooking, drying, pasteurization and preservation of food materials. Through the ability of microwaves to penetrate inside the materials, microwaves provide volumetric heating in food heating. Heating of a material with microwave is based on either a result of dipolar movement of molecules or ionic mechanism due to applied electric field intensity. This review presents information on microwave applications in dairy products
Mikrodalga ısıtma materyalin hızlı, ekonomik ve kolayca ısıtılmasına uygun yeni bir teknolojidir. Mikrodalga ısıtma gıdaların pişirilmesi, kurutulması, pastörizasyonu ve muhafazası gibi gıda proseslerinde yaygın kullanım alanı bulmuştur. Mikrodalga ile gıdaların ısıtılmasında, mikrodalgalar malzemenin iç kısımlarına kadar ilerledikleri için hacimsel bir ısınma gerçekleşmedir. Bir materyalin mikrodalga ile ısıtılması, uygulanan elektrik alan şiddetinin bir sonucu olarak dipolar bileşenlerin hareketi veya iyonik bileşenlerin hareket mekanizması ile gerçekleşmektedir. Bu çalışma süt ve ürünlerinde mikrodalga ısıtma uygulamaları hakkında bilgi vermektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).