One of the important elements that enrich Adana cuisine is Arab cuisine culture. Therefore, in this study, it is aimed to determine the characteristics of Arab culinary culture and the food and beverages representing this culture, the place of this culture in the development of gastronomic tourism in the province and what can be done for its sustainability. For this purpose, between 1 March and 31 June 2016, interviews were performed with local people who are thought to be able to express their opinions about Arab culinary culture. Semi-structured interview form was used for face-to-face interviews with 81 people and the data were subjected to content analysis. In this research, the main characteristics of the Arab culinary culture were gathered under three main groups: ingredients, cooking methods and originality. Meals that best represent this culture were identified as içli köfte and mahluta in daily life, kaynar and kebab-grill types in special days. In addition, it is stated that this culture increases the number of tourists and contributes to the development of gastronomic tourism in the province. Solutions for the sustainability of the culinary culture were given related to educational, the continuity of cultural values and promotional.
Adana mutfağını zenginleştiren önemli unsurlarından biri Arap mutfak kültürüdür. Bu nedenle çalışmada, Arap mutfak kültürünün özelliklerinin ve bu kültürü temsil eden yiyecek ve içeceklerin belirlenmesi, bu kültürün ilde gastronomi turizminin gelişmesindeki yeri ve sürdürülebilirliği için neler yapılabileceğinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla, Arap mutfak kültürü hakkında fikir beyan edebileceği düşünülen yerel halk ile 1 Mart-31 Haziran 2016 tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplam 81 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada, Arap mutfak kültürünün temel özellikleri, kullanılan malzeme, pişirim yöntemi ve özgünlük açısından olmak üzere üç grupta toplanmıştır. Bu kültürü günlük yaşamda en iyi temsil eden aynı zamanda en çok da tüketilen yemekler içli köfte ve mahluta, özel günlerde ise kaynar ve kebap-ızgara çeşitleri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu kültürün gelen turist sayısını arttıracağı ve ilde gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir. Kültürün sürdürülebilmesi için eğitime yönelik, kültürel değerlerin devamlılığına yönelik ve tanıtıma yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 24 Issue: 1 |