Research Article
BibTex RIS Cite

The Place of Arab Cuisine Culture in the Development of Adana Gastronomy Tourism: Local People Opinions

Year 2020, Volume: 24 Issue: 1, 41 - 55, 15.03.2020

Abstract

One of the important elements that enrich Adana cuisine is Arab cuisine culture. Therefore, in this study, it is aimed to determine the characteristics of Arab culinary culture and the food and beverages representing this culture, the place of this culture in the development of gastronomic tourism in the province and what can be done for its sustainability. For this purpose, between 1 March and 31 June 2016, interviews were performed with local people who are thought to be able to express their opinions about Arab culinary culture. Semi-structured interview form was used for face-to-face interviews with 81 people and the data were subjected to content analysis. In this research, the main characteristics of the Arab culinary culture were gathered under three main groups: ingredients, cooking methods and originality. Meals that best represent this culture were identified as içli köfte and mahluta in daily life, kaynar and kebab-grill types in special days. In addition, it is stated that this culture increases the number of tourists and contributes to the development of gastronomic tourism in the province. Solutions for the sustainability of the culinary culture were given related to educational, the continuity of cultural values and promotional. 

References

  • Akdemir, N., ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Taraklı Ölçeğinde Bir Araştırma” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım 2017, (ss.793-801), Kastamonu.
  • Akın, G., Özkoçak, V., ve Gültekin, T. (2015). “Geçmişten Günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi, 30, 33-52.
  • Aksoy, M., ve Sezgi, G. (2015). “Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (3), 79-89.
  • Aksu, M., Gezen, A., ve Özcan, S. (2017). “Turistlerin Yöresel Mutfak Tercihleri ile İlgili Bir Araştırma: Bozcaada Örneği”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special issue 2, 125-137.
  • Artun, E. (1994). “Adana Mutfak Kültüründe Ekmekler ve Hamur işi Yemekler”. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Geleneksel Ekmekçilik Hamurişi Yemekler (ss. 17-39) içinde. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları.
  • Artun, E. (2019a). “Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi. Erişim: 29 Temmuz 2019, http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/makaleler/5.php
  • Artun, E. (2019b). “Adana’da, Törenlere, Adaklara, Özel Günlere Ait İnançlar, Pratikler ve Bunlara Bağlı Mutfak Kültürü”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi. Erişim: 29 Temmuz 2019, http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/makaleler/8.php
  • Ayaz, N., ve Güllü, M. (2018). “Yerel Halkın Yöresel Mutfak Konusunda Bilinçlendirilmesi Üzerine Bir AB Projesi Değerlendirmesi”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2 (1), 11-21.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). “Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirliğinde Standart Reçetelendirmenin Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (20), 366-394.
  • Ceyhun Sezgin, A., ve Durmaz, P. (2019). “Osmanlı Mutfak Kültüründe Şerbetlerin Yeri ve Tüketimi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7/2, 1499-1518.
  • Demirgül, F. (2018). “Çadırdan Saraya Türk Mutfağı”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 105-125.
  • Erdem, Ö., Mızrak, M., ve Kemer, A. K. (2017). “Yöresel Yemeklerin Bölge Restoranlarında Kullanılma Durumu: Mengen Örneği” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım 2017, (ss. 18-33), Kastamonu.
  • Eren, F. Y., ve Sezgin, A. C. (2017). “Gastronomi Turizmi Açısından Mersin Yöresi Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasın 2017, (ss. 161-170), Kastamonu.
  • Karaca, O. B., ve Karacaoğlu, S. (2016). “Kültür, Din ve Yemek Etkileşimi Çerçevesinde Arap Mutfağının Kavramsal Olarak İncelenmesi: Adana İli Örneği”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (2), 561-584.
  • Kaypak, Ş., ve Uçar, A. (2018). “Antakya Kentinin Yemek Kültürüne Bakışı”. International Journal of Academic Value Studies, 4 (18), 190-202.
  • Kösoğlu, N. (1992). Milli Kültür ve Kimlik. İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • Güldemir, O. (2014). “Orta Asya’dan Cumhuriyet Dönemine Türk Mutfağındaki Yemeklerin Değişimi: Yazılı Kaynaklar Üzerinden Bir Değerlendirme”. [Bildiri]. Nazmi Kozak, Ebru Günlü (Ed.), VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildirileri, 04-05 Nisan 2014, (ss. 346-358), Kuşadası, Aydın.
  • Güldemir, O., Haklı, G., ve Işık, N. (2018). “Türk Mutfağında Kahvaltıda Tüketilen Çorbalar ve İllere Göre Dağılımı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 39, 56-66.
  • Güler, O., Benli, S., Akdağ, G., ve Çakıcı, A. C. (2016). “What is your favorite local food menu? Application of conjoint analysis on the Eastern Mediterranean Cuisine of Turkey” [En Sevdiğiniz Yerel Yemek Menüsü Nedir? Doğu Akdeniz Mutfağında Konjoint Analizi Uygulaması]. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4 (3), 38-52.
  • Güzeler, N., Yıldırım, Ç., ve Arıdıcı, A. (2016). “The culinary culture and traditional foods of Adana province” [Adana İlinin Mutfak Kültürü ve Geleneksel Yemekleri]. Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 30 (Special Issue), 538-545.
  • Saatci, G., ve Demirbulat, Ö. G. (2016). “Yöresel Yemeklerin Broşürlerde Tanıtım Unsuru Olarak Kullanılmasının Analizine Yönelik Bir Araştırma”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9 (42), 1999-2006.
  • Saatci, G. (2019). “Coğrafi İşaretli Yiyeceklerin Tanıtım Unsuru Olarak Yöresel Yemekler Kapsamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 358-374.
  • Solmaz, Y., ve Altıner, D. D. (2018). “Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (3), 108-124.
  • Şengül, S. (2017). “Yiyecek İçecek İşletmelerinin Tedarikçi değerlendirmeleri: Yöresel Mutfak Ürünlerinin Satınalma Süreçleri Hakkında Bir Araştırma”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (18), 218-233.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2018). “Yöresel Mutfak Marka Değeri Algısının Destinasyon Farkındalığı ve Destinasyon Sadakati Üzerindeki Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22 (1), 223-235.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2016). “Akdeniz Mutfak Kültürünün Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (Special issue1), 86-99.
  • Taştan, H., Soylu, A. G., ve Demir, Ş. (2018). “Adana Lezzet Festivaline katılan bireylerin festival algılarının belirlenmesi”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (71), 334-349.
  • Tuna, M., ve Özyurt, B. (2018). “Ankara’da Gastronomi Turizminin Değerlendirilmesi: Nitel Bir Araştırma”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (Special issue 3), 73-87.
  • Ünalan, İ. (2016). “Kültürlerarası İlişki Bağlamında Türk ve Arap Mutfak Kültürü” [Bildiri]. Seda Özsoy (Ed.), Kültürlerarası İletişim Öğrenci Sempozyumu Bildirileri, 15-16 Ekim 2015, (ss. 58-69), Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları.
  • Yıldırım, O., Karaca, O. B., ve Çakıcı, A. C. (2018). “Yöresel Yemeklere Konaklama ve Yiyecek İçecek İşletmelerinin Menülerinde Yer Verilme Durumu: Adana ve Mersin Bölgesinde Bir Araştırma”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (4), 376-398. DOI: 10.21325/jotags.2018.315
  • İnternet Kaynakları Çukurova Kalkınma Ajansı (CKA, 2015). 2014-2023 Çukurova Bölge Planı Taslağı. http://www.cka.org.tr/dosyalar/CukurovaBolgePlani_05092013_taslak.pdf
  • https://www.kulturportali.gov.tr/portal/gastronomisehrigaziantep
  • https://www.kulturportali.gov.tr/portal/medeniyetlersofrasihatay https://www.kulturportali.gov.tr/portal/adanakebabi-1
  • http://www.gazette.com.tr/Yazi/baris-sanigok/miladi-17-aralik-pazar-rumi-04-kenun-evvel-9041

Arap Muftak Kültürünün Adana Gastronomi Turizminin Gelişmesindeki Yeri: Yerel Halkın Görüşleri

Year 2020, Volume: 24 Issue: 1, 41 - 55, 15.03.2020

Abstract

Adana mutfağını zenginleştiren önemli unsurlarından biri Arap mutfak kültürüdür. Bu nedenle çalışmada, Arap mutfak kültürünün özelliklerinin ve bu kültürü temsil eden yiyecek ve içeceklerin belirlenmesi, bu kültürün ilde gastronomi turizminin gelişmesindeki yeri ve sürdürülebilirliği için neler yapılabileceğinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla, Arap mutfak kültürü hakkında fikir beyan edebileceği düşünülen yerel halk ile 1 Mart-31 Haziran 2016 tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplam 81 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada, Arap mutfak kültürünün temel özellikleri, kullanılan malzeme, pişirim yöntemi ve özgünlük açısından olmak üzere üç grupta toplanmıştır. Bu kültürü günlük yaşamda en iyi temsil eden aynı zamanda en çok da tüketilen yemekler içli köfte ve mahluta, özel günlerde ise kaynar ve kebap-ızgara çeşitleri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu kültürün gelen turist sayısını arttıracağı ve ilde gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir. Kültürün sürdürülebilmesi için eğitime yönelik, kültürel değerlerin devamlılığına yönelik ve tanıtıma yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir.

References

  • Akdemir, N., ve Selçuk, G. N. (2017). “Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Bakımından Yöresel Yiyeceklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Taraklı Ölçeğinde Bir Araştırma” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım 2017, (ss.793-801), Kastamonu.
  • Akın, G., Özkoçak, V., ve Gültekin, T. (2015). “Geçmişten Günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi, 30, 33-52.
  • Aksoy, M., ve Sezgi, G. (2015). “Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (3), 79-89.
  • Aksu, M., Gezen, A., ve Özcan, S. (2017). “Turistlerin Yöresel Mutfak Tercihleri ile İlgili Bir Araştırma: Bozcaada Örneği”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special issue 2, 125-137.
  • Artun, E. (1994). “Adana Mutfak Kültüründe Ekmekler ve Hamur işi Yemekler”. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Geleneksel Ekmekçilik Hamurişi Yemekler (ss. 17-39) içinde. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları.
  • Artun, E. (2019a). “Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi. Erişim: 29 Temmuz 2019, http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/makaleler/5.php
  • Artun, E. (2019b). “Adana’da, Törenlere, Adaklara, Özel Günlere Ait İnançlar, Pratikler ve Bunlara Bağlı Mutfak Kültürü”. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi. Erişim: 29 Temmuz 2019, http://turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/makaleler/8.php
  • Ayaz, N., ve Güllü, M. (2018). “Yerel Halkın Yöresel Mutfak Konusunda Bilinçlendirilmesi Üzerine Bir AB Projesi Değerlendirmesi”. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2 (1), 11-21.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). “Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirliğinde Standart Reçetelendirmenin Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (20), 366-394.
  • Ceyhun Sezgin, A., ve Durmaz, P. (2019). “Osmanlı Mutfak Kültüründe Şerbetlerin Yeri ve Tüketimi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7/2, 1499-1518.
  • Demirgül, F. (2018). “Çadırdan Saraya Türk Mutfağı”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 105-125.
  • Erdem, Ö., Mızrak, M., ve Kemer, A. K. (2017). “Yöresel Yemeklerin Bölge Restoranlarında Kullanılma Durumu: Mengen Örneği” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasım 2017, (ss. 18-33), Kastamonu.
  • Eren, F. Y., ve Sezgin, A. C. (2017). “Gastronomi Turizmi Açısından Mersin Yöresi Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği” [Bildiri]. 1st International Sustainable Tourism Congress, 23-25 Kasın 2017, (ss. 161-170), Kastamonu.
  • Karaca, O. B., ve Karacaoğlu, S. (2016). “Kültür, Din ve Yemek Etkileşimi Çerçevesinde Arap Mutfağının Kavramsal Olarak İncelenmesi: Adana İli Örneği”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (2), 561-584.
  • Kaypak, Ş., ve Uçar, A. (2018). “Antakya Kentinin Yemek Kültürüne Bakışı”. International Journal of Academic Value Studies, 4 (18), 190-202.
  • Kösoğlu, N. (1992). Milli Kültür ve Kimlik. İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • Güldemir, O. (2014). “Orta Asya’dan Cumhuriyet Dönemine Türk Mutfağındaki Yemeklerin Değişimi: Yazılı Kaynaklar Üzerinden Bir Değerlendirme”. [Bildiri]. Nazmi Kozak, Ebru Günlü (Ed.), VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildirileri, 04-05 Nisan 2014, (ss. 346-358), Kuşadası, Aydın.
  • Güldemir, O., Haklı, G., ve Işık, N. (2018). “Türk Mutfağında Kahvaltıda Tüketilen Çorbalar ve İllere Göre Dağılımı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 39, 56-66.
  • Güler, O., Benli, S., Akdağ, G., ve Çakıcı, A. C. (2016). “What is your favorite local food menu? Application of conjoint analysis on the Eastern Mediterranean Cuisine of Turkey” [En Sevdiğiniz Yerel Yemek Menüsü Nedir? Doğu Akdeniz Mutfağında Konjoint Analizi Uygulaması]. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4 (3), 38-52.
  • Güzeler, N., Yıldırım, Ç., ve Arıdıcı, A. (2016). “The culinary culture and traditional foods of Adana province” [Adana İlinin Mutfak Kültürü ve Geleneksel Yemekleri]. Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 30 (Special Issue), 538-545.
  • Saatci, G., ve Demirbulat, Ö. G. (2016). “Yöresel Yemeklerin Broşürlerde Tanıtım Unsuru Olarak Kullanılmasının Analizine Yönelik Bir Araştırma”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9 (42), 1999-2006.
  • Saatci, G. (2019). “Coğrafi İşaretli Yiyeceklerin Tanıtım Unsuru Olarak Yöresel Yemekler Kapsamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 358-374.
  • Solmaz, Y., ve Altıner, D. D. (2018). “Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (3), 108-124.
  • Şengül, S. (2017). “Yiyecek İçecek İşletmelerinin Tedarikçi değerlendirmeleri: Yöresel Mutfak Ürünlerinin Satınalma Süreçleri Hakkında Bir Araştırma”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (18), 218-233.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2018). “Yöresel Mutfak Marka Değeri Algısının Destinasyon Farkındalığı ve Destinasyon Sadakati Üzerindeki Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22 (1), 223-235.
  • Şengül, S., ve Türkay, O. (2016). “Akdeniz Mutfak Kültürünün Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (Special issue1), 86-99.
  • Taştan, H., Soylu, A. G., ve Demir, Ş. (2018). “Adana Lezzet Festivaline katılan bireylerin festival algılarının belirlenmesi”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (71), 334-349.
  • Tuna, M., ve Özyurt, B. (2018). “Ankara’da Gastronomi Turizminin Değerlendirilmesi: Nitel Bir Araştırma”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (Special issue 3), 73-87.
  • Ünalan, İ. (2016). “Kültürlerarası İlişki Bağlamında Türk ve Arap Mutfak Kültürü” [Bildiri]. Seda Özsoy (Ed.), Kültürlerarası İletişim Öğrenci Sempozyumu Bildirileri, 15-16 Ekim 2015, (ss. 58-69), Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi Yayınları.
  • Yıldırım, O., Karaca, O. B., ve Çakıcı, A. C. (2018). “Yöresel Yemeklere Konaklama ve Yiyecek İçecek İşletmelerinin Menülerinde Yer Verilme Durumu: Adana ve Mersin Bölgesinde Bir Araştırma”. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (4), 376-398. DOI: 10.21325/jotags.2018.315
  • İnternet Kaynakları Çukurova Kalkınma Ajansı (CKA, 2015). 2014-2023 Çukurova Bölge Planı Taslağı. http://www.cka.org.tr/dosyalar/CukurovaBolgePlani_05092013_taslak.pdf
  • https://www.kulturportali.gov.tr/portal/gastronomisehrigaziantep
  • https://www.kulturportali.gov.tr/portal/medeniyetlersofrasihatay https://www.kulturportali.gov.tr/portal/adanakebabi-1
  • http://www.gazette.com.tr/Yazi/baris-sanigok/miladi-17-aralik-pazar-rumi-04-kenun-evvel-9041
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Oya Berkay Karaca 0000-0002-1131-5863

Oya Yıldırım 0000-0002-8090-4629

Publication Date March 15, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 24 Issue: 1

Cite

APA Karaca, O. B., & Yıldırım, O. (2020). Arap Muftak Kültürünün Adana Gastronomi Turizminin Gelişmesindeki Yeri: Yerel Halkın Görüşleri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(1), 41-55.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.