Research Article

Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi

Volume: 5 Number: 2 July 29, 2022
TR EN

Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi

Abstract

Her yıl dünya genelinde 1,6 milyondan fazla insan şiddet nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu oran şiddet olgusunu dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri yapmaktadır. Bu noktadan hareketle tasarlanan araştırmanın amacı; ergenliğin son aşamasında olan ve henüz ergenlikten çıkmış olan üniversiteli bireylerin şiddet algılarının cinsiyet, gelir durumu, rekreasyonel fiziksel aktivite süresi ve sigara/alkol kullanımı değişkenleri açısından incelenmesidir. Araştırmada, betimsel tarama deseni ile birlikte basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre cinsiyet, gelir durumu, rekreasyonel fiziksel aktiviteye katılım süresi ve alkol/sigara kullanım durumları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak özellikle rekreasyonel fiziksel aktivitelere katılım süresinin artışı ile şiddete yönelik tutumlar arasında anlamlı bir farklılık olduğu, haftalık rekreasyonel fiziksel aktivite süresi arttıkça şiddete yönelik tutum ortalamalarında azalma olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Adıbelli, D., & Özkan, İ. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Şiddete Yönelik Tutumları ve Etkileyen Faktörler. Akdeniz Tıp Dergisi, 6(2), 241-248.
  2. Altay, C. A., & Ceyhan, E. (2019). Lise Öğrencilerin Yabancılaşma Düzeyleri ile Şiddete Yönelik Tutumları Arasındaki İlişki. İlköğretim Online, 18(4).
  3. Altın, M., Demir, H., Demirel H., Yalçın, Y. G. & Buğdaycı S. (2017). High school students’ violence tendencies. European Journal of Education Studies, 3(8), 424-435.
  4. Arslan, C., Hamarta, E., Arslan, E., & Saygın, Y. (2010). Ergenlerde saldırganlık ve kişilerarası problem çözmenin incelenmesi. İlköğretim Online, 9(1), 379-388.
  5. Aygen M, Açık Y. (2014). Elâzığ ilinde gençlerde şiddete başvurma ya da maruz kalma sıklığı, etkileyen faktörler ve öfke ile ilişkisi. Kocaeli Tıp Dergisi, 3:8-17.
  6. Bayram, A. T., & Kavlak, H. T. (2021). Rekreasyon ve Teknoloji. S. Gül Güneş & F. Varol, (Ed.). Rekreasyon: Disiplinlerarası Yaklaşım ve Örnek Olaylar içinde (ss. 383 -402). Ankara: Nobel Kitabevi.
  7. Borum, R. (2000). Assessing violence risk among youth. Journal of Clinical Psychology, 56(10),1263- 1288.
  8. Cairney, J., Dudley, D., Kwan, M., Bulten, R., & Kriellaars, D. (2019, March 13). Physical Literacy, Physical Activity and Health: Toward an Evidence-Informed Conceptual Model. Sports Medicine, 49, 371– 383. https://doi.org/10.1007/s40279-019-01063-3

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tourism (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 29, 2022

Submission Date

April 12, 2022

Acceptance Date

June 24, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 2

APA
Aksu, H. S., & Varol, F. (2022). Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 5(2), 269-281. https://doi.org/10.53353/atrss.1101769
AMA
1.Aksu HS, Varol F. Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi. ATRSS. 2022;5(2):269-281. doi:10.53353/atrss.1101769
Chicago
Aksu, Hasan Suat, and Fatih Varol. 2022. “Ergen Ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar Ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 5 (2): 269-81. https://doi.org/10.53353/atrss.1101769.
EndNote
Aksu HS, Varol F (July 1, 2022) Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 5 2 269–281.
IEEE
[1]H. S. Aksu and F. Varol, “Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi”, ATRSS, vol. 5, no. 2, pp. 269–281, July 2022, doi: 10.53353/atrss.1101769.
ISNAD
Aksu, Hasan Suat - Varol, Fatih. “Ergen Ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar Ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 5/2 (July 1, 2022): 269-281. https://doi.org/10.53353/atrss.1101769.
JAMA
1.Aksu HS, Varol F. Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi. ATRSS. 2022;5:269–281.
MLA
Aksu, Hasan Suat, and Fatih Varol. “Ergen Ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar Ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, vol. 5, no. 2, July 2022, pp. 269-81, doi:10.53353/atrss.1101769.
Vancouver
1.Hasan Suat Aksu, Fatih Varol. Ergen ve Erken Yetişkinlik Dönemindeki Bireylerde Şiddet Algısının Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Zararlı Alışkanlıklar ve Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi. ATRSS. 2022 Jul. 1;5(2):269-81. doi:10.53353/atrss.1101769

Cited By

22039
All articles published in this journal are licensed under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). This license permits the copying, distribution, and reuse of the published articles (the work) for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given. Commercial use is subject to permission. Authors retain the copyright of their published articles and grant the journal a non-exclusive right to publish and distribute the work.