Research Article

Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği

Volume: 13 Number: 1 June 28, 2022
TR EN

Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği

Abstract

Araştırmanın amacı, ortaokul sekizinci sınıf DNA ve Genetik Kod Ünitesi’nde yer alan mutasyon, modifikasyon ve adaptasyon kavramlarının öğretimi sonrası, öğrencilerin bu kavramlarla ilgili bilişsel yapılarının belirlenmesidir. Bu kavramlar: Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında tanım yapabilme, nedenleri açıklayabilme, beklenen sonuçları ifade edebilme, kavramların ilginç örneklerini verebilme ve benzetmeler yapabilmeye ilişkin becerileri içermektedir. Alanyazın incelendiğinde, genetik konusu ile ilgili yapılan çalışmaların genellikle kavram yanılgılarına odaklandığı görülmektedir. Bu çalışmada ise, mutasyon, modifikasyon ve adaptasyon kavramlarının öğrencilerin bilişsel yapılarında nasıl yer aldıkları derinlemesine ele alınmaya çalışılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma grubu; 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Balıkesir ilindeki özel bir eğitim kurumunda öğrenim gören 12’si kız ve 15’si erkek toplam 27 sekizinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, çizme-yazma fomu ile toplanmış olup, değerlendirme sürecinde betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin bu kavramlara ilişkin doğru açıklamaları ve çizimleri yanında, bazı eksik ya da hatalı bilgilere sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuçların, bazı bakımlardan soyut kalabilen genetik ile ilgili kavramların öğrencilerin bilişsel yapılarında nasıl yer aldığının anlaşılabilmesi bakımından önem taşıdığı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Abasız, D. B. (2019). Lise öğrencilerinin ekosistem konusundaki bilişsel yapıları, algıları, duygusal semantik tutumları ve alternatif kavramlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  2. Akyürek, E. ve Afacan, Ö. (2012). Kavram çarkı diyagramı kullanılarak 8. sınıf öğrencilerinin “hücre bölünmesi” ünitesindeki kavram yanılgılarının belirlenmesi. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi, 2(3), 47-58.
  3. Altunoğlu, B. D., Bozdemir Yüzbaşıoğlu, H., Candan Helvacı, S. ve Kurnaz, M. A. (2020). Genetik kavramlara ilişkin eğitim çalışmalarının meta analiz yöntemi ile incelenmesi. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 11(2), 643-661.
  4. Apaydın, Z. ve Sürmeli, H. (2006). Üniversite öğrencilerinin doğal seçilim, adaptasyon ve mutasyon ile ilgili görüşleri. Ondokuz MayısEğitim Fakültesi Dergisi, 22, 31-46.
  5. Arslan, M. (2007). Eğitimde yapılandırmacı yaklaşımlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 40(1), 41-61.
  6. Atasoy, B. (2004). Fen ve teknoloji öğretimi. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  7. Ayas, A. (2006). Kavram öğrenimi. S. Çepni (Ed.). Fen ve teknoloji öğretimi (Kuramdan uygulamaya) içinde. (ss. 79-105). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  8. Backett-Milburn, K., & McKie, L. (1999). A critical appraisal of the draw and write technique. Health Education Research, 14(3), 387-398.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 28, 2022

Submission Date

April 30, 2021

Acceptance Date

January 13, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 13 Number: 1

APA
Bursa, Ş., Çetin, G., Çeken, R., & Özcan, H. (2022). Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 13(1), 76-94. https://doi.org/10.51460/baebd.930707
AMA
1.Bursa Ş, Çetin G, Çeken R, Özcan H. Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği. WAJES. 2022;13(1):76-94. doi:10.51460/baebd.930707
Chicago
Bursa, Şeyma, Gülcan Çetin, Ramazan Çeken, and Hasan Özcan. 2022. “Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon Ve Adaptasyon Kavramları Ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 13 (1): 76-94. https://doi.org/10.51460/baebd.930707.
EndNote
Bursa Ş, Çetin G, Çeken R, Özcan H (June 1, 2022) Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 13 1 76–94.
IEEE
[1]Ş. Bursa, G. Çetin, R. Çeken, and H. Özcan, “Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği”, WAJES, vol. 13, no. 1, pp. 76–94, June 2022, doi: 10.51460/baebd.930707.
ISNAD
Bursa, Şeyma - Çetin, Gülcan - Çeken, Ramazan - Özcan, Hasan. “Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon Ve Adaptasyon Kavramları Ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 13/1 (June 1, 2022): 76-94. https://doi.org/10.51460/baebd.930707.
JAMA
1.Bursa Ş, Çetin G, Çeken R, Özcan H. Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği. WAJES. 2022;13:76–94.
MLA
Bursa, Şeyma, et al. “Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon Ve Adaptasyon Kavramları Ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 1, June 2022, pp. 76-94, doi:10.51460/baebd.930707.
Vancouver
1.Şeyma Bursa, Gülcan Çetin, Ramazan Çeken, Hasan Özcan. Ortaokul Öğrencilerinin Mutasyon, Modifikasyon ve Adaptasyon Kavramları ile İlgili Bilişsel Yapıları: Çizme-Yazma Tekniği. WAJES. 2022 Jun. 1;13(1):76-94. doi:10.51460/baebd.930707

Cited By