AMAÇ: Dioksin, organik klorlu (OK) bileşikler olarak bilinen, yüzlerce klorlu kimyasalın üretimi sırasında “ara” veya “yan ürün” olarak şekillenir.
YÖNTEMLER: Çevrede son derece kalıcı özellikte olması nedeniyle hava, su ve toprağı önemli derecede kirleten bir işlem artığıdır.
BULGULAR: Canlılar dioksinlere besin, su, solunum ve temas yolu ile maruz kalmaktadır. Fakat yağ dokuda birikme eğilimi gösteren dioksine uzun süre maruz kalınması, önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
SONUÇ: Bu nedenle, çevre ve gıda örneklerinde dioksin ve benzeri kimyasalların varlığı ve düzeyinin belirlenmesi, canlı sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesinde çok önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derlemeler |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2012 |
Submission Date | November 28, 2011 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 1 Issue: 1 |