Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the Relationship between Zeleny Sedimentation and Yield and Some Quality Traits in Winter Bread Wheat Varieties

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 10 - 21, 01.09.2017

Öz

In this study, some bread wheat varieties registered to be grown in winter regions of our country were grown in Konya central location for three years and some quality traits were determined and their relations with Zeleny sedimentation value were investigated. Mean value of varieties were determined; Zeleny sedimentation; 37.72 ml, grain yield; 487.8 kg/da, thousand kernel weight 33.12 g, protein content 12.68%, hardness (PSI) 45.60, bread weight 142.14 g, bread volume 436.20 ml, farinograph development time 6.00 min, farinograph water absorbtion 60.21%, farinograph softening degree 53.46 BU, farinograph quality number 124.90, extensograph 135. min, energy value 112.1 cm2 as. Correlation were found at the significant level of %1 (p<0.01) statistically between Zeleny sedimentation and yield (-0.3528), thousand kernel weight (-0.2645), protein content (0.4373), hardness (-0.3072), bread volume (0.4442), farinograph development time (0.3933), farinograph water absorbtion (0.3565), farinograph softening degree (-0.3435), farinograph quality number (0.4854). Correlation between Zeleny sedimentation and extensograph 135. min enegry value (0.2264) was found at the significant level of %5 (p<0.05) and corelation between bread weight were found not significant statistically.

Kaynakça

  • Anonymous, (1981). ICC Standarts. International Association for Cereal Chemistry. Vienna.
  • Anonymous, (2000). AACC. Approved Methods. Volume 2, 8th Edn. Repr.American Association of Cereal Chemists, St.Paul, MA, USA.
  • Anonymous, (2009). Approved methodologies. www.leco.com/resources/approved_methods.
  • Atlı, A. (1987). Kışlık tahıl üretim bölgelerimizde yetiştirilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin kaliteleri ile kalite karakterlerinin stabilitesi üzerine araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 443-455, Bursa.
  • Atlı, A., Koçak N. (2004). Islah Programlarında Ekmeklik Buğday kalitesinin farklı sedimantasyon testleri ile tahmini. J.Agric.fac.Hr.U. 8(1):51-56, 2004.
  • Axford, D. W. E, McDermott, E. E., Redman, D. G. (1979). Note on the sodium dodecyl sulphate test of bread-making quality:comparision with Pelsenke. Cereal Chem., 56;582-584.
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Önmez, H., Demir, B., Yakışır, E. (2013) Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Fizikokimyasal ve Reolojik Özelliklerin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2013, 22 (2): 74-85, Ankara.
  • Carson, G. R., Edwards, N. M. (2009) .Criteria of wheat and flour quality. Wheat chemistry and Technology Editors Khalil Khan and Peter R.Shewry s:108. fourth edition AACC international inc. St.Paula.
  • Depauw, R. M., Clark, J. M., Caig, T. N. Mc., Townley, T. F. (1992). Opportunities for the improvement of western canadian wheat protein concentration, grain yield and quality through plant breeding. Wheat Protein Proceedings of The Wheat Protein Symposium Canada. 75-92.
  • Eckert, B., Amend, T., Belitz, H. D. (1993). The course of the SDS and Zeleny sedimentatiton tests for gluten quality and related phenomonia studied using the light microscope. Zeitschriftür Lebensmittel-Untersuchung-Forschung A, 196:122-125.
  • Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N. (2001). Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Selçuk Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği. Konya.
  • Khan, K., Shewry, P. R. (2009). Wheat and chemistry.fourth edition. Chapter 4 Criteria of wheat and flour Quality. Gordon R. Carson,Nancy M. Edwards. AACC international inc. St.Paul.
  • Koçak, N., Atlı, A., Karababa, E., Tuncer, T. (1992). Macar-Yugoslav (MAYEB) ekmeklik buğday çeşitlerinin kalite özellikleri üzerine araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1:1, 27-45, Ankara
  • Köksel H, Sivri D., Özboy Ö., Başman A., Karaca H. (2000). Hububat Laboratuvarı El Kitabı. Hacettepe Mühendislik Fakültesi Yayınları. Yayın no 47 Ankara.
  • Özkaya, H., Kahveci, B. (1990). Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:14 152 s. Ankara.
  • Şahin M., Göçmen Akçacık A., Aydoğan S. (2011). Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. Anadolu J. of AARI, 21(2):39-48.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Demir, B., Önmez, H., Taner S. (2013). Ekmeklik buğday ununda ekmek hacmi ile bazı fizikokimyasal ve reolojik özellikler arasındaki ilişkilerin tespiti. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2013, 22 (1): 13-1, Ankara.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Yakışır, E. (2016). Orta Anadolu sulu koşullarında bazı kışlık ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve kalite performanslarının belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (ÖZEL SAYI-1), 19-23. DOI: 10.21566/tarbitderg.279721, Ankara.
  • Şahin, M., Göçmen, A. Aydoğan, S. (2004). Ekmeklik buğdayda Mini SDS (Sodyum Dodesil Sülfat) sedimantasyon testi ile bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Bitkisel Araştırma Dergisi 2: 1–5.
  • Ünal, S. S. (1991). Hububat Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayın No:29, Bornova, İzmir.
  • Williams, P., El-Haramein, J. F., Nakkoul, H., Rihawi, S. (1988). Crop quality evaluation methods and guidelines. ICARDA. Aleppo, Syria.
  • Zeleny, L. (1971). Criteria of wheat quality, in Wheat Chemistry and Technology. Ed by Y.Pomeranz, AACC St Paul, MN, USA.

Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Zeleny Sedimantasyon ile Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 10 - 21, 01.09.2017

Öz

Bu çalışmada ülkemizin kışlık bölgelerinde yetiştirilmek üzere tescil edilmiş bazı ekmeklik buğday çeşitleri Konya merkez lokasyonunda üç yıl süreyle yetiştirilmiş; verim ve bazı kalite özellikleri belirlenerek bu özelliklerin Zeleny sedimantasyon değeri ile ilişkileri incelenmiştir. Çeşitlerin üç yıllık ortalama Zeleny sedimantasyon değeri 37.72 ml, tane verimi 487.8 kg/da, bin tane ağırlığı 33.12 g, protein oranı %12.68, sertlik (PSI) 45.60, ekmek ağırlığı 142.1 g, ekmek hacmi 436.20 ml, farinograf gelişme süresi (FGS) 6.00 dk, farinograf su absorbsiyonu %60.21, farinograf yumuşama değeri 53.46 BU, farinograf kalite sayısı (FQN) 124.90, ekstensograf 135. dk enerji değeri 112.1 cm2 olarak belirlenmiştir. Zeleny sedimantasyon değeri ile verim (-0.3528), bin tane ağırlığı (-0.2645), protein oranı (0.4373), sertlik (-0.3072), ekmek hacmi (0.4442), farinograf gelişme süresi (0.3933), farinograf su absorbsiyonu (0.3565), farinograf yumuşama değeri (-0.3435) farinograf kalite sayısı (0.4854) arasındaki korelasyon istatistiki olarak %1 (p<0.01) seviyesinde önemli bulunmuştur. Zeleny sedimantasyon ile ekstensograf 135. dk enerji değeri (0.2264) arasındaki korelasyon %5 (p<0.05) seviyesinde önemli, ekmek ağırlığı arasındaki korelasyon istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonymous, (1981). ICC Standarts. International Association for Cereal Chemistry. Vienna.
  • Anonymous, (2000). AACC. Approved Methods. Volume 2, 8th Edn. Repr.American Association of Cereal Chemists, St.Paul, MA, USA.
  • Anonymous, (2009). Approved methodologies. www.leco.com/resources/approved_methods.
  • Atlı, A. (1987). Kışlık tahıl üretim bölgelerimizde yetiştirilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin kaliteleri ile kalite karakterlerinin stabilitesi üzerine araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 443-455, Bursa.
  • Atlı, A., Koçak N. (2004). Islah Programlarında Ekmeklik Buğday kalitesinin farklı sedimantasyon testleri ile tahmini. J.Agric.fac.Hr.U. 8(1):51-56, 2004.
  • Axford, D. W. E, McDermott, E. E., Redman, D. G. (1979). Note on the sodium dodecyl sulphate test of bread-making quality:comparision with Pelsenke. Cereal Chem., 56;582-584.
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Önmez, H., Demir, B., Yakışır, E. (2013) Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Fizikokimyasal ve Reolojik Özelliklerin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2013, 22 (2): 74-85, Ankara.
  • Carson, G. R., Edwards, N. M. (2009) .Criteria of wheat and flour quality. Wheat chemistry and Technology Editors Khalil Khan and Peter R.Shewry s:108. fourth edition AACC international inc. St.Paula.
  • Depauw, R. M., Clark, J. M., Caig, T. N. Mc., Townley, T. F. (1992). Opportunities for the improvement of western canadian wheat protein concentration, grain yield and quality through plant breeding. Wheat Protein Proceedings of The Wheat Protein Symposium Canada. 75-92.
  • Eckert, B., Amend, T., Belitz, H. D. (1993). The course of the SDS and Zeleny sedimentatiton tests for gluten quality and related phenomonia studied using the light microscope. Zeitschriftür Lebensmittel-Untersuchung-Forschung A, 196:122-125.
  • Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N. (2001). Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Selçuk Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği. Konya.
  • Khan, K., Shewry, P. R. (2009). Wheat and chemistry.fourth edition. Chapter 4 Criteria of wheat and flour Quality. Gordon R. Carson,Nancy M. Edwards. AACC international inc. St.Paul.
  • Koçak, N., Atlı, A., Karababa, E., Tuncer, T. (1992). Macar-Yugoslav (MAYEB) ekmeklik buğday çeşitlerinin kalite özellikleri üzerine araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1:1, 27-45, Ankara
  • Köksel H, Sivri D., Özboy Ö., Başman A., Karaca H. (2000). Hububat Laboratuvarı El Kitabı. Hacettepe Mühendislik Fakültesi Yayınları. Yayın no 47 Ankara.
  • Özkaya, H., Kahveci, B. (1990). Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:14 152 s. Ankara.
  • Şahin M., Göçmen Akçacık A., Aydoğan S. (2011). Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin tane verimi ile kalite özellikleri arasındaki ilişkiler ve stabilite yetenekleri. Anadolu J. of AARI, 21(2):39-48.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Demir, B., Önmez, H., Taner S. (2013). Ekmeklik buğday ununda ekmek hacmi ile bazı fizikokimyasal ve reolojik özellikler arasındaki ilişkilerin tespiti. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2013, 22 (1): 13-1, Ankara.
  • Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Yakışır, E. (2016). Orta Anadolu sulu koşullarında bazı kışlık ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve kalite performanslarının belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (ÖZEL SAYI-1), 19-23. DOI: 10.21566/tarbitderg.279721, Ankara.
  • Şahin, M., Göçmen, A. Aydoğan, S. (2004). Ekmeklik buğdayda Mini SDS (Sodyum Dodesil Sülfat) sedimantasyon testi ile bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Bitkisel Araştırma Dergisi 2: 1–5.
  • Ünal, S. S. (1991). Hububat Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayın No:29, Bornova, İzmir.
  • Williams, P., El-Haramein, J. F., Nakkoul, H., Rihawi, S. (1988). Crop quality evaluation methods and guidelines. ICARDA. Aleppo, Syria.
  • Zeleny, L. (1971). Criteria of wheat quality, in Wheat Chemistry and Technology. Ed by Y.Pomeranz, AACC St Paul, MN, USA.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Mehmet Şahin

Aysun Göçmen Akçacık Bu kişi benim

Seydi Aydoğan

Sümeyra Hamzaoğlu Bu kişi benim

Berat Demir Bu kişi benim

Enes Yakışır

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Aydoğan, S., Hamzaoğlu, S., vd. (2017). Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşitlerinde Zeleny Sedimantasyon ile Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 6(1), 10-21.