Dergimiz, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında yapılacak olan çalışmalarla, yılda iki sayı halinde (Temmuz – Aralık) özgün ve yenilikçi aynı zamanda eleştirel bakış açılarının da yansıtılabileceği nitelikte, bilimsel yöntem ve tekniklerle ortaya çıkarılan sorunların tartışıldığı uluslararası hakemli bir dergi olmayı amaçlamaktadır.
Dergimizde sosyal bilimlerin; İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sosyoloji, İletişim, Gastronomi ve Turizm gibi alanlarda akademik çalışmalar (derleme, araştırma, vaka incelmesi) yayımlanmaktadır.
• Dergimize makale göndermek isteyen yazarların çalışmalarını örnek şablon içerisine yerleştirdikten sonra sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
• Makale Şablonunu indirmek için TIKLAYINIZ.
• Dergi şablonuna uygun olmayan makaleler yazarlarına iade edilecektir.
• Dergiye gönderilen çalışmalar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
• Dergimize gönderilen makaleler, özet ve kaynakça dâhil 4.500 kelimeden az, 10.000 kelimeden fazla olmamalıdır.
• Yazılar A4 boyutunda, sayfa kenar boşlukları sağdan, alttan, üstten 2,5 cm soldan 3 cm olmalıdır.
• Türkçe ve İngilizce özetler en az 100 en fazla 250 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 sözcükten oluşmalıdır. Anahtar kelimeler arasında virgül olmalı ve her sözcüğün baş harfi büyük yazılmalıdır. Özetler ve anahtar kelimeler başlıktan hemen sonra yer almalıdır. Makalenin İngilizce başlığı, Abstract ve keywords eksiksiz yazılmalıdır. Özet, Anahtar Kelimeler, Abstract, Keywords başlıkları 11 punto, koyu, sola yaslı olmalı, Özet ve Abstract metinleri ise Times New Roman 10 punto, 1,15 satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır.
• Dergiye gönderilen çalışmanın yazı karakteri Times New Roman, 1,15 satır aralığı, 11 punto, iki yana yaslı, önce ve sonra 6 nk aralıklı, paragraflar 1,25 cm girintili olmalıdır.
• Çalışmanın başlığı, bölüm başlıkları ile tablo ve şekil başlıkları koyu yazı karakteriyle yazılmalı, bunun dışında içerikte ve kaynakçada koyu yazı karakteri kullanılmamalıdır.
• Makale başlığı, makalenin içeriğini en iyi şekilde ifade etmeli ve 15 kelimeyi geçmemelidir.
• Çalışmanın başlığı Times New Roman 14 punto, tek satır aralığı, koyu, ortalı, büyük harf ile yazılmalıdır.
• Makale ana başlığı sonrasında belirtilen tüm alt başlıklar 12 punto, koyu, sola yaslı, önce ve sonra 6 nk aralıklı, 1,25 cm girintili ve büyük harf ile yazılmalıdır.
• Tablo, grafik ve çizelgeler ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablo, grafik ve çizelge başlıkları tablo, grafik ve çizelgelerin üstünde, Times New Roman 9 punto, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük, koyu ve sola yaslı olmalıdır.
• Şekil ve resimler ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Şekil ve resim başlıkları şekil ve resimlerin altında, Times New Roman 9 punto, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük, koyu ve ortalı olmalıdır.
• Dergiye gönderilen çalışmaların içinde doğrudan alıntı yapılması halinde “çift tırnak” kullanılmalıdır.
• Dergiye gönderilen çalışmaların içindeki numaralandırmalar “inci/üncü/uncu” ekleri yerine nokta ile ifade edilmelidir.
• Dergiye gönderilen çalışmaların içinde kullanılan yüzde kelimesi için “%” işareti kullanılmalı; Ondalıklı ifadeler “,” işareti ile ayrılmalıdır.
• Metin içerisindeki kısaltmalar ilk gösterildiğinde açık olarak ve kısaltılmış biçimi parantez içinde yazılmalı daha sonraki ifadelerde kısaltılmış hali verilmelidir. Örneğin; Türk Standartları Enstitüsü (TSE)
• Yapılan çalışma bir kurum/kuruluş tarafından desteklenmiş ya da doktora/yüksek lisans tezinden hazırlanmış ise, bu durum ilk sayfanın altında dipnot olarak verilmelidir
• Dergiye gönderilen çalışmaların intihal oranı %15’in üstünde olmamalıdır.
Metin İçi Alıntı ve Kaynak Gösterimi
Kaynakça 10 punto,iki yana yaslı, tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
Metin içi alıntılarda ve kaynak gösteriminde APA 6 stili kullanılmalıdır.
Tek Yazarlı Kitaplar:
Metin içinde; (Baharçiçek, 2020: 81)
Kaynakçada; Baharçiçek, A. (2020). Yeni Dünya Düzeninde Türk Dış Politikası. Ankara: Orion Kitabevi.
İki Yazarlı Kitaplar:
Metin içinde; (Görmez ve Göka, 1993: 26)
Kaynakçada; Görmez, K. ve Göka, E. (1993). 99 Soruda Çocuk ve Çevre. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
İkiden Daha Fazla Yazarlı Kitaplar:
Metin içinde; (Mutlu vd., 2021: 41)
Kaynakçada; Mutlu, Y., Çam, Z. ve Çalışkan, E. F. (2021). Diskalkulik Çocukların Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Ankara: Vize Yayıncılık.
Editörlü Kitaptaki Bir Kitap Bölümü:
Metin İçinde; (İrdem ve Demirkan, 2022: 350)
Kaynakçada; İrdem, İ. ve Demirkan, U. (2022). Türkiye'de İnsan Ticareti İle Mücadelede Kadın Göçmenler. Fatma Gökçe Çetin Can (Ed.), Kadın ve Toplum Değişen Roller, İlişkiler, Sonuçlar içinde (341-365). Ankara: Orion Kitabevi.
Tek Yazarlı Makaleler:
Metin içinde; (Özer, 2000: 135)
Kaynakçada; Özer, M. A. (2000). Yerel Demokrasi Demokratik Yerel Yönetimler ve Yerel Yönetimlerin Demokratikleşmesi Kavramlarının Tahlili Üzerine. Türk İdare Dergisi, 72(426), 129–143.
İki Yazarlı Makaleler:
Metin içinde; (Geniş ve Akkirman, 2020: 5)
Kaynakçada; Geniş, Ş. ve Akkirman, D. K. (2020). Eşitsizlik Mekanları Olarak Mahalleler ve Kadınların Kent Hakkı. Amme İdaresi Dergisi, 53(1), 1–35
İkiden Daha Fazla Yazarlı Makaleler:
Metin içinde; (Çam vd., 2016: 258)
Kaynakçada; Çam, Ş. S., Yarar, G., Toraman, C., ve Erdamar, G. K. (2016). The Effects of Gender on the Attitudes towards the Computer Assisted Instruction: A Meta-Analysis. Journal of Educationand Training Studies, 4(5), 250-261.
Bir Yazarın Birden Fazla Aynı Tarihli Yayını Olması Halinde:
Metin İçinde; (Özden, 2021a: 150), (Özden, 2021b: 16)
Kaynakçada; Özden, Y. (2021a). Türkiye' de İktidar-Sivil Toplum İlişkisinin Gelişimi. Mustafa Mete (Ed.) İktisadi ve İdari Bilimlerde Araştırma ve Değerlendirmeler içinde (145 -166). Ankara: Gece Kitaplığı.
Özden, Y. (2021b). Türkiye' de Siyasetin Kişiselleşmesi ve Recep Tayyip Erdoğan. Ankara: Orion Kitabevi.
Yazarsız Yayınlar:
Metin İçinde; (TODAİE, 1991: 5)
Kaynakçada; TODAİE (1991). Kamu Yönetimi Araştırması Genel Rapor Kaya Kamu Yönetimi Araştırma Projesi. Ankara: TODAİE Yayını.
Tezler:
Metin İçinde; (Bilgin, 1991: 25)
Kaynakçada; Bilgin, K. U. (1991). Avrupa Topluluğu'nda ve Üye Ülkelerdeki Uyumlaştırma Çalışmaları Işığında Türk Kamu Yönetiminin Avrupa Topluluğu'na Uyumu. (Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Kongre Bildirisi:
Metin İçinde; (Sezik, 2022: 4)
Kaynakçada; Sezik, M. (2022). Sezik, M. (2022). Kent Mekanlarında Güvenlik Tehdidi Olarak Göç, I. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Tam Metin Bildiriler Kitabı, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Web Sayfası:
Metin İçinde; (TÜİK, 2023)
Kaynakçada; TÜİK (2023). Tüketici Fiyat Endeksi. 27.03.2023 tarihinde https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Subat-2023 adresinden alındı.
YAZARLARA BİLGİ
Yazarların ilk gönderimde makale dosyası ile Kapak Sayfası, Telif Hakkı Anlaşması, Yazar Beyan(ları), İntihal Sonuç Raporu ve Taahhütname Formlarını da göndermesi gerekmektedir.
Makale ana metninin dosyasını yüklerken, çift taraflı kör hakem süreci gereği, bu dosyanın yazar kimliğini deşifre eden hiçbir unsur barındırmadığından emin olunmalıdır. Makale ana metni dosyası başlık sayfasını içermemeli; yazar adı geçen ya da yazar adlarını ifşa edebilecek bölümler (Kapak sayfası formunda belirtilmeli) içermemelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren Kapak Sayfası gönderilmelidir. Kapak sayfasında, makalenin başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, kendilerine ulaşılabilecek adresler, cep, iş ve faks numaraları, ORCID ve e-posta adresleri yer almalıdır.
Telif Hakkı Yayımlanması kabul edilen yazıların telif hakkının devri için Telif Hakkı Anlaşması Formu’nun yazar(lar) tarafından imzalanması ve dergiye gönderilmesi gerekmektedir. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
Araştırmacıların Katkı Oranı Beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanına yer verilmelidir. Ayrıca makale dosyasıyla birlikte Yazar Beyanları Formu’nun da doldurarak iletilmesi gerekmektedir.
Derginin intihal politikası gereği ilgili programlarda (turnitin, ithenticate) tarandıktan sonraki intihal sonuç raporunun dergiye gönderilmesi gerekmektedir.
Gönderilen makalenin başka bir yerde yayınlanmamış veya halen yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmadığına ilişkin ve değerlendirmek için gönderilen makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda tüm yayın haklarının süresiz olarak Bitlis Eren Sosyal Araştırmalar Dergisi'ne ait olduğunun kabulüne ilişkin Taahhütname Formu’nun doldurularak ve imzalanarak dergi yayın komisyonuna gönderilmesi gerekmektedir.
TR Dizin kriterleri gereği Etik Kurul İzni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Mevcut çalışma sırasında kullanılan ve/veya analiz edilen veri kümeleri, makul talep üzerine ilgili yazardan kamuya açık paylaşım yapılmaksızın sadece hakeme iletilmek üzere istenebilir.
Hakem ataması başlatılmış olan çalışmalarda hiçbir suretle yazar geri çekme talebinde bulunamaz.
Dergimizde yayınlanma talebiyle gönderilen bilimsel çalışmalar için etik kurul onayı alınmalı ve bu onay belgelendirilmelidir. Yayınlamak üzere gönderilen bütün çalışmalarda başkalarına ait, ölçek, anket vb. araçların kullanılması durumunda eser sahiplerinden gerekli izinlerin alınması zorunludur. Kaynakça listesi yazar ve/veya yazarlar tarafından eksiksiz hazırlanmalı ve alıntı yapılan kaynaklar mutlaka dergi formatına uygun şekilde hazırlanmalıdır.
Dergimize gönderilen çalışmalar çift-kör hakem sistemi ile değerlendirilmekte, gerekli görülen durumlarda yayın kurulu tarafından ek hakem değerlendirmesine de yer verilmelidir.
Dergimiz Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yazılmış makaleler kabul edilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler editör tarafından kontrolü sağlandıktan sonra ilgili konuda uzman hakemlere yönlendirilir. Çift-kör hakem sisteminin kullanıldığı bu aşamada, ihtiyaç duyulduğu takdirde çalışma değerlendirilmek üzere üçüncü bir hakeme de gönderilebilir. Hakemler tarafından yetersiz bulunan ya da etik ihlaller içeren çalışmalar reddedilir ve çalışma yazar ve/veya yazarlara iade edilir. Hakem değerlendirilmesinden olumlu görüşle geçen makaleler, dergi kurulu tarafından yayınlanmak üzere sıraya alınır. Yayın kabulü alan makalelerin dergi sayfasında makale geliş tarihi, makale kabul tarihi bilgilerine yer verilerek süreç şeffaf bir şekilde yürütülür. İlgili çalışmaların kabul edilme tarihi gözetilerek yayım süreci başlatılır. Makalelerin ortalama değerlendirme süreleri 20-40 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu sürenin yayının durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Bitlis Eren Sosyal Araştırmalar Dergisi yayın sürecinde herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Bitlis Eren Journal of Social Research is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-Non-Derivative 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).