Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Bölgelerden Toplanan Arı Polenlerinin Fizikokimyasal Özellikleri ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi

Year 2019, Issue: 15, 627 - 631, 31.03.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.535054

Abstract




Çalışma
kapsamında, zengin bitki örtüsüne sahip ülkemizin 6 farklı bölgesindeki 21
farklı ilinde üretilen 34 adet arı poleni örneklerinin nem, kül, protein, yağ,
lif değerleri ve şeker profili araştırılmıştır.
Elde edilen sonuçlardan numunelerin karbonhidrat ve
enerji değerleri hesaplanmıştır.
Çalışma sonunda ortalama protein %18,8±3,2; yağ %7,6±1,6; kül %2±0,5; lif %14,4±2,7; toplam şeker %40,9±6,4;
karbonhidrat değeri %54,6±5,8; glukoz miktarı %14,8±1,9; fruktoz miktarı %19,5±2,0;
sakaroz miktarı %3,8±3,4; maltoz miktarı %0,9±0,6 ve turanoz miktarı %1,2±0,6 olarak
saptanmıştır. Şekerlerden izomaltoz ve erloz sadece birkaç numunede tespit
edilmiş, trehaloz, melezitoz, maltotrioz ise genel olarak numunelerde belirlenememiştir.
İstatiksel olarak analiz sonuçları değerlendirildiğinde protein miktarı dışındaki
parametrelerde bölgeler arasında önemli bir farklılıklar olduğu belirlenmiştir
(p>0.05). Özellikle Doğu Anadolu bölgesinden sağlanan polenlerin diğer
bölgelerden sağlananlara göre birçok parametrede ayrıldığı görülmektedir.




References

  • Almeida-Muradian, L.B., Pamplona, L. C., Coimbra, S., Barth O. M. (2005). Chemical Composition and Botanical Evaluation of Dried Bee Pollen Pellets. Journal of Food Composition and Analysis, 18 105–111.
  • Baydar, H. (1998). Antalya Doğal Florasında Bal Arısı (Apis mellifera)’ nın Polen Toplama Aktivitesi, Polen Tercihi ve Farklı Polen Tiplerinin Morfolojik ve Kalite Özellikleri. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22 475–482.
  • Bell, R. R., Thornber, E. J., Seet, J. L. L., Groves, M. T., Ho, N. P., Bell, D. T. (1983). Composition And Protein Quality Of Honey Bee Collected Pollen Of Eucalyptus Marginata And Eucalyptus Calophylla, Journal Of Nutrition, 113(12): 2479–2484.
  • Campos, M. G. R., Bogdanov, S., Almeida-Muradian, L. B., Szczesna, T., Mancebo, Y., Frigerio, C., Ferreira F. (2008). Polen Composition and Standardisation of Analytical Methods. Journal of Apicultural Research and Bee World, 47(2):156-163
  • Carpes, S.T., Alencar, G. B. M. S. M., Masson M. L. (2009) Chemical Composition And Free Radical Scavenging Activity Of Apis Mellifera Bee Pollen From Southern Brazil. Braz. J. Food Technol., V. 12, N. 3, P. 220-229.
  • Çankaya, N., Korkmaz, A. (2008). Polen Kitabı. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayını.Doğaroğlu. M. (2009). Modern Arıcılık Teknikleri Kitabı. 4. Basım Türkmenler Matbacılık.
  • Gabriele, M. E., Felicioli, P. A., Sagona, S., Pozzo, L., Biondi, C., Domenici V., Pucci, L. (2015) Phytochemical Composition And Antioxidant Activity Of Tuscan Bee Pollen Of Different Botanic Origins, Ital. J. Food Sci., Vol. 27 – 2015
  • Ketkar, S. S., Rathore A. S., Lohidasan, S., Rao, L., Paradkar, A. R., Mahadik, K. R. (2014). Investigation of the Nutraceuticalpotential of monofloral Indian Mustard Bee-Pollen. Journal of Integrative Medicine, 12, 379-389.
  • Kostic, A. Z., Barac, M. B., Sladjana P. S., Milojkovic-Opsenica Zivoslav, D. M., Tesic, L., Radisic B. S., Prentovic, P.M., Pesic, M. B. (2015). Physicochemical Composition And Techno-Functional Properties Of Bee Pollen Collected in Serbia. LWT - Food Science and Technology Volume 62, Issue 1, Part 1, Pages 301-309.
  • Li, Q., Wang, K., Marcucci, M. C., Sawaya, A. C. H. F., Hu, L., Xue, X., Wua, L., Hu, F. (2018). Nutrient-Rich Bee Pollen: A Treasure Trove Of Active Natural Metabolites. Journal of Functional Foods, 49. 472-484.
  • Nogueira C., Iglesias A. , Feás X. , Estevinho L. M. (2012). Commercial Bee Pollen with Different Geographical Origins: A Comprehensive Approach. Int. J. Mol. Sci. 2012, 13(9), 11173-11187
  • Rabie, A. L., Wells, J. D., Dent, L. K. (1983). The Nitrogen Content of Pollen Protein. Journal of Apicultural Research, 22:2, 119-123.
  • Serra-Bonvehi, J., Casanova, T. M.(1987), Analytical Study to Determine Moisture of Pollen. Anales de Bromatologia, 39(2): 339–349.
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H., Chmielewski, W. (2002). Sugar Composition Of Pollen Loads Harvested At Different Periods Of The Beekeeping Season. Journal of Apicultural Science, 46(2): 107–115
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H. (1998). Some Properties Of Honey Bee Collected Pollen. In Polnisch-Deutsches Symposium Salus Apis Mellifera, New Demands For Honey Bee Breeding In The 21st Century. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe, 42(2): 79–80.
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H., Skowronek, W. (1995). Alterations in The Chemical Composition Of The Pollen Loads Stored Under Various Conditions. I. Sugars, Fat And Ash. Zeszyty Naukowe, 40: 145–156.
  • Türk Gıda Kodeksi, 29960 Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği (2017).
  • Taha, E. A. (2014). Chemical Composition and Amounts of Mineral Elements in Honeybee-Collected Pollen in Relation to Botanical Origin. J. Apic. Sci. Vol. 59 No. 1 .
  • Doğaroğlu. M. (2009). Modern Arıcılık Teknikleri Kitabı. 4. Basım Türkmenler Matbacılık.

Determination of Physicochemical Characteristics and Sugar Compositions of Bee Pollens Obtained From Different Regions

Year 2019, Issue: 15, 627 - 631, 31.03.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.535054

Abstract


In
this study were observed 34 bee pollen samples produced in 21 different
provinces in 6 region of Turkey regarding to moisture, ash, protein, fat, fiber
and total sugar parameters. Carbohydrate and energy values of samples were
calculated. At the end of the study, the mean values were found as 18.8% ± 3.2
protein, 7.6% ± 1.6 fat, 2% ± 0.5 ash, 14.4% ± 2.7 fiber and 40.9% ± 6.4 total
sugar, 54,6 ±5,8%  carbohydrate,
14.8 ± 1.9%
glucose; 19.5 ± 2.0% fructose; 3.8 ± 3.4% sucrose; 0.9 ± 0.6% maltose; 1.2 ±
0.6% turanose; 0.3 ± 0.6%. It was observed that isomaltose and erlose sugars
were only found in a few samples and trehalose, melesitose and maltotriose
sugars were not found in the samples in general.
When the results
of the analysis were evaluated statistically, it was determined that there were
significant differences between the regions without protein parameter. It is seen that pollen obtained from Eastern Anatolia
region is separated from other regions in many parameters.






References

  • Almeida-Muradian, L.B., Pamplona, L. C., Coimbra, S., Barth O. M. (2005). Chemical Composition and Botanical Evaluation of Dried Bee Pollen Pellets. Journal of Food Composition and Analysis, 18 105–111.
  • Baydar, H. (1998). Antalya Doğal Florasında Bal Arısı (Apis mellifera)’ nın Polen Toplama Aktivitesi, Polen Tercihi ve Farklı Polen Tiplerinin Morfolojik ve Kalite Özellikleri. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22 475–482.
  • Bell, R. R., Thornber, E. J., Seet, J. L. L., Groves, M. T., Ho, N. P., Bell, D. T. (1983). Composition And Protein Quality Of Honey Bee Collected Pollen Of Eucalyptus Marginata And Eucalyptus Calophylla, Journal Of Nutrition, 113(12): 2479–2484.
  • Campos, M. G. R., Bogdanov, S., Almeida-Muradian, L. B., Szczesna, T., Mancebo, Y., Frigerio, C., Ferreira F. (2008). Polen Composition and Standardisation of Analytical Methods. Journal of Apicultural Research and Bee World, 47(2):156-163
  • Carpes, S.T., Alencar, G. B. M. S. M., Masson M. L. (2009) Chemical Composition And Free Radical Scavenging Activity Of Apis Mellifera Bee Pollen From Southern Brazil. Braz. J. Food Technol., V. 12, N. 3, P. 220-229.
  • Çankaya, N., Korkmaz, A. (2008). Polen Kitabı. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayını.Doğaroğlu. M. (2009). Modern Arıcılık Teknikleri Kitabı. 4. Basım Türkmenler Matbacılık.
  • Gabriele, M. E., Felicioli, P. A., Sagona, S., Pozzo, L., Biondi, C., Domenici V., Pucci, L. (2015) Phytochemical Composition And Antioxidant Activity Of Tuscan Bee Pollen Of Different Botanic Origins, Ital. J. Food Sci., Vol. 27 – 2015
  • Ketkar, S. S., Rathore A. S., Lohidasan, S., Rao, L., Paradkar, A. R., Mahadik, K. R. (2014). Investigation of the Nutraceuticalpotential of monofloral Indian Mustard Bee-Pollen. Journal of Integrative Medicine, 12, 379-389.
  • Kostic, A. Z., Barac, M. B., Sladjana P. S., Milojkovic-Opsenica Zivoslav, D. M., Tesic, L., Radisic B. S., Prentovic, P.M., Pesic, M. B. (2015). Physicochemical Composition And Techno-Functional Properties Of Bee Pollen Collected in Serbia. LWT - Food Science and Technology Volume 62, Issue 1, Part 1, Pages 301-309.
  • Li, Q., Wang, K., Marcucci, M. C., Sawaya, A. C. H. F., Hu, L., Xue, X., Wua, L., Hu, F. (2018). Nutrient-Rich Bee Pollen: A Treasure Trove Of Active Natural Metabolites. Journal of Functional Foods, 49. 472-484.
  • Nogueira C., Iglesias A. , Feás X. , Estevinho L. M. (2012). Commercial Bee Pollen with Different Geographical Origins: A Comprehensive Approach. Int. J. Mol. Sci. 2012, 13(9), 11173-11187
  • Rabie, A. L., Wells, J. D., Dent, L. K. (1983). The Nitrogen Content of Pollen Protein. Journal of Apicultural Research, 22:2, 119-123.
  • Serra-Bonvehi, J., Casanova, T. M.(1987), Analytical Study to Determine Moisture of Pollen. Anales de Bromatologia, 39(2): 339–349.
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H., Chmielewski, W. (2002). Sugar Composition Of Pollen Loads Harvested At Different Periods Of The Beekeeping Season. Journal of Apicultural Science, 46(2): 107–115
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H. (1998). Some Properties Of Honey Bee Collected Pollen. In Polnisch-Deutsches Symposium Salus Apis Mellifera, New Demands For Honey Bee Breeding In The 21st Century. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe, 42(2): 79–80.
  • Szczesna, T., Rybak-Chmielewska, H., Skowronek, W. (1995). Alterations in The Chemical Composition Of The Pollen Loads Stored Under Various Conditions. I. Sugars, Fat And Ash. Zeszyty Naukowe, 40: 145–156.
  • Türk Gıda Kodeksi, 29960 Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği (2017).
  • Taha, E. A. (2014). Chemical Composition and Amounts of Mineral Elements in Honeybee-Collected Pollen in Relation to Botanical Origin. J. Apic. Sci. Vol. 59 No. 1 .
  • Doğaroğlu. M. (2009). Modern Arıcılık Teknikleri Kitabı. 4. Basım Türkmenler Matbacılık.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Günay Başdoğan

Osman Sağdıç 0000-0002-2063-1462

Tuğçe Daştan This is me 0000-0002-8255-9398

Sezer Acar This is me 0000-0002-0087-7203

Gamze Düz This is me 0000-0003-2442-3393

Publication Date March 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 15

Cite

APA Başdoğan, G., Sağdıç, O., Daştan, T., Acar, S., et al. (2019). Farklı Bölgelerden Toplanan Arı Polenlerinin Fizikokimyasal Özellikleri ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(15), 627-631. https://doi.org/10.31590/ejosat.535054