Honey is a nutritious food with economic importance for many countries worldwide. It is very important to know the origin of the flower in evaluating the quality of honey, and it is known that honey volatiles play a major role in differentiating different types of honey based on their plant origin. The solid-phase microextraction (SPME) followed by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS) technique is frequently used in the determination of the flower origin of honey through the analysis of volatile aromatic compounds. In this study, five different flower honey provided from different regions of Turkey and some of volatile aroma components which were determined by GC-MS are dl-alanine (% 2.78), acetic acid (% 5.85), butane (% 2.94), furfural (% 12.37), benzaldehyde (% 1.57), benzeneacetaldehyde (% 4.96), benzoic acid (% 2.6), benzoic acid, 2-ethylhexyl ester (% 0.96), ethanol (% 4.22), nonanal (% 1.41), nonanoic acid (% 2.34), hexanoic acid (% 6.47), octanoic acid (% 4.68), methyl 2-furoate (% 3.85), and ethylhexanoic acid (% 3.27). Thus, the effect of different regions on honey aroma was investigated with the aim to reveal honey varieties based on their content of volatile compounds.
Bal, dünya çapında birçok ülke için ekonomik öneme sahip besleyici bir gıdadır. Bal kalitesini değerlendirmede çiçeğin kökenini bilmek çok önemlidir ve baldaki uçucu maddelerin, farklı balların bitki orijinlerinden ayrılmasında önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Katı-faz mikro-ekstraksiyonu (SPME) ve gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS) tekniği, balın çiçek kökeni tayininde uçucu aromatik bileşiklerin analizi ile sıklıkla kullanılır. Uçucu bileşikler SPME tarafından toplanır ve GC / MS ile analiz edilir. Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden 5 farklı çiçek balının aroma bileşenleri; dl-alanin (% 2.78), asetik asit (% 5.85), bütan (% 2.94), furfural (% 12.37), benzaldehit (% 1.57), benzeneasetaldehit (% 4.96), benzoik asit (% 2.6), benzoik asit 2- ethylhexyl ester (% 0.96), etanol (% 4.22), nonanal (% 1.41), nonanoik asit (% 2.34), heksanoik asit (% 6.47), oktanoik asit (% 4.68), metil 2-furoat (% 3.85), etilheksanoik asit (% 3.27). GC-MS ile belirlendi. Böylece farklı bölgelerin bal aroması üzerindeki etkisi araştırılmış ve baldaki çeşitliliğin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Issue: 20 |