In this study, infrared drying characteristic of sunflower seeds was investigated. The drying experiments were performed in the infrared dryer and in the temperature range of 50-80 °C. It was determined that all the drying process of sunflower seeds occurred in the falling rate period. The values of diffusion coefficient at the temperatures studied were calculated as 1.109x10-10, 1.118x10-10, 1.162x10-10, 1.333x10-10 m2/s. The experimental moisture ratio values were compared with theoretical drying equations (Newton, Page, and Diffusion) commonly used in literature. As a result, it was found that the most available model for the infrared drying was Diffusion model
Infrared Drying Sunflower Seeds Non-Linear Statistical Analysis
Bu çalışmada, ayçiçeği tohumlarının infrared kuruma karakteristiği incelendi. Kurutma deneyleri laboratuar tipi bir infrared kurutucuda 50-80 °C sıcaklık aralığında yürütüldü. Deneysel verilerden ayçiçeği tohumu örneklerinin azalan hız periyodunda kuruduğu belirlendi. Çalışılan sıcaklıklardaki difüzyon katsayısı değerleri 1.109x10-10, 1.118x10-10, 1.162x10-10, 1.333x10-10 m2/s olarak hesaplandı. Deneysel nem oranı değerleri literatürde yaygın olarak kullanılan teorik kuruma denklemleriyle (Newton, Page ve Difüzyon) kıyaslandı. Sonuç olarak, difüzyon modelinin ayçiçeği tohumlarının infrared kurumasını en iyi temsil ettiği sonucuna ulaşıldı
Infrared Kurutma Ayçiçeği Tohumu Non-Lineer İstatistiksel Analiz
Diğer ID | JA55BG27CR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 1 |