In this study, it is aimed to determine what the street tastes in Eskişehir are, the reasons for their consumption, the role of immigrants in these tastes, and their positive/negative effects in terms of economic, cultural, environmental and hygiene. In addition to the existing street delicacies, identifying the dishes/products of Eskişehir cuisine that can be potential street delicacies is another aim of the study. In line with the research, businesses and consumers were included in the research with snowball sampling method, semi-structured interview technique was used and data were collected by face-to-face interviews with 18 people included in this scope between 29 May and 12 June 2021. As a result of the interviews, it has been determined that the street flavors obtained are quite diverse (meatballs, çibörek, boza, etc.) and Eskişehir has an important potential (lentil and chickpea ravioli, Sivrihisar baklava, etc.) apart from the existing flavors. It has been concluded that street flavors have positive effects on economic, cultural and environmental aspects.
Bu çalışmada Eskişehir’deki sokak lezzetlerinin neler olduğunun, bunların tüketim sebeplerinin, bu lezzetlerin içerisinde göçmenlerin rolünün, olumlu/olumsuz ekonomik, kültürel, çevresel ve hijyen bakımından etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca mevcut sokak lezzetleri dışında Eskişehir mutfağına ait, potansiyel sokak lezzetleri olabilecek yemeklerin/ürünlerin belirlenmesi de çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Araştırma doğrultusunda kartopu örneklem yöntemiyle işletme ve tüketiciler araştırma kapsamına alınarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve bu kapsamda yer alan 18 kişi ile 29 Mayıs-12 Haziran 2021 tarihleri arasında yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen sokak lezzetlerinin oldukça çeşitli olduğu (köfte, çibörek, boza vb.) ve Eskişehir’in mevcut lezzetler dışında önemli bir potansiyele (mercimekli ve nohutlu mantılar, Sivrihisar baklavası vb.) sahip olduğu belirlenmiştir. Sokak lezzetlerinin ekonomik, kültürel ve çevresel yönden olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2022 |
Submission Date | October 22, 2021 |
Acceptance Date | February 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.