The main purpose of this study is to determine food and beverage production applications in kid-friendly hotels. In the study, in which a qualitative research design was adopted, a semi-structured interview form was used and face-to-face or online interviews were conducted with 11 chefs working in 5-star (or upper segment) hotels operating in Bodrum and Marmaris. The results show that kid-friendly food and beverage production is common in higher class hotels, there are menus and open buffets for children in the restaurants and mini clubs, meatballs, fried potatoes, pastas, schnitzels, nuggets, mini pizzas which are mostly home made, milk desserts, vegetable soups etc are prepared for children. In addition, the tables, chairs and cutlery sets, and other eating utensils are suitable for children (for example, smaller cutlery sets, cartoon cutlery sets), the dinner plates are decorated in a way that children will like (for example, animal shaped purees or cookies), more attention is paid to the hygiene factor when preparing children's food (for example, the meat is cooked very well/welldone), the food cooked for children is low in salt, oil and spices, healthy cooking methods (steaming or cooking in the oven, cooking vegetables in a short time) are used, and cooking activities with children (cooking pizza, pasta etc.) are organized.
Bu çalışmanın temel amacı çocuk dostu otellerdeki yiyecek ve içecek üretim uygulamalarının belirlenmesidir. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup Bodrum ve Marmaris'te faaliyet gösteren 5 yıldızlı (veya üst segment) otellerde çalışan 11 şef ile yüz yüze veya çevrimiçi görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, yaygın olarak üst sınıf otellerde çocuklara uygun yiyecek ve içeceklerin üretildiğini, restoran ve mini kulüplerde çocuklara yönelik menü ve açık büfelerin bulunduğunu, çoğunlukla ev yapımı köfte, patates kızartması, makarna, şnitzel, nugget ve mini pizzaların, çocuklara yönelik sütlü tatlıların, sebze çorbalarının, vb. hazırlandığını göstermektedir. Ayrıca masa, sandalye ve çatal bıçak takımları ile diğer yemek takımları çocuklara uygundur (örneğin daha küçük çatal bıçak takımları, karikatür şeklindeki çatal bıçak takımları), yemek tabakları çocukların seveceği şekilde dekore edilmektedir (örneğin hayvan şeklinde püreler veya kurabiyeler), çocuk yemekleri hazırlanırken hijyen faktörüne daha fazla dikkat edilmektedir (örneğin etin çok iyi pişirilmesi/iyi pişmiş olması), çocuklar için pişirilen yiyeceklerin tuz, yağ ve baharat oranları düşüktür, sağlıklı pişirme yöntemleri (buharda veya fırında pişirme, sebzeleri kısa sürede pişirme) kullanılmaktadır ve çocuklarla yemek yapma etkinlikleri (pizza, makarna pişirme vb.) düzenlenmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 31, 2024 |
Publication Date | June 3, 2024 |
Submission Date | August 24, 2023 |
Acceptance Date | March 31, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.