Küyerelleşen dünyada ekonomik ilişkiler, teknolojik gelişmeler, yönetilen tüketim algısı insanlar ve toplumlar üzerinde karakteristik bazı değişimlere yol açmaktadır. Bu değişimler arasında mutfak kültürlerindeki değişiklikler de oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Kültürün en belirgin ifade araçlarından biri olan mutfak kültürünün de günümüzde diğer birçok kültürel faaliyet alanında olduğu gibi modernizm sonrası dönem ve bu dönemin getirilerinden etkilendiği görülmektedir. Binlerce yıllık mutfak kültürü birikiminin temel karakteristik özelliklerine bile derinlemesine nüfuz eden postmodernizm, modernizm kadar kökten ve radikal bir dönüşüm ile kendisini göstermemektedir. Bu çalışmada modernizme oranla daha ılımlı, sert bir reddedişten uzak, inanca saygılı ve mesafeli bir genel görüşün temsilcisi konumunda olan postmodernizmin Türk mutfağındaki yansımaları irdelenmiştir. Bu bağlamda postmodernizm ekseninde Türk mutfağındaki sosyo-kültürel, dinsel ve teknolojik değişimler gastronomik bir bakış açısı ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Postmodernizm, Türk Mutfağı, Türk Mutfak Kültürü, Gastronomi, Yemek
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hospitality Leisure Sport and Tourism |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | October 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020, Volume 4, Issue 2 |
Bibtex | @review { gastoria793313, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart University}, year = {2020}, volume = {4}, number = {2}, pages = {270 - 286}, title = {POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME}, key = {cite}, author = {Uçuk, Ceyhun and Buyruk, Lütfi} } |
APA | Uçuk, C. & Buyruk, L. (2020). POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 4 (2) , 270-286 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/793313 |
MLA | Uçuk, C. , Buyruk, L. "POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 270-286 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gastoria/issue/57634/793313> |
Chicago | Uçuk, C. , Buyruk, L. "POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 (2020 ): 270-286 |
RIS | TY - JOUR T1 - POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME AU - CeyhunUçuk, LütfiBuyruk Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 270 EP - 286 VL - 4 IS - 2 SN - 2602-4144- M3 - UR - Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME %A Ceyhun Uçuk , Lütfi Buyruk %T POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME %D 2020 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 4 %N 2 %R %U |
ISNAD | Uçuk, Ceyhun , Buyruk, Lütfi . "POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 4 / 2 (October 2020): 270-286 . |
AMA | Uçuk C. , Buyruk L. POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 270-286. |
Vancouver | Uçuk C. , Buyruk L. POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2020; 4(2): 270-286. |
IEEE | C. Uçuk and L. Buyruk , "POSTMODERNİZMİN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, vol. 4, no. 2, pp. 270-286, Oct. 2020 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.