Research Article
BibTex RIS Cite

CHILD-FRIENDLY FOOD PRODUCTION AT TOURISM ENTERPRISES: A QUALITATIVE RESEARCH IN RESORT HOTELS

Year 2024, Volume: 8 Issue: 1, 124 - 136, 03.06.2024
https://doi.org/10.32958/gastoria.1349563

Abstract

The main purpose of this study is to determine food and beverage production applications in kid-friendly hotels. In the study, in which a qualitative research design was adopted, a semi-structured interview form was used and face-to-face or online interviews were conducted with 11 chefs working in 5-star (or upper segment) hotels operating in Bodrum and Marmaris. The results show that kid-friendly food and beverage production is common in higher class hotels, there are menus and open buffets for children in the restaurants and mini clubs, meatballs, fried potatoes, pastas, schnitzels, nuggets, mini pizzas which are mostly home made, milk desserts, vegetable soups etc are prepared for children. In addition, the tables, chairs and cutlery sets, and other eating utensils are suitable for children (for example, smaller cutlery sets, cartoon cutlery sets), the dinner plates are decorated in a way that children will like (for example, animal shaped purees or cookies), more attention is paid to the hygiene factor when preparing children's food (for example, the meat is cooked very well/welldone), the food cooked for children is low in salt, oil and spices, healthy cooking methods (steaming or cooking in the oven, cooking vegetables in a short time) are used, and cooking activities with children (cooking pizza, pasta etc.) are organized.

References

  • Ahipaşaoğlu, S. (2018). Neden Çocuk Dostu Turizm? (Davetli Konuşmacıların Sunumları). I. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi. Bildiri Özetleri Kitabı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • Anzman-Frasca, S., Braun, A. C., Ehrenberg, S., Epstein, L. H., Gampp, A., Leone, L. A., & Tauriello, S. (2018). Effects of a randomized intervention promoting healthy children’s meals on children’s ordering and dietary intake in a quick-service restaurant. Physiology & Behavior, 1(192), 109–117. Doi:10.1016/j.physbeh.2018.01.022. Erişim Tarihi: 21.08.2023.
  • Anzman-Frasca, S., Mueller, M. P., Sliwa, S. Dolan, P. R., Harelick, L., Roberts, S. B., Washburn, K., & Economos, C. D. (2015). Changes in children's meal orders following healthy menu modifications at a regional US restaurant chain. Obesity, 23(55), 1055-1062. Doi:10.1002/oby.21061.
  • Arıkan, V. ve Öztürk, İ. (2018). Otel Olanaklarının Çocuklu Aileler Üzerindeki Tercih Edilme Nedenlerine Yönelik Değerlendirme, Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 15-25.
  • http://sita.cumhuriyet.edu.tr/tr/download/article-file/601562. Erişim Tarihi: 20.08.2023
  • Aslan, S., Tosun, N., & Arslan Kurtuluş, S. (2019). Çocuk dostu oteller ile ilgili şikâyetlere yönelik bir içerik analizi. İşletme Bilimi Dergisi, 7(2), 451-475. Doi:https://doi.org/10.22139/jobs.492839. Erişim Tarihi: 20.08.2023.
  • Aşık, N. A. (2019). Çocuklu ailelerin restoran seçimlerini etkileyen faktörler: İzmir’de bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 150-168
  • Aymankuy, Y. ve Ceylan, U. (2013). Ailelerin Turistik Ürün Satın Alma Karar Sürecinde Çocukların Rolü (Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma), Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(45): 105-122.
  • Berg, B. L. ve Lune, H. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Çev.: Hasan Aydın, Konya: Eğitim Kitabevi. Bilgin, N. (2014). Sosyal bilimlerde içerik analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Ceylan, E. N. (2019). Çocuk dostu konaklama işletmeleri: the land of Legends Kingdom Hotel örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 6(3), 263-284.
  • Çakırer Özservet, Y. ve Boz, S. (2015). Çocuk dostu Esenler ve yerel yönetim ilişkisi. Herkes için dost Esenler. İstanbul: Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Şehir Yayınları.
  • Dağ, T. (2020). Geleneksel peynirlerin gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi: İzmir örneği (Yüksek lisans tezi). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.
  • Emir, O. ve Pekyaman, A. (2010). Çocuklu ailelerin otel işletmesi seçiminde etkili olan faktörler: Afyonkarahisar’da bir uygulama. Yönetim ve Ekonomi, 17(2), 159-181.
  • Güleraraslan, A. (2011). Tüketici Olarak Çocuk ve Ailenin Satın Alma Kararlarına Etkisi, Selçuk İletişim Dergisi, 4(4),126-137.
  • Güven, Ö. Z., Beydilli, E. T., Ceylan, U. ve Bütün, S. (2017). Çocuk Dostu Otel Kavramı Üzerine Bir Araştırma, 3. Turizm Şurası, 3. Turizm Şûrası Tebliğler Kitabı, (1), 631-641.

TURİZM İŞLETMELERİNDE ÇOCUK DOSTU YİYECEK ÜRETİMİ: RESORT OTELLERDE KALİTATİF BİR ARAŞTIRMA

Year 2024, Volume: 8 Issue: 1, 124 - 136, 03.06.2024
https://doi.org/10.32958/gastoria.1349563

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı çocuk dostu otellerdeki yiyecek ve içecek üretim uygulamalarının belirlenmesidir. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup Bodrum ve Marmaris'te faaliyet gösteren 5 yıldızlı (veya üst segment) otellerde çalışan 11 şef ile yüz yüze veya çevrimiçi görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, yaygın olarak üst sınıf otellerde çocuklara uygun yiyecek ve içeceklerin üretildiğini, restoran ve mini kulüplerde çocuklara yönelik menü ve açık büfelerin bulunduğunu, çoğunlukla ev yapımı köfte, patates kızartması, makarna, şnitzel, nugget ve mini pizzaların, çocuklara yönelik sütlü tatlıların, sebze çorbalarının, vb. hazırlandığını göstermektedir. Ayrıca masa, sandalye ve çatal bıçak takımları ile diğer yemek takımları çocuklara uygundur (örneğin daha küçük çatal bıçak takımları, karikatür şeklindeki çatal bıçak takımları), yemek tabakları çocukların seveceği şekilde dekore edilmektedir (örneğin hayvan şeklinde püreler veya kurabiyeler), çocuk yemekleri hazırlanırken hijyen faktörüne daha fazla dikkat edilmektedir (örneğin etin çok iyi pişirilmesi/iyi pişmiş olması), çocuklar için pişirilen yiyeceklerin tuz, yağ ve baharat oranları düşüktür, sağlıklı pişirme yöntemleri (buharda veya fırında pişirme, sebzeleri kısa sürede pişirme) kullanılmaktadır ve çocuklarla yemek yapma etkinlikleri (pizza, makarna pişirme vb.) düzenlenmektedir.

References

  • Ahipaşaoğlu, S. (2018). Neden Çocuk Dostu Turizm? (Davetli Konuşmacıların Sunumları). I. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi. Bildiri Özetleri Kitabı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • Anzman-Frasca, S., Braun, A. C., Ehrenberg, S., Epstein, L. H., Gampp, A., Leone, L. A., & Tauriello, S. (2018). Effects of a randomized intervention promoting healthy children’s meals on children’s ordering and dietary intake in a quick-service restaurant. Physiology & Behavior, 1(192), 109–117. Doi:10.1016/j.physbeh.2018.01.022. Erişim Tarihi: 21.08.2023.
  • Anzman-Frasca, S., Mueller, M. P., Sliwa, S. Dolan, P. R., Harelick, L., Roberts, S. B., Washburn, K., & Economos, C. D. (2015). Changes in children's meal orders following healthy menu modifications at a regional US restaurant chain. Obesity, 23(55), 1055-1062. Doi:10.1002/oby.21061.
  • Arıkan, V. ve Öztürk, İ. (2018). Otel Olanaklarının Çocuklu Aileler Üzerindeki Tercih Edilme Nedenlerine Yönelik Değerlendirme, Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 15-25.
  • http://sita.cumhuriyet.edu.tr/tr/download/article-file/601562. Erişim Tarihi: 20.08.2023
  • Aslan, S., Tosun, N., & Arslan Kurtuluş, S. (2019). Çocuk dostu oteller ile ilgili şikâyetlere yönelik bir içerik analizi. İşletme Bilimi Dergisi, 7(2), 451-475. Doi:https://doi.org/10.22139/jobs.492839. Erişim Tarihi: 20.08.2023.
  • Aşık, N. A. (2019). Çocuklu ailelerin restoran seçimlerini etkileyen faktörler: İzmir’de bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 150-168
  • Aymankuy, Y. ve Ceylan, U. (2013). Ailelerin Turistik Ürün Satın Alma Karar Sürecinde Çocukların Rolü (Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma), Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(45): 105-122.
  • Berg, B. L. ve Lune, H. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Çev.: Hasan Aydın, Konya: Eğitim Kitabevi. Bilgin, N. (2014). Sosyal bilimlerde içerik analizi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Ceylan, E. N. (2019). Çocuk dostu konaklama işletmeleri: the land of Legends Kingdom Hotel örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 6(3), 263-284.
  • Çakırer Özservet, Y. ve Boz, S. (2015). Çocuk dostu Esenler ve yerel yönetim ilişkisi. Herkes için dost Esenler. İstanbul: Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Şehir Yayınları.
  • Dağ, T. (2020). Geleneksel peynirlerin gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi: İzmir örneği (Yüksek lisans tezi). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.
  • Emir, O. ve Pekyaman, A. (2010). Çocuklu ailelerin otel işletmesi seçiminde etkili olan faktörler: Afyonkarahisar’da bir uygulama. Yönetim ve Ekonomi, 17(2), 159-181.
  • Güleraraslan, A. (2011). Tüketici Olarak Çocuk ve Ailenin Satın Alma Kararlarına Etkisi, Selçuk İletişim Dergisi, 4(4),126-137.
  • Güven, Ö. Z., Beydilli, E. T., Ceylan, U. ve Bütün, S. (2017). Çocuk Dostu Otel Kavramı Üzerine Bir Araştırma, 3. Turizm Şurası, 3. Turizm Şûrası Tebliğler Kitabı, (1), 631-641.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy
Journal Section Articles
Authors

Nuray Türker 0000-0001-5701-5674

Naim Varlı 0009-0006-4588-9300

Early Pub Date March 31, 2024
Publication Date June 3, 2024
Submission Date August 24, 2023
Acceptance Date March 31, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Türker, N., & Varlı, N. (2024). TURİZM İŞLETMELERİNDE ÇOCUK DOSTU YİYECEK ÜRETİMİ: RESORT OTELLERDE KALİTATİF BİR ARAŞTIRMA. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 8(1), 124-136. https://doi.org/10.32958/gastoria.1349563