Son yıllarda, insanların seyahat tercihleri önemli ölçüde değişim göstermeye başlamıştır. Dolayısıyla deniz, kum, güneş üçlüsünü tercih edenlerin yanı sıra kültürel ve gastronomik unsurlara olan ilgi de gün geçtikçe artış göstertemeye başlamış ve farklı lezzetler deneyimlemeye olan ilginin artmasıyla birlikte gastronomi turizm faaliyetleri hızlı bir gelişim göstermektedir. Ülkemiz, farklı mutfak kültürlerini, yeme içme alışkanlıklarını yiyecek içecek türlerini deneyimlemek; özellikle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ülkeler için vazgeçilmez bir unsur haline gelmektedir. Bu kültürel çeşitlilik, farklı bölgelerde çeşitli geleneklerin ve yemek kültürlerinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Bu bağlamda çalışma da farklı milletlerden birçok toplumun bir arada yaşadığı Düzce ilinin gastronomi turizm potansiyelini belirlemek amaçlanmaktadır. Ayrıca gastronomi turizminin mevcut durumunu belirleyerek gelişimi için gerekli şartların neler olduğunu ortaya çıkartmak hedeflenmektedir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemleri içerisinde değerlendirilen görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda tecrübeli ve bilgili 8 katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Düzce ilinin demografik yapısının, çeşitli kültürel grupların bir arada yaşadığı bir coğrafyada bulunması, bölgenin kendine özgü bir gastronomik kimliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Bu araştırma, Düzce'nin diğer illerden farklılık gösteren kültürel ve gastronomik zenginliğini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma, bölgede yaşayan farklı etnik grupların, göç tarihi ve ticaret yollarının, Düzce'nin yemek kültürünü nasıl etkilediğini incelemiştir. Yerel malzemelerin kullanımı, pişirme teknikleri ve yeme alışkanlıkları, Düzce'nin gastronomi mirasının diğer bölgelerden ayrışmasında belirleyici olmuştur. Sonuç olarak, Düzce ilinde kendine özgü bir lezzet haritasının bulunduğu ve bu durumun bölgenin kültürel çeşitliliği ve tarihi geçmişiyle sıkı bir bağlantısı olduğu tespit edilmiştir. Düzce'ye ait yöresel yiyeceklerin tanıtımı için fuarlarda stantlar kurularak tanıtım yapılması gibi öneriler sunulmuştur.
In recent years, people's travel preferences have significantly started to change. Thus, in addition to those who prefer the trio of sea, sand, and sun, interest in cultural and gastronomic elements has also been increasing day by day. With the growing interest in experiencing different flavors, gastronomy tourism activities are rapidly developing. Our country is becoming an indispensable element for experiencing different culinary cultures, eating and drinking habits, and types of food and beverages, especially for countries that host various civilizations. This cultural diversity has contributed to the formation of various traditions and culinary cultures in different regions. In this context, the study aims to determine the gastronomy tourism potential of Düzce province, where many communities from different nations live together. Additionally, it aims to identify the current state of gastronomy tourism and the necessary conditions for its development. This study was conducted using the interview technique, which is evaluated within qualitative research methods. For this purpose, interviews were conducted with 8 experienced and knowledgeable participants. The demographic structure of Düzce province, which is located in a geography where various cultural groups live together, enables the region to have a unique gastronomic identity. This research aimed to determine Düzce's cultural and gastronomic richness, which differs from other provinces. The study examined how the presence of different ethnic groups living in the region, the history of migration, and trade routes have influenced Düzce's culinary culture. The use of local ingredients, cooking techniques, and eating habits have been decisive in distinguishing Düzce's gastronomic heritage from other regions. As a result, it was determined that Düzce has a unique flavor map, which is closely connected with the region's cultural diversity and historical background. Suggestions were made, such as setting up stands at fairs to promote the local foods of Düzce.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy Tourism |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2024 |
Submission Date | June 4, 2024 |
Acceptance Date | September 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.