Günümüzde teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı, kirlenme ve zehirlenme öyle bir düzeye ulaşmıştır ki; insanlar artık çevrelerinde belli miktarda zehiri kabul etmek zorunda kalmışlardır. Gıda maddeleri, yaşamı sürdüren önemli bir unsur olduğu gibi insan sağlığını tehlikeye sokan bazı zehir etkili maddeleri de beraberinde bulundurabilmektedir. Beslenmemizde önemli yeri olan bitkilerdeki doğal toksik maddeler üzerinde durulmağa değer. Fazla miktardaki iz elementler, özellikle selenyum, bakır, demir, molibden, vanadyum gibi. Dicomarol gibi antivitaminler, lipoksidazı parçalıyan antivitamin veya vitamin A, siyagenik glikozitler, okzalatlar, koryogenik faktörler, alerji yapanlar, alkoloitler, estrogenler, gossipol, saponinler, kardioktif glikozitler, toksit amino asitler ve aydınlatılmamış daha birçok toksik maddeyi yapısında bulundururlar.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı, kirlenme ve zehirlenme öyle bir düzeye ulaşmıştır ki; insanlar artık çevrelerinde belli miktarda zehiri kabul etmek zorunda kalmışlardır. Gıda maddeleri, yaşamı sürdüren önemli bir unsur olduğu gibi insan sağlığını tehlikeye sokan bazı zehir etkili maddeleri de beraberinde bulundurabilmektedir. Beslenmemizde önemli yeri olan bitkilerdeki doğal toksik maddeler üzerinde durulmağa değer. Fazla miktardaki iz elementler, özellikle selenyum, bakır, demir, molibden, vanadyum gibi. Dicomarol gibi antivitaminler, lipoksidazı parçalıyan antivitamin veya vitamin A, siyagenik glikozitler, okzalatlar, koryogenik faktörler, alerji yapanlar, alkoloitler, estrogenler, gossipol, saponinler, kardioktif glikozitler, toksit amino asitler ve aydınlatılmamış daha birçok toksik maddeyi yapısında bulundururlar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1976 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 1 Issue: 1 |