BibTex RIS Cite

Studies Conducted for the Quantity Determination of Synthetic Dyes Added into Some Foodstuffs (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

This study has been planned and carried out with a view to discover whether or not those synthetic dyes which are not allowed to be added into the jams, have already been added into the jams and also the quantities of synthetic dyes existing in the puddings, can dies and granulated powder drinks which are permitted to be added with such dyes, are also compatible with the quantities specified by the Food Additives Regulation in Turkey. All samples used during this study, have been obtained from sources of Ankara market and totally 263 samples have been analysed. The extraction process of all samples, has been performed through the wool coloring method. The extracted dyes have been subjected to the qualitative analysis through the TLC (Thin Layer Chromatography) Method. At the end of qualitative analysis performed on the jams and puddings, it has not been possible to handle the quantitative determinations since no synthetic dye has been found. The samples of candy and granulated powder drinks, in the contents of synthetic dyes, have determined the use of a single C18 Sep-pak Cartridge and also the spectrophotometric methods. Among these synthetic dyes, the average level of Ponceau 4R has been found as 117.45±19.37 mg/kg, in the candies, 294.79±26.21 mg/kg for the granulated powder drink. The values were not suitable by the Food Additives Regulation. The average level of tartarazine has been determined as 147.77±20.51 mg/kg and 201.19±37.16 mg/kg respectively for candies and granulated powder drinks. The levels of tartrazine were in maximum values. The average levels of Sunset Yellow F.C.F. have been found as 174.58±31.54 mg/kg and 293.31±24.19 mg/kg respectively for granulated powder drinks. The values also had been found over dose. The average level of azorubine, has been determined as 181.22±20.22 mg/kg for candies and found compatible with those specified by the Food Additives Regulations. The average value of mixed dyes existing in the granulated powder drinks, has been determined as 241.44 mg/kg. This value was over the value specified by the Food Additives Regulation.  

Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

Bu çalışma, sentetik boya katılması yasak olan reçellere boya katılıp, katılmadığı, boya katılmasına izin verilen pudingler, şekerler ve içecek tozlarında kullanılan boyaların miktarlarının GKMY (Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği) ‘ne uygun olup olmadığının saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda kullanılan tüm örnekler Ankara piyasasından sağlanmış ve toplam 263 örnek üzerinde çalışılmıştır. Bütün örneklerin ekstraksiyonu yün boyama yöntemi ile yapılmıştır. Ekstre edilen boyalar TLC (İnce Tabaka Kromatografisi) ile kalitatif olarak incelenmiştir. Reçeller ve pudinglerin kalitatif incelenmesi sonunda sentetik boya saptanmamıştır. Şekerler ve içecek tozlarında saptanan boyalara C18 Sep-pak kartuş ve spektrofotometrik yöntemler uygulanarak miktar tayinleri yapılmıştır. Ponceau 4R miktarı, şekerlerde ortalama 117.45±19.37 mg/kg, içecek tozlarında ise ortalama 294.79±26.21 mg/kg olarak saptanmıştır. Bu değerler GKMY’ne uygun değildir. Tartrazin miktarı şekerlerde ortalama 147.77±20.51 mg/kg, içecek tozlarında ortalama 201.19±37.16 mg/kg olarak saptanmıştır. Şekerlerde saptanan ortalama tartrazin miktarı GKMY’de öngörülen sınırların üzerindedir. İçecek tozlarında saptanan ortalama tartrazin miktarı GKMY’ne uygundur. Sunset Yellow F.C.F. miktarı şekerlerde ortalama 174.58±31.54 mg/kg, içecek tozlarında 293.31±24.19 mg/kg olarak saptanmıştır. Her iki örnekte saptanan boya miktarları GKMY’de izin verilen sınırların üzerindedir. Şekerlerde saptanan azorubin miktarı ortalama 181.22±20.22mg/kg’dir. Bu değer GKMY’i sınırları içerisindedir. İçecek tozlarında karışık boya miktarları ortalama 241.44 mg/kg olarak saptanmış ve GKMY’ne uygun bulunmamıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülderen Yentür This is me

Melek Yaman This is me

Aysel Bayhan This is me

Publication Date June 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 3

Cite

APA Yentür, G. ., Yaman, M. ., & Bayhan, A. . (1998). Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması. Gıda, 23(3).
AMA Yentür G, Yaman M, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. June 1998;23(3).
Chicago Yentür, Gülderen, Melek Yaman, and Aysel Bayhan. “Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 23, no. 3 (June 1998).
EndNote Yentür G, Yaman M, Bayhan A (June 1, 1998) Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması. Gıda 23 3
IEEE G. . Yentür, M. . Yaman, and A. . Bayhan, “Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması”, The Journal of Food, vol. 23, no. 3, 1998.
ISNAD Yentür, Gülderen et al. “Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 23/3 (June 1998).
JAMA Yentür G, Yaman M, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Yentür, Gülderen et al. “Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması”. Gıda, vol. 23, no. 3, 1998.
Vancouver Yentür G, Yaman M, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerine Katılan Sentetik Boyaların Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. 1998;23(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/