BibTex RIS Cite

Water Soluble, Insoluble and Total Ash Content of Black Tea Produced of Tea Leaves from Different Regions (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 4, - , 01.08.1991

Abstract

  Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the green tea of the different shooting period, which were grown in the different tea grown area, were determined. Also, these same parameters were determined in the black tea samples which they were processed from these green tea by applying the different tea processing methods at the different tea factories. Same analysis were also done in the tea residue after the tea brewing. Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the green tea of the different shooting periods had shown significant (p<0.01) variations. Total ash content of the green tea samples had been varied 3.31-5.65%, water-soluble ash content 1.79-3.11% and water-insoluble ash content 1.31-2.58%. Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the black tea and tea residue had been generally affected by the different processing methods, factory, shooting periods and by their interactions. This results could indicate during the tea processing at the different factories and by the different processing methods, varied amount of the different minerals could be contaminated to the tea samples. According to the different processing methods, especially if the tea had been curled for long time by applying the pressure and curled harshly then it was determined that the ash content of the black tea was increased. Because of this, the highest ash contents were   

Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri

Year 1991, Volume: 16 Issue: 4, - , 01.08.1991

Abstract

Araştırmada, farklı sürgün dönemlerinde, değişik yörelerde üretilen yaş çay ürünü ve bu çayların farklı fabrikalarda işlenmesiyle elde edilen siyah çayın toplam kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül içerikleri araştırılmıştır. Siyah çayın demlenmesiyle arta kalan posada da aynı analizler yapılmıştır. Yaş yeşil çayın total kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül değerleri sürgün dönemlerine göre çok önemli (p<0.01) düzeyde farklılık göstermiştir. Yaş çayların kül içeriği %3.31-5.65, suda çözünen kül içeriği %1.79-3.11, suda çözünmeyen kül içeriği ise %1.31-2.58 arasında değişmiştir. Siyah çayların kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül ve posanın kül içeriği üzerinde farklı işleme metodu, fabrika, sürgün dönemi ve bunlara ait interaksiyonların genelde çok önemli (p<0.01) etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu sonuç, yaş çayların farklı işleme metodu ile işlenmesi ve fabrikasyonu sırasında farklı düzeyde mineral bulaşmasına uğradığını göstermektedir. İşleme teknolojilerinin farklılığına göre özellikle çayın maruz kaldığı parçalanma ve kıvırma şekli, uygulanan basınç ve süreye göre siyah çaylarda kül miktarının arttığı tespit edilmiştir. Bu nedenle en yüksek kül içeriği ortodoks yöntemle üretilen çaylarda, en düşük kül içeriği de rotorvan yöntemle üretilen çaylarda belirlenmiştir. Siyah çayların kül, soda çözünen ve suda çözünmeyen kül miktarları sırasıyla %5.60-10.43, %2.61-6.10, %2.48-4.33 arasında saptanmıştır. Çayın demlenmesi sonucu arta kalan posanın kül içeriği de %3.53-4.51 arasında saptanmıştır. Çay tüketimi yoluyla alınan toplam mineral düzeyini belirlemek için total kül ile birlikte posada kül miktarının belirlenmesinin daha olacağı kanaatine de varılmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sebahattin Nas This is me

Hüsnü Yusuf Gökalp This is me

Muharrem Öksüz This is me

Publication Date August 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 4

Cite

APA Nas, S. ., Gökalp, H. Y. ., & Öksüz, M. . (1991). Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri. Gıda, 16(4).
AMA Nas S, Gökalp HY, Öksüz M. Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri. The Journal of Food. August 1991;16(4).
Chicago Nas, Sebahattin, Hüsnü Yusuf Gökalp, and Muharrem Öksüz. “Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay Ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen Ve Çözünmeyen Kül İçerikleri”. Gıda 16, no. 4 (August 1991).
EndNote Nas S, Gökalp HY, Öksüz M (August 1, 1991) Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri. Gıda 16 4
IEEE S. . Nas, H. Y. . Gökalp, and M. . Öksüz, “Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri”, The Journal of Food, vol. 16, no. 4, 1991.
ISNAD Nas, Sebahattin et al. “Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay Ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen Ve Çözünmeyen Kül İçerikleri”. Gıda 16/4 (August 1991).
JAMA Nas S, Gökalp HY, Öksüz M. Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Nas, Sebahattin et al. “Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay Ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen Ve Çözünmeyen Kül İçerikleri”. Gıda, vol. 16, no. 4, 1991.
Vancouver Nas S, Gökalp HY, Öksüz M. Değişik Yörelerde Üretilen Farklı Sürgün Dönemi Yaş Çay ve Bu Çayların Farklı Fabrikasyonu Sonucu Elde Edilen Siyah Çayın Total Kül, Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kül İçerikleri. The Journal of Food. 1991;16(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/