Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the green tea of the different shooting period, which were grown in the different tea grown area, were determined. Also, these same parameters were determined in the black tea samples which they were processed from these green tea by applying the different tea processing methods at the different tea factories. Same analysis were also done in the tea residue after the tea brewing. Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the green tea of the different shooting periods had shown significant (p<0.01) variations. Total ash content of the green tea samples had been varied 3.31-5.65%, water-soluble ash content 1.79-3.11% and water-insoluble ash content 1.31-2.58%. Total ash, water-soluble and in-soluble ash content of the black tea and tea residue had been generally affected by the different processing methods, factory, shooting periods and by their interactions. This results could indicate during the tea processing at the different factories and by the different processing methods, varied amount of the different minerals could be contaminated to the tea samples. According to the different processing methods, especially if the tea had been curled for long time by applying the pressure and curled harshly then it was determined that the ash content of the black tea was increased. Because of this, the highest ash contents were
Araştırmada, farklı sürgün dönemlerinde, değişik yörelerde üretilen yaş çay ürünü ve bu çayların farklı fabrikalarda işlenmesiyle elde edilen siyah çayın toplam kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül içerikleri araştırılmıştır. Siyah çayın demlenmesiyle arta kalan posada da aynı analizler yapılmıştır. Yaş yeşil çayın total kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül değerleri sürgün dönemlerine göre çok önemli (p<0.01) düzeyde farklılık göstermiştir. Yaş çayların kül içeriği %3.31-5.65, suda çözünen kül içeriği %1.79-3.11, suda çözünmeyen kül içeriği ise %1.31-2.58 arasında değişmiştir. Siyah çayların kül, suda çözünen ve çözünmeyen kül ve posanın kül içeriği üzerinde farklı işleme metodu, fabrika, sürgün dönemi ve bunlara ait interaksiyonların genelde çok önemli (p<0.01) etkisinin olduğu saptanmıştır. Bu sonuç, yaş çayların farklı işleme metodu ile işlenmesi ve fabrikasyonu sırasında farklı düzeyde mineral bulaşmasına uğradığını göstermektedir. İşleme teknolojilerinin farklılığına göre özellikle çayın maruz kaldığı parçalanma ve kıvırma şekli, uygulanan basınç ve süreye göre siyah çaylarda kül miktarının arttığı tespit edilmiştir. Bu nedenle en yüksek kül içeriği ortodoks yöntemle üretilen çaylarda, en düşük kül içeriği de rotorvan yöntemle üretilen çaylarda belirlenmiştir. Siyah çayların kül, soda çözünen ve suda çözünmeyen kül miktarları sırasıyla %5.60-10.43, %2.61-6.10, %2.48-4.33 arasında saptanmıştır. Çayın demlenmesi sonucu arta kalan posanın kül içeriği de %3.53-4.51 arasında saptanmıştır. Çay tüketimi yoluyla alınan toplam mineral düzeyini belirlemek için total kül ile birlikte posada kül miktarının belirlenmesinin daha olacağı kanaatine de varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 16 Issue: 4 |