Öz
Yerel
ve geleneksel gıdalar gastronomi turizmininin, önemli ürünleri arasında yer
almaktadır. Son yıllarda, turistlerin yöresel değerlerini koruyan ve ön plana
çıkartan destinasyonlara daha fazla seyahat gerçekleştirdikleri görülmektedir.
Bundan dolayı, destinasyonlar turist çekmek ve turizm gelirlerini artırmak için
yöresel ürünleri korumaya önem vermeye başlamışlardır. Yöresel ürünlerin
korunması ve gelecek nesillere aktarılması, yerelliğin dünya ile buluşması
olarak ön plana çıkartılan coğrafi işaretleme uygulaması ile
gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin, çok eski çağlardan beri sayısız medeniyete
ev sahipliği yapması, coğrafi konumunun uygunluğu ve verimli toprak yapısı çok
çeşitli coğrafi işaretli yöresel ürünlere sahip olmasına neden olmuştur. Bu
yöresel ürünlerin kalite standartlarının korunması ve taklitlerinden sakınılması
için coğrafi işaretleme ile tescillenmesi gerekmektedir. Coğrafi işarete sahip
ürünler, destinasyonlara gastronomi turizmi kapsamında turist çekmektedir.
Turistler coğrafi işarete sahip yöresel ürün ve yemekleri deneyimlemek için
destinasyonlara seyahat gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada, Manisa ilinde
coğrafi işaret tescili alan yöresel ürün ve yemekler tanıtılarak, coğrafi
işarete sahip ürün ve yemeklerin gastronomi turizmine katkısı belirlenmeye
çalışılmıştır. Manisa ili, Akhisar Domat Zeytin, Akhisar Uslu Zeytin, Akhisar
Köfte, Salihli Kiraz, Salihli Odun Köfte ve Kırkağaç kavunu olmak üzere
toplamda altı coğrafi işaretli ürüne sahiptir. Coğrafi işarete sahip olan
yöresel ürün ve yemeklerin Manisa’nın gastronomi turizminin gelişimine katkısı
için öneriler sunulmuştur.