Polietilen paketleme, ekmek, bakliyat ve et ürünleri gibi çok çeşitli gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir ambalaj malzemesidir. Küçük granül formunda üretilen bu malzemeler kullanım alanlarına bağlı olarak farklı tekniklerle üretilmektedir. Ekstrüzyon, şişirmeli kalıplama ve kalıplama gibi yöntemler bu üretim formlarında en sık kullanılanlardır. Bazı çalışmalar sonucunda, üretim sırasında kullanılan ve “masterbatch” olarak adlandırılan bazı katkı maddelerinin gıda ile temas ettiği ve bu şekilde yiyecek ve içeceklere geçtikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, 1000 ppm ve 3000 ppm Irganoks 1010 ve Irganoks 1076 içeren polietilen örnekler hazırlandı. Daha sonra, beş farklı baklagil numunesi (pirinç, bulgur, mısır, kuru fasulye ve nohut) iki dairesel polietilen film parçası arasına yerleştirildi. Örnekler 30 gün boyunca farklı iki sıcaklıkta (4 ºC and 25 ºC) depolandı. Migrasyon miktarları GC-MS aracılığıyla belirlendi ve birbirleriyle karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlara göre Irganox 1010’un 4 ºC’de 1000 ppm’lik polietilen numunelerinden gerçekleşen migrasyon miktarları 364-642 ppb, 3000 ppm’lik polietilen numunelerinde gerçekleşen migrasyon miktarları ise 407-682 ppb şeklindedir. Bu koşullarda en yüksek migrasyon 682 ppb ile 30 günlük sürede 3000 ppm’lik polietilenden bulgura doğru iken, en düşük migrasyon ise 364 ppb ile 10 günlük sürede 1000 ppm’lik polietilenden kuru fasulyeye doğru olan migrasyondur. Irganox 1010’un 25 ºC’de 1000 ppm’lik polietilen numunelerinden gerçekleşen geçişler ise 423-827 ppb aralığında olup, 3000 ppm’lik polietilen numunelerinden gerçekleşen migrasyon miktarları ise 512-848 ppb aralığındadır. Bu koşullarda en yüksek migrasyon 848 ppb ile 30 günlük sürede 3000 ppm’lik polietilenden bulgura doğru olan migrasyon iken, en düşük migrasyon ise 423 ppb ile 10 günlük sürede 1000 ppm’lik polietilenden kuru fasulyeye doğru olan migrasyondur.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
14301
This research (14301) was supported by the Scientific Research Projects Coordination Unit of Hatay Mustafa Kemal University. The authors would like to thank the Scientific Research Projects Coordination Unit of Hatay Mustafa Kemal University for financial support.
14301
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | 14301 |
Publication Date | March 20, 2020 |
Submission Date | July 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 24 Issue: 1 |
Indexing and Abstracting