The purpose of this study is to investigate coffee brewing methods, provide brief information about these brewing methods, compare brewing methods in terms of cooking time, temperature, taste, flavor, and provide information to coffee lovers about the brewing methods of these beverages. In order to achieve the purpose of the study, the content analysis technique, which is one of the qualitative research methods, was preferred. In the content analysis, the brewing time, brewing method, coffee grinding types, cooking times, and the tools and equipment used were revealed. 10 different brewing techniques were included in the study as samples. These brewing techniques are espresso, French press, filter coffee, pour over (v60), chemex, aeropress, cold brew, moka pot, syphon (vacuum pot) and Turkish coffee. As a result of the examinations, it was concluded that the coffee brewed at the hottest temperature is French Press and Chemex, the coffee with the longest brewing method is Cold Brew, and the coffees are generally brewed from fine, coarse, medium and very fine ground coffees. Other results show that the coffee that brews the longest in terms of duration is Cold Brew, while the coffee that brews the shortest is Espresso. Suggestions have been developed and presented to researchers in line with the results obtained.
Bu çalışmanın amacı, kahve demleme yöntemlerini araştırmak, bu demleme yöntemleri hakkında kısa bilgiler vermek ve demleme yöntemlerini pişirme süresi, sıcaklık, tat, lezzet gibi özellikleri bakımından karşılaştırmak ve kahve severlere bu içeceklerin demleme yöntemleri hakkında bilgiler sunmaktır. Çalışmanın amacına ulaşması için nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi tekniği tercih edilmiştir. İçerik analizinde kahvelerin demleme süresi, demleme yöntemi, kahve öğütme türleri, pişirme süreleri, kullanılan araç ve gereçler tespit edilmiştir. Araştırmaya 10 farklı demleme tekniği örneklem olarak dahil edilmiştir. Bu demleme teknikleri espresso, french press, filtre kahve, pour over (v60), chemex, aeropress, cold brew, moka pot, syphon (vacuum pot) ve Türk kahvesidir. Yapılan incelemeler sonucunda en sıcak derecede demlenen kahvenin, French Press ve Chemex olduğu, demleme yönteminin en uzun olduğu kahvenin Cold Brew olduğu ve kahvelerin genellikle ince, kalın, orta kalın ve çok ince öğütülmüş kahvelerden demlendiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Süre bakımından en uzun sürede demlenen kahvenin Cold Brew, en kısa sürede demlenen kahvenin ise Espresso olduğu tespit edilen diğer sonuçlar arasındadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara öneriler geliştirilmiş ve sunulmuştur.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Gastronomy |
| Journal Section | Review |
| Authors | |
| Submission Date | June 5, 2025 |
| Acceptance Date | November 6, 2025 |
| Publication Date | December 25, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |