Kıskançlık, bir kişinin, başka
bir kişide, kendisinden daha üstün özelliklerin var olduğunu fark etmesi
sonucunda, bu avantajlı durumu ele geçirme isteğini içinde barındıran acı
verici bir duygu olarak tanımlanmaktadır. Bu olgunun kendi içinde hem duygusal,
hem de bilişsel bir değerlendirme sürecini barındırdığı düşünüldüğünde, çalışma
ortamında kişilerin yapmış oldukları sosyal karşılaştırmaların ve statüleriyle
ilgili sahip oldukları endişelerin, çalışma arkadaşlarına karşı hissettikleri
yıkıcı duygulara zemin oluşturması beklenmektedir. Özellikle yerel yazında
işyerinde yaşanan kıskançlıkla ilgili az sayıda çalışmaların yer alması ve bu
kavramın ilgili öncellerle (statü endişesi ve işbirlikçi amaç yapıları)
ilişkisinin hem ulusal hem de uluslararası yazında daha önce irdelenmemiş
olduğu düşünüldüğünde, bu çalışmada önerilen modelin, çalışanların içinde
barındırdıkları kıskançlık duygusunun açığa çıkmasını kolaylaştırıcı
dinamiklerin anlaşılması ve çağdaş yönetim uygulamalarına ışık tutması
açısından yazına katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Envy is defined as a painful
feeling when someone realizes another’s superior qualities & achievements
and desires to seize this advantageous position.It is also expected that the
fact of envy that inholds both an affective
and a cognitive evaluation process about ssocial comparisons and status
anxiety forms a basis for the destructive feelings towards their
colleagues.There is no empirical study both in national and international
literature regarding the antecedents of workplace envy related with these
concepts (status anxiety and cooperative goal structures) so the proposed model
of the study is expected to contribute
literature in terms of understanding the triggering factors of workplace envy and provide new insights into the contemporary management
practices.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | November 19, 2018 |
Acceptance Date | November 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |