Yaratıcı Okuma Çalışmalarının İlkokul 4. Sınıflarda Okuma Tutumuna ve Okuma Başarısına Etkisi
Abstract
Bu çalışmada yaratıcı okumanın, okuma başarısına ve okuma tutumuna ilişkin etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desene göre desenlenen çalışmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Denizli Pamukkale ilçesi MEB’e bağlı bir ilkokulda öğrenim gören iki dördüncü sınıf oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grupları 19’ar öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamada araştırmacı tarafından geliştirilen “okumaya yönelik tutum” ve “okuma başarısı” ölçekleri kullanılmıştır. 14 haftalık uygulama sonucunda ortaya çıkan bulgular şu şekilde özetlenebilir: Yaratıcı okuma ile yapılandırılan Türkçe derslerinde (deney grubu) öğrencilerin okumaya yönelik tutumları ve okuma başarıları artış gösterirken, kontrol grubunun okuma başarısı anlamlı olmamakla birlikte artış göstermiş, okuma tutumlarında ise anlamlı düzeyde düşüşler yaşanmıştır. Sonuç olarak araştırma sonucunda yaratıcı okuma uygulamalarının öğrencilerin okuma başarılarını ve okumaya yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Adams, P. J. (1968). Creative Reading, International reading assocation, Boston.
- Akyol, H. (2005). Türkçe İlkokuma Yazma Ögretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Barbe, Walter, B. (1974). Ingredients of a Creative Reading Program. İn Creative Reading for Gifted Learners: A Design for Excellence (25-33) (Labuda Michael ed.), International Reading Association, Newark, Del.
- Baş, G. ve Şahin, C. (2012). İlköğretim öğrencilerinin okuma tutumları, yazma eğilimleri ile Türkçe dersindeki akademik başarıları arasındaki ilişki. Turkish Studies, 7 (3), 555-572.
- Boothby, P. Y. (1980). Creative and critical reading for the gifted, The Reading Teacher, 33 (6), 674-676.
- Brogan, D. R. ve Kutner, M. H. (1980). Comparative analyses of pretest-posttest research designs, The American Statisticia, 34 (4): 229-232.
- Can, A. (2014). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi (3. bs), Ankara: Pegem Akademi.
- Creswell, J. (2003). Research Design: Qualitative, Quantitative And Mixed Methods Approaches (2nd ed.). Thousand Oaks, CA: SAGE Publications.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2020
Submission Date
March 11, 2019
Acceptance Date
March 29, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 6 Number: 1
Cited By
The relationship between parents’ attachment to their parents and children's creatives
Early Child Development and Care
https://doi.org/10.1080/03004430.2020.1788547