Araştırma, Adana koşullarında yıllara bağlı olarak bazı soya genotiplerinin verim ve verim unsurları arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma; 2015 ve 2016 yıllarında 5 adet soya çeşidi ve bir adet çeşit adayı ile Adana şartlarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yapılan birleşik varyans analizinde verim ve verim unsurları bakımından yıl*genotip interaksiyonu önemsiz diğer varyasyon kaynakları (yıl ve genotip) istatistiki açıdan P <0.01‘e göre önemli bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre her iki yılın ortalamasında genotiplerin tane verimi 478,1-555,2 kg.da-1, 2015 yılında 578,2-678,8 kg.da-1, 2016 yılında 359,7-435,9 kg.da-1, arasında değişim göstermiştir. Yapılan korelasyonda incelenen özellikler bakımından tane verimini ile çiçeklenme gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı ve ilk bakla yüksekliği arasında önemli ve olumlu, tane verimi ile 1000 tohum ağırlığı, yağ oranı, bitkide bakla sayısı arasında olumsuz ve önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Adana şartlarında 2015-2016 yıllarında ana ürün soya genotipleri ile yürütülen çalışmada, genotiplerin tane verimi ile verim unsurları bakımından yıl, genotip ve yıl*genotip etkileşimleri incelenmiştir. Sonuç olarak Adana şartlarında Cinsoy, Aday 1 (Mona) ve Blaze çeşitleri yüksek performans sergilemiş, tane verimi ve diğer özellikler bakımından çevrenin etkisi genotip ve interaksiyon etkisinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda çeşit adayı Aday 1, Mona ismi ile tescillenmiştir. Ayrıca Adana şartlarında ana ürün soya yetiştiriciliği için Cinsoy, Blaze ve yeni tescil edilen Mona çeşitlerinin önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | October 21, 2022 |
Acceptance Date | November 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 4 |
The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences content is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial (CC BY-NC) 4.0 International License which permits third parties to share and adapt the content for non-commercial purposes by giving the appropriate credit to the original work. Authors retain the copyright of their published work in the International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences.
Web: dergipark.org.tr/jaefs E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27