Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan Saanen keçi sütlerinin biyokimyasal parametrelerini
karakterize etmektir. Bu amaçla, Saenen keçi sütü numunelerinin, element, yağ asidi ve kimyasal parametre seviyeleri,
sırasıyla İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-OES), Gaz Kromatografisi (GC)
ve Foss Electrik (FT-120) süt analizörü cihazları kullanılarak ölçüldü. Saanen keçi sütü ana elementlerden kalsiyum
(Ca) 1212.87 mg L-1, magnezyum (Mg) 124.37 mg L-1, fosfor (P) 816.87 mg L-1, potasyum (K) 1557mg L-1
olarak belirlendi. Saanen keçi sütünün kimyasal bileşimi %11.14 kuru madde, %8.06 yağsız kuru madde, %3.04
protein, %4.25 laktoz, %2.58 kazein ve % 3.60 yağ olarak bulundu. Toplam doymuş yağ asidi (ΣSFA) oran %64.65,
tekli doymamış yağ asidi (ΣMUFA) %25.93 ve çoklu doymamış yağ asidi (ΣPUFA) %9.42 olarak bulundu.
Sonuçlarımıza göre Saanen keçi sütünün, insan diyetinin önemli bir parçası olabileceği düşünülmektedir.