Quality changes of three different fish species (local salmon: YS, bream: Ç, sea bass: L) were examined at 0., 2., and 4. days with the help of some physical parameters that were rarely studied and were not much included in the literature. In this context, the electrical conductivity value (mS cm-1) of the samples increased between 9.52% and 104% depending on the samples and storage. Surface tension values decreased by increasing the storage time. In Ç samples, this value declined rapidly from 42.56 mN m-1 to 16.20 mN m-1 on the second day of storage (p <0.05). The dielectric loss factor (ε″) increased in all samples depending on the analysis period. According to the sensory evaluation results, while the Ç and L samples are considered as non-consumable as of the second day, it has been observed that the dielectric loss factor of these samples increased from 419.72 to 491.07 and from 408.21 to 430.7, respectively. On the other hand, no significant results were obtained with particle size (PB) and polydispersity index (PDI) values. Commonly used pH analysis results have been found to confirm these changes as pH values increased by increasing storage times. In this context, the results of this study have shown that the quality of the rapidly perishable products can be successfully demonstrated with different and fast innovative analysis methods. Moreover, a novel study has been presented that is also a guide for other studies and the food processing sector.
fistmeat electrical conductivity surface tension dielectric loss factor particle size quality
Farklı üç balık türünün (yerli somon: YS, çipura: Ç, levrek: L) et kısımlarında yapılan analizler ile literatürde fazla yer almayan ve nadir çalışılan bazı fiziksel parametreler yardımıyla balıketlerinin kalite değişimleri 0. 2. ve 4. günlerde incelenmiştir. Bu bağlamda, örneklere ve depolamaya bağlı değişmekle birlikte, elektriksel iletkenlik değeri (mS cm-1) %9.52 ile %104 arasında artış göstermiştir. Yüzey gerilimi değeri ise depolama süresinin artışına bağlı olarak azalmıştır. Ç örneklerinde bu değer 42.56 mN m-1’den hızlıca azalma göstererek depolamanın ikinci gününde 16.20 mN m-1’e kadar düşmüştür (p<0.05). Dielektrik kayıp faktörü (ε″) ise tüm örneklerde, analiz periyoduna bağlı olarak artış göstermiştir. Duyusal değerlendirme sonuçlarına göre Ç ve L örnekleri ikinci gün itibari ile tüketilemez olarak kabul edilirken bu örneklerin dielektrik kayıp faktörünün sırası ile 419.72’den 491.07’ye ve 408.21’den 430.7’ye arttığı gözlenmiştir. Öte yandan partikül boyutu (PB) ve polidispersite indeks (PDI) değerleri ile anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Yaygın olarak kullanılan pH analizi sonuçları ise yüzey gerilimi ve elektriksel iletkenlikteki değişimleri doğrular nitelikte bulunmuş olup, depolama süresinin artışına bağlı olarak pH değerleri artış göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, kısa sürede bozulabilen ürünlerin farklı ve hızlı yenilikçi analiz yöntemleri ile kalitelerinin başarılı bir şekilde ortaya konulabileceğini göstermiştir. Ayrıca diğer çalışmalar ve gıda işleme sektörü için rehber değeri taşıyan bir çalışma ortaya konulmuştur.
balıketi elektriksel iletkenlik yüzey gerilimi dielektrik kayıp faktörü partikül boyutu kalite
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2021 |
Submission Date | September 16, 2020 |
Acceptance Date | March 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 3 |