Tarımsal üretimin başlangıcı ve birçok bitkinin çoğaltım materyali olan tohum, ülkelerin tarım
ve gıda sektörleri için stratejik bir öneme sahiptir. Yetiştiricilikte kullanılan diğer tüm üretim girdileri
sadece tohumluğun üretim potansiyelini gerçekleştirmeye yardımcı olmaktadır. Sebze tohumculuğunda
özellikle son yıllarda yüksek kalite ön plana çıkmış olup tohumdan beklenen çeşit özellikleri hem üretici
hem de tüketici açısından önemli hale gelmiştir. Sebze ıslah faaliyetleri sonucunda geliştirilmiş ve 1964
yılından günümüze kadar kayıt altına alınmış sebze çeşitleri özellikle son 20 yılda hızlı bir ivme ile
büyüyerek hem ulusal hem de uluslararası pazarda önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada, sebze üretim
miktarı bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan ülkemizin sebze tohumculuğu açısından
irdelenmesi ve mevcut durumu ile birlikte sebze tescil sistemi ele alınmıştır.
The seed, which is the beginning of agricultural production and the propagation material
of many plants, has a strategic importance for the agriculture and food sectors of the countries. All other
production inputs used in growing only help to realize the production potential of the seed. Especially
in recent years, high quality has come to the fore in vegetable seeds, and the variety characteristics
expected from the seed have become important for both the producer and the consumer. Vegetable
varieties developed as a result of vegetable breeding activities and recorded since 1964 have grown
rapidly, especially in the last 20 years, and have become important in both national and international
markets. In this study, our country which has an important place in the world in terms of vegetable
production has been evaluated with regard tovegetable seeds, and the registration system and its current
situation are discussed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Authors | |
Early Pub Date | December 29, 2021 |
Publication Date | December 30, 2021 |
Submission Date | November 23, 2021 |
Acceptance Date | December 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: özel sayı |