Research Article
BibTex RIS Cite

Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez'deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği

Year 2018, Volume: 13 Issue: 50, 176 - 184, 30.04.2018
https://doi.org/10.19168/jyasar.379481

Abstract

Helal gıda kavramı, topraktan sofraya
geçen süreçte içinde, İslami kurallara göre belirlenmiş olan unsurları
taşımayan ayrıca bu unsurlardan arındırılmış mekan ve araç-gereçlerle
üretilmiş-işlenmiş-taşınmış, 
ambajlanmasında ve saklanma aşamasında da İslami kurallara uygun
ambalajlanmış ve saklanmış ürün olarak tanımlanmaktadır. Bir ürünün helal olup
olmadığı ise sahip olduğu“Helal Gıda Sertifakası” ile anlaşılmaktadır. Son
yıllarda seyahat eden Müslüman turist sayısının artmasıyla helal gıdaya olan
ilgi ve hassasiyet artmıştır. Bu durum Müslüman turistlerin, seçtikleri
destinasyonda helal gıda sertifikalı ürünleri sunan, yiyecek ve içecek
işletmelerinin bulunmasını istemektedirler. Bu durum turizm işletmelerinin
helal gıdaya olan ilgisinin günden güne arttırmasına neden olmaktadır. Bu
çalışmanın amacı, İzmir’in merkezinde yer alan beş yıldızlı otellerin
menülerinde helal gıda sertifikalı ürünlerin kullanım düzeyini tespit etmektir.
Bu amaçla, İzmir merkezde bulunan altı beş yıldızlı otelden, beşi ile
görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler, otellerin aşçıbaşları ile nitel
araştırma yöntemlerinden görüşme tekniğiyle yapılmıştır. Her katılımcıya sekiz soru
sorulmuştur. Alınan cevaplar  içerik
analizine tabi tutulmuştur.  İzmir
merkezde yer alan beş yıldızlı bir otel görüşme isteğine olumsuz yanıt vermiş
ve bu durum araştırmanın kısıtları kısmına dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan
görüşmeler sonucunda, helal gıda pazarının büyümesiyle misafirlerini memnun
etmek amacıyla, özellikle yerli sermaye yatırımlarına sahip olan otellerin
uluslararası zincir otellere nazaran menülerinde  helal gıda sertifikalı ürünleri daha fazla
kullanmakta olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul
eden beş otelden sadece birinin helal gıda sertifikasına sahip olduğu tespit
edilmiştir. Araştırmaya katılan
katılımcıların tümü, helal gıda sertifikalı işletme sayısının artması gerektiği
konusunda birleşmiş olması da araştırmanın sonuçlarındandır. 

References

  • Batu, A. (2012). Helal (Mahzursuz) Gıda Belgelendirmesindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7 (1), 60-75.
Year 2018, Volume: 13 Issue: 50, 176 - 184, 30.04.2018
https://doi.org/10.19168/jyasar.379481

Abstract

References

  • Batu, A. (2012). Helal (Mahzursuz) Gıda Belgelendirmesindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7 (1), 60-75.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Turgay Bucak

Serkan Yiğit 0000-0003-1284-7236

Publication Date April 30, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 13 Issue: 50

Cite

APA Bucak, T., & Yiğit, S. (2018). Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 13(50), 176-184. https://doi.org/10.19168/jyasar.379481
AMA Bucak T, Yiğit S. Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. April 2018;13(50):176-184. doi:10.19168/jyasar.379481
Chicago Bucak, Turgay, and Serkan Yiğit. “Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 13, no. 50 (April 2018): 176-84. https://doi.org/10.19168/jyasar.379481.
EndNote Bucak T, Yiğit S (April 1, 2018) Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 13 50 176–184.
IEEE T. Bucak and S. Yiğit, “Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği”, Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, vol. 13, no. 50, pp. 176–184, 2018, doi: 10.19168/jyasar.379481.
ISNAD Bucak, Turgay - Yiğit, Serkan. “Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 13/50 (April 2018), 176-184. https://doi.org/10.19168/jyasar.379481.
JAMA Bucak T, Yiğit S. Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2018;13:176–184.
MLA Bucak, Turgay and Serkan Yiğit. “Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, vol. 13, no. 50, 2018, pp. 176-84, doi:10.19168/jyasar.379481.
Vancouver Bucak T, Yiğit S. Helal Gıda Sertifikalı Ürünlerin Otel Menülerinde Kullanım Düzeyi: İzmir Merkez’deki 5 Yıldızlı Oteller Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2018;13(50):176-84.