Research Article

Yitirilmekte Olan Geleneksel Meskenlere Ait Bir Örnek: Siirt Cas Evleri

Volume: 19 Number: 1 January 22, 2026
TR EN

Yitirilmekte Olan Geleneksel Meskenlere Ait Bir Örnek: Siirt Cas Evleri

Öz

Günümüz Türkiye’si, binlerce yıllık medeniyet geçmişi ve köklü kültürel mirasıyla mimari anlamda da çok büyük hazineleri barındırmaktadır. Türkiye’nin çok çeşitli coğrafi şartları sayesinde, yöresel mimari anlamında büyük bir çeşitlilik söz konusudur. Türkiye’deki yöresel mimarinin karakteristik örneklerinden birisi de Siirt’teki “Cas Evleri”dir. Siirt’teki zengin jips yataklarının sağladığı doğal alçı malzeme ve yöre ikliminin şekillendirmiş olduğu bu mesken tipleri, Siirt tarihinde köklü bir yer edinmiştir. Öyle ki Siirt bu mesken tiplerinden kaynaklı olarak “Beyaz Kent” olarak da anılagelmiştir. Kale benzeri, kesik piramidal yapıları, beyaz cas harcı sıvalı, dıştan düz içten ise tonoz kubbeli bu evler, aynı zamanda geleneksel “Türk Evi” yapılarından da pek çok karakteristiği bünyesinde barındırmaktadır. Yöre ekonomik şartlarının yansımasını da başta Siirt fıstığı kurutma ve depolama alanları, dibekler, soğuk hava depoları (Tabok) olmak üzere türlü ünitelerle görebilmekteyiz. Yerleşme coğrafyası odağında analizini yapmış olduğumuz Siirt cas evleri çalışmamızda, literatür taraması akabinde 2024-2025 yılları arasında Siirt’in tüm ilçelerine düzenlemiş olduğumuz arazi çalışmalarıyla söz konusu meskenlerin günümüzdeki durumları tespit edilerek, bu konuda yapılması gerekenlere odaklanılmıştır. Bu amaçla incelenen toplam 124 cas evinin coğrafi ve mimari sürdürülebilirlik açısından avantaj ve dezavantajları da üzerinde durulan bir diğer nokta olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Yerleşme Coğrafyası , Yöresel Mimari , Mesken , Cas Evleri , Tillo , Siirt.

References

  1. Akın, C.T., Bekleyen, A., Yıldırım, M., (2016). “Preservation initiatives for the truncated pyramid-shaped traditional houses of Siirt, Turkey”, Frontiers of Architectural Research (2016)5, pp. 360 – 370, http://dx.doi.org/10.1016/j.foar.2016.06.005
  2. Alkan, A., (2018). Orta ve Aşağı Botan Vadisi’ndeki Geleneksel Kır Konutları ve Sürdürülebilirliği Üzerine Bir İnceleme, Turkish Studies, 13(18), 117 – 142.
  3. Anonim, (1968). Siirt İl Yıllığı 1967, Ajans – Türk Matbaası, s. 179, Ankara.
  4. Anonim, (2012). “Anadolu’da Kırsal Mimarlık”, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarihî Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı ortak basımı, s. 26, Bursa.
  5. Anonim, (2021). Siirt İli Somut Kültürel Miras Envanteri, Cilt: 1 – 2 – 3., (Ed. Zekai Erdal), Siirt Valiliği.
  6. Anonim, (2023). “Siirt İli 2022 Yılı Çevre Durum Raporu”, Türkiye Cumhuriyeti Siirt Valiliği
  7. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü, Siirt.
  8. Aran, K., (2000). “Barınaktan Öte / Anadolu Kır Yapıları”, Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi, Ofset Yapımevi, İstanbul.
  9. Aydın, D., (2008). “Halk Mimarisi Bağlamında Kilistra’da (Gökyurt) Yerleşme ve Mesken Nitelikleri”, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi / 38. ICANAS, Cilt: 1, s. 175 – 188, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu.
  10. Baran, M., (2006). Halk Mimarisinin Halkbilimi Bağlamında Değerlendirilmesine Harran Evleri Örneği, Millî Folklor, 18(72), 141 – 156.
APA
Şahin, G., & Gürsoy, Y. (2026). Yitirilmekte Olan Geleneksel Meskenlere Ait Bir Örnek: Siirt Cas Evleri. Kent Akademisi, 19(1), 1-36. https://doi.org/10.35674/kent.1663429