Volume: 1 Issue: 2, 12/31/21

Year: 2021
Doctoral Bekir AKINCI Konya Barosu Başkanlığı
Law and Legal Studies
Res. Assist. Elif AKINCI KTO KARATAY UNIVERSITY, FACULTY OF LAW 0000-0002-5479-5051
Law and Legal Studies, Commercial Law
Asst. Prof. Dr. Agah Kürşat KARAUZ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ
Family Law
Dr. Selman Sacit BOZ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 0000-0002-3033-0997
Law and Legal Studies, Administrative Law
Dr. Rahime ERBAŞ ISTANBUL UNIVERSITY, FACULTY OF LAW, DEPARTMENT OF PUBLIC LAW, DEPARTMENT OF CRIME AND PENAL PROCEDURE LAW
Criminal Law
Arş. Gör. Halil Alperen IŞIK Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Milletlerarası Özel Hukuk

Başta Baromuz mensubu avukatlar olmak üzere, hukuk alanında teori ve uygulamaya ilişkin kaleme alınan bilimsel makalelerin yayımlanarak hukuk sistemine katkı sağlamak, Baromuz mensubu avukatları akademik çalışmalar yapmaya teşvik etmek.

Uygulamada karşılaşılan ve karşılaşılması muhtemel bulunan sorunlara teorik çözümler üreten makaleler Konya Barosu Dergisi'nin öncelikli ilgi alanıdır. Bu kapsamda; hukuki müesseselerin incelenmesi ve uygulama ile mukayesesi, karar incelemeleri, yabancı karar ve makale tercümeleri başlıca yayımlanabilecek eserlerdir. 

KONYA BAROSU DERGİSİ YAZIM KURALLARI

1) Makaleler, "Microsoft Office Word" programında A4 boyutunda hazırlanmalıdır.


2) Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, varsa tablo, şekil ve kaynakça dâhil asgari 1.000 kelimenin altında olmamalı, azami 10.000 kelimeyi geçmemelidir.


3) Sayfa düzeni; Sol: 4,5 cm, Sağ: 4,55 cm, Üst: 5,75 cm ve Alt: 6 cm olmalıdır. Ana metinin paragraf boşlukları “Önce 6 nk”, “Sonra 6 nk” şeklinde olmalıdır. Alt ve üst bilgi boşlukları 5 cm olmalıdır.


4) Makaleler, 11 punto ve "Book Antiqua" yazı tipi ile 1 satır arası kullanılarak yazılmalıdır, dipnotlar ise 10 punto ve “Georgia” yazı tipi ile yazılmalıdır. Dipnotlarda paragrafın yalnızca sonrası “6nk” boşluk olmalıdır.


5) Yazımda, virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir. Başlıklar için ve diğer sebeplerle eklenecek girintilerde, birden fazla kez boşluk tuşuna basılmamalı, bunun yerine tab tuşu kullanılarak cetvel üzerinden hizalama yapılmalıdır. Otomatik başlıklandırma şablonu ve içindekiler tablosu kullanılmamalıdır.


6) Yazının ilk sayfasında başlık dahil Türkçe özetler, anahtar kelimeler 10 punto ile "Georgia" yazı tipi ile yazılmalıdır. Başlıklar kalın punto ile yazılmalıdır.


7) Paragraflarda başlangıç girintisi “ilk satır” ve 1,25 cm; paragraf girintisi sağ ve sol “0”cm olmalıdır (boşluklar cetvel ya da paragraf özellikleri sekmesi kullanılarak ayarlanmalı, birden fazla kez boşluk tuşuna basarak ayarlama yapılmaya çalışılmamalıdır). Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmayacaktır. Yalnızca yeni başlıklardan önce 1 birim paragraf boşluğu bırakılacaktır. Metinde ve dipnotlarda satırlar “iki yana yasla” şeklinde ayarlanmalıdır.


8) Metin altı dipnotlarda, dipnot numarasından hemen sonra bir karakter boşluk bırakılmalı ve bir karakter tab tuşuna basılmalıdır. Son olarak dipnotların tümü seçilerek cetvel üzerinden üst satır girintisi “0”, alt satır girintisi “0,5” olarak ayarlanmalıdır.


9) Hakem onayından sonra ve editörün talebi üzerine, yazarın unvanı ile ad ve soyadı, makale başlığının sağ altında belirtilmelidir. Aynı sayfanın dipnotlar için ayrılan kesim çizgisinin altında ise yazarın meslekî ünvanı ve görev yeri gösterilmelidir (İdarî görevler kesinlikle belirtilmemelidir).


10) Şekil ve Tablolar metin içinde verilmelidir. Şekil adı, şeklin altında, tablo başlığı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil ve tablo numaraları 1, 2, 3, ... gibi verilmelidir. Şekiller ve tablolar safya düzeninin dışına taşmamalıdır. 


11) Makalede ana konu ve alt konular 1., 1.1., 1.1.1., gibi ondalıklı veya I., A., 1., a). harf-sayı kombinasyonuyla sıralandırılmalıdır. Ana konuların adlarının bütün harfleri büyük ve kalın yazılmalı, alt konuların ise, sadece baş harfleri büyük ve kalın yazılmalıdır. Başlığa ait satırın üst satır girintisi "1,25", alt satır girintisi "2" olarak ayarlanmalı, başlığa ait haf ya da numaradan sonra (başlıktan önce) bir karakter tab konulmalıdır.


Örnek Başlıklandırma:
I. (tab)  KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF
A. (tab) KALIN ve TÜMÜ BÜYÜK HARF
1. (tab) Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük
a. (tab) Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük
i.  (tab) Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük

12) Yazıların sonunda, kullanılan kaynakların yazar soyadına göre alfabetik sırayla gösterildiği bir kaynakça yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır.


13) Kaynaklara metin içindeki atıflar ve sair açıklamalar, her bir sayfa sonunda dipnot olarak gösterilir. Atıflar ve açıklama notları sayfa altında dipnot şeklinde ifade edilmelidir. Dipnot cümlenin sonuna koyulacak ise noktadan sonra konulmamalı, noktanın önüne koyulmalıdır. 

Doğru kullanım örneği: “Bu belgelerden birini elinde bulunmayan alacaklının aynı dereceden hacze iştiraki mümkün değildir42.


Yanlış kullanım örneği: “Bu belgelerden birini elinde bulunmayan alacaklının aynı dereceden hacze iştiraki mümkün değildir.42  


14) Makalelerde sayfa altı dipnot sistemi kullanılmalıdır. Bazı çok kullanılan kaynak türlerine ilişkin kaynakça ve atıf örnekleri aşağıda verilmiştir. Kaynakça ve dipnotta yazar soyadları koyu (bold) yazılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Birden fazla kaynağa atıf yapılırken, araya noktalı virgül konulmalıdır. Çok yazarlı eserler, kişiler, soyad-adları aralarına yan çizgi “/” işareti eklenerek ayrılmak suretiyle kaynakçada yer alır. Diğer hususlarda, yazarların yayın kurulu ile iletişime geçmeleri önerilir:


Kaynakçada Gösterim Örnekleri:


• Kitaplar:
Soyadı, Adı, Kitabın Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Basım Yılı.
Eren, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 10.bs., Beta Basım Yayın Dağıtım A.Ş., İstanbul, 2009.
Kuru, Baki/Arslan, Ramazan/Yılmaz, Ejder, Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı, 6100 sayılı HMK’na Göre Yeniden Yazılmış 22. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2011.


• Makaleler:
Soyadı, Adı, Makalenin Başlığı. Derginin İsmi, Yıl, Cilt, Sayı, İlk ve Son Sayfa Numaraları, Yıl.
Öden, Merih, Anayasa Mahkemesi ve Olağanüstü Hal ve Sıkıyönetim Kanun Hükmünde Kararnamelerinin Anayasaya Uygunluğunun Yargısal Denetimi, AÜHFD, C.58, S.3, s.659-691, 2009.


• İnternetten alıntılar:
Soyadı, Adı, Yazı Başlığı, İnternet Yayını/Dergi vb. İsmi, Yıl, Cilt, Sayı, erişim adresi, erişim tarihi.
Makal, Ahmet. (2010). Türkiye’de Erken Cumhuriyet Döneminde Kadın Emeği. Çalışma ve Toplum, 2010/2 (25). http://calismatoplum.org/sayi25/makal.pdf adresinden 13 Haziran 2010 tarihinde erişildi.


Dipnotta Gösterim Örnekleri:
Esere ilk atıf yapılan yerde, kaynakçadaki düzene uygun şekilde gösterim yapılır.
Sonraki atıflarda, yazarın soyadı ve sayfa numarası yeterlidir. Örn.Eren,s. 158.
Yazarın birden fazla eserine atıf yapılması durumunda, sonraki atıflarda karışıklığın engellenmesi için;


- o sayfa sayısının yanı sıra yayım yılı da ilave edilir. Örn. Eren, 2010, s.158; Eren, 2001, s.187.
- o yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla eseri kullanılmışsa, eserler, yılın yanına “a”, “b”, “c”, şeklinde harf verilerek gösterilecektir. Örnek; Eren, 2008a, s.158; Eren, 2008b, s.187.


Çok yazarlı eserlerde, kaynakça düzenindeki ilk atıftan sonraki her atıfta, iki yazarlı eserlere atıf yapılırken, her iki yazarın soy isminin de zikredilmesi, üç ve daha fazla yazarlı eserlere atıf yapılırken ise ilk yazarın isminden sonra vd. ibaresi konularak sayfa numarası ile devam edilmesi tavsiye edilir. Örn. Oğuzman/Öz, s.436; Kuru vd. s.132.

KONYA BAROSU DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

1) Derginin yayın dili Türkçedir ve Dergide yalnızca hukuki metinler yayınlanacaktır. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Her bir yazıda en az 50, en çok 200 sözcükten oluşan Türkçe özetlerin; yazı başlığı ile beşer anahtar sözcüğün yazının başına eklenerek gönderilmesi gereklidir.


2) Dergiye gönderilecek yazılarda, Yayın Kurulu belirlenen yazım kurallarına ve Türk Dil Kurumu yazım kurallarına uyulması gerekmektedir.


3) Yazıların başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş orijinal çalışmalar olması, aksi durumun, yazarı tarafından yazı içinde veya ilk dipnotunda gösterilmesi gerekmektedir. Bu konudaki sorumluluk yazara aittir.


4) Dergide yayımlanması istenen yazılar Dergipark sistemi üzerinden giriş yapılarak "konbarder" sayfası üzerinden Dergi'ye gönderilir. Yüklenecek makale metninde yazar adı bilgisi girilmemelidir (dergi hakemli olduğu için yazar adları hakemlerce bilinmemelidir). Makale sisteme yüklendikten sonra, dergi@konyabarosu.org.tr'ye kişisel bilgilerin gönderilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler; makalenin adı, yazarın adı, orcid.org sayfası üzerinden alınacak yazara ait orcid numarası, varsa akademik unvanı ve bağlı olduğu kuruluşu, adresi, telefonu ve e-postasıdır. Herkese açık Orcid numarası bulunmayan yazarların makaleleri kabul edilmeyecektir. İdari görevlerin e-postada ya da makale metninde bildirilmesine gerek yoktur (ör: Konya Barosu Başkanı, Ankara (X.) Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Meram Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı gibi...).


5) Yayımlanmak üzere gönderilen makale çevirileri için 05/12/1951 tarih ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre gerekli iznin alınmış olması ve belgelendirilmesi şarttır. Çeviriler, orijinal metin ile birlikte gönderilir. Karar çevirisi, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmeleri gibi yazılar Dergi’ye gönderilebilir; şu kadar ki, bu tür yazıların kabul edilmesine yahut geri çevrilmesine Yayın Kurulu karar verecektir.


6) Yazarların dergiye gönderdikleri yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle basım izni verdikleri kabul edilir. Bilimsellik ölçütlerine uyulmadığı ve olağanın üzerinde yazım yanlışlarının tespit edildiği yazılar, Editörler Kurulu tarafından geri çevrilebilir, reddedilebilir.


7) Yayın Komisyonunca ilk değerlendirmesi yapılan yazılar, yazar isimleri gizli tutularak, makale konusunda en az doktor ünvanı bulunan iki ayrı hakeme gönderilecek, hakemden gelen rapor doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilecek ve yazar durumdan en kısa sürede haberdar edilecektir. Hakemlerden birisinin "ret", diğerinin "kabul" kararı vermiş olması durumunda makale nihai karar için üçüncü hakeme gönderilecektir. Bununla birlikte, hakemlerden birisi revizyon kararı vermiş diğeri ret kararı vermişse, makalenin nihai değerlendirme için üçüncü hakeme gönderilebilmesi için yazarın kendisine verilen süre içerisinde gerekli revizyonları tamamlaması ve hakemin kararını "kabul" olarak değiştirmesi gerekmektedir. Verilen sürede revizyonların tamamlanmaması durumunda makale Editörler tarafından reddedilebilir.


8) Yayımlanması kararlaştırılan yazıların tüm hakları ve internet sayfası üzerinden, tam metin olarak yayınlama hakkı Konya Barosu’na aittir.


9) Dergide, yazıların yayımlanmış olması, yazara ait görüşlerin Konya Barosu tarafından paylaşıldığı anlamına gelmez. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.


10) Dergide yayımlanan yazılardan; ancak kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.


11) Yazıları yayımlanan yazarlar telif haklarını Konya Barosu’na devretmiş sayılırlar, yazarlara ayrıca telif ücreti ödenmez.

Konya Barosu Dergisi'ne makale göndermek ücretsizdir. Hakemlere ücret ödenmesi ve ödenecek ücretin miktarı Konya Barosu Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır.