Research Article
PDF EndNote BibTex RIS Cite

Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma

Year 2019, Volume 5, Issue 2, 9 - 16, 30.12.2019

Abstract

Bu araştırmada, balık unu-yağının üretiminde kullanılan pelajik türlerden hamsi (Engraulis encrasicolus, L.) ve çaça (Sprattus sprattus, L.) balıklarının avcılık ve balık unu-yağı sektöründeki mevcut durumu analiz edilmiştir. Araştırmanın avcılık verileri 2010-2014 tarihlerinde ticari balıkçı gemilerinden, balık unu-yağı verileri 2008-2018 yıllarında bölgedeki fabrikalardan alınarak yürütülmüştür. Karadeniz’de hamsi gırgır ve ortasu trolü ağları ile çaça balığı ise ortasu trolü ağları ile avlanmaktadır. Karadeniz’de hamsi avcılığı daha uzun dönem ve geniş sahalarda yoğun avlanırken çaça balığı belirli aylarda sınırlı bir saha içerisinde avlamaktadır. Bu durumda üretim, balık unu-yağı fabrikalarının çalışma ve balığı işleme potansiyelinde değişiklik göstermektedir. Çalışmada alınan tüm veriler değerlendirilerek, hem hamsi hem de çaça balıklarından, Türkiye su ürünleri avlama ve işleme sektörüne sürdürülebilir ve maksimum ürünle katkı sağlanabilmesi için öneriler sunulmuştur.

References

  • Bayraklı, B. and Duyar, H.A., 2016. The Effect of Freshness on Meat Color and Chemical Composition of European Anchovy, Engraulis encrasicolus, caught by Purse Seine in the Black Sea. Int'l Journal of Advances in Agricultural & Environmental Engg. (IJAAEE), 3(2). ISSN 2349-1523 EISSN 2349-1531
  • Solar, M.C.L., Zeng N.X., Essert, T.K., Truong, T.D., Pina, C., Cullor, J.S., Smith, W.L. and Larrain, R.,2005. Disinfection of fishmeal with radiofrequency heating for improved quality and energy efficiency. J Sci Food Agric 85:2273–2280
  • Webster, C. D., Tiu, L. G., Margan, A. M. and Gannam, A., 1999. Effect of partial and total replacement of fishmeal on growth and body composition of sunshine bass, Morone chrysops X M. saxatilis, fed practical diets. J. World Aquaculture Soc. 30, 443-453.
  • Waldroup, P.W. and Adams, M.H., 1994. Evaluation of the phosphorus provided by animal proteins in the diet for broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 3: 209-218.De Silva ve Anderson, 1994
  • Şahin, T., 1999. Some biological characteristics of sprat (Sprattus sprattus phalericus RISSO, 1826) on the Eastern Black Sea Coast. Turkish Journal of Zoology 23(1): 249-255.
  • Avşar, D., 2005. Population parameters of sprat (Sprattus spratus phalericus RISSO) from the Turkish Black Sea coast. Fisheries Research 21: 437-453.

Year 2019, Volume 5, Issue 2, 9 - 16, 30.12.2019

Abstract

References

  • Bayraklı, B. and Duyar, H.A., 2016. The Effect of Freshness on Meat Color and Chemical Composition of European Anchovy, Engraulis encrasicolus, caught by Purse Seine in the Black Sea. Int'l Journal of Advances in Agricultural & Environmental Engg. (IJAAEE), 3(2). ISSN 2349-1523 EISSN 2349-1531
  • Solar, M.C.L., Zeng N.X., Essert, T.K., Truong, T.D., Pina, C., Cullor, J.S., Smith, W.L. and Larrain, R.,2005. Disinfection of fishmeal with radiofrequency heating for improved quality and energy efficiency. J Sci Food Agric 85:2273–2280
  • Webster, C. D., Tiu, L. G., Margan, A. M. and Gannam, A., 1999. Effect of partial and total replacement of fishmeal on growth and body composition of sunshine bass, Morone chrysops X M. saxatilis, fed practical diets. J. World Aquaculture Soc. 30, 443-453.
  • Waldroup, P.W. and Adams, M.H., 1994. Evaluation of the phosphorus provided by animal proteins in the diet for broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 3: 209-218.De Silva ve Anderson, 1994
  • Şahin, T., 1999. Some biological characteristics of sprat (Sprattus sprattus phalericus RISSO, 1826) on the Eastern Black Sea Coast. Turkish Journal of Zoology 23(1): 249-255.
  • Avşar, D., 2005. Population parameters of sprat (Sprattus spratus phalericus RISSO) from the Turkish Black Sea coast. Fisheries Research 21: 437-453.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırmalar
Authors

Hünkar Avni DUYAR> (Primary Author)
SİNOP ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-2560-5407
Türkiye


Barış BAYRAKLI>
SİNOP ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-1812-3266
Türkiye


Süleyman ÖZDEMİR>
SİNOP ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-2247-0703
Türkiye

Publication Date December 30, 2019
Published in Issue Year 2019, Volume 5, Issue 2

Cite

Bibtex @research article { menba641351, journal = {Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-2254}, eissn = {2667-8659}, address = {menba@kastamonu.edu.tr}, publisher = {Kastamonu University}, year = {2019}, volume = {5}, number = {2}, pages = {9 - 16}, title = {Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma}, key = {cite}, author = {Duyar, Hünkar Avni and Bayraklı, Barış and Özdemir, Süleyman} }
APA Duyar, H. A. , Bayraklı, B. & Özdemir, S. (2019). Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi , 5 (2) , 9-16 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/menba/issue/51010/641351
MLA Duyar, H. A. , Bayraklı, B. , Özdemir, S. "Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma" . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 (2019 ): 9-16 <https://dergipark.org.tr/en/pub/menba/issue/51010/641351>
Chicago Duyar, H. A. , Bayraklı, B. , Özdemir, S. "Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 (2019 ): 9-16
RIS TY - JOUR T1 - Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma AU - Hünkar AvniDuyar, BarışBayraklı, SüleymanÖzdemir Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 9 EP - 16 VL - 5 IS - 2 SN - 2147-2254-2667-8659 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma %A Hünkar Avni Duyar , Barış Bayraklı , Süleyman Özdemir %T Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma %D 2019 %J Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P 2147-2254-2667-8659 %V 5 %N 2 %R %U
ISNAD Duyar, Hünkar Avni , Bayraklı, Barış , Özdemir, Süleyman . "Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 / 2 (December 2019): 9-16 .
AMA Duyar H. A. , Bayraklı B. , Özdemir S. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019; 5(2): 9-16.
Vancouver Duyar H. A. , Bayraklı B. , Özdemir S. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019; 5(2): 9-16.
IEEE H. A. Duyar , B. Bayraklı and S. Özdemir , "Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma", Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 9-16, Dec. 2019