Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 9 - 16, 30.12.2019

Öz

Bu
araştırmada, balık unu-yağının üretiminde kullanılan pelajik türlerden hamsi (Engraulis encrasicolus, L.) ve çaça (Sprattus
sprattus,
L.)
balıklarının avcılık ve balık unu-yağı sektöründeki mevcut durumu analiz
edilmiştir. Araştırmanın avcılık verileri 2010-2014 tarihlerinde ticari balıkçı
gemilerinden, balık unu-yağı verileri 2008-2018 yıllarında bölgedeki
fabrikalardan alınarak yürütülmüştür. Karadeniz’de hamsi gırgır ve ortasu trolü
ağları ile çaça balığı ise ortasu trolü ağları ile avlanmaktadır. Karadeniz’de
hamsi avcılığı daha uzun dönem ve geniş sahalarda yoğun avlanırken çaça balığı belirli
aylarda sınırlı bir saha içerisinde avlamaktadır. Bu durumda üretim, balık
unu-yağı fabrikalarının çalışma ve balığı işleme potansiyelinde değişiklik
göstermektedir. Çalışmada alınan tüm veriler değerlendirilerek, hem hamsi hem
de çaça balıklarından, Türkiye su ürünleri avlama ve işleme sektörüne
sürdürülebilir ve maksimum ürünle katkı sağlanabilmesi için öneriler
sunulmuştur.

Kaynakça

  • Bayraklı, B. and Duyar, H.A., 2016. The Effect of Freshness on Meat Color and Chemical Composition of European Anchovy, Engraulis encrasicolus, caught by Purse Seine in the Black Sea. Int'l Journal of Advances in Agricultural & Environmental Engg. (IJAAEE), 3(2). ISSN 2349-1523 EISSN 2349-1531
  • Solar, M.C.L., Zeng N.X., Essert, T.K., Truong, T.D., Pina, C., Cullor, J.S., Smith, W.L. and Larrain, R.,2005. Disinfection of fishmeal with radiofrequency heating for improved quality and energy efficiency. J Sci Food Agric 85:2273–2280
  • Webster, C. D., Tiu, L. G., Margan, A. M. and Gannam, A., 1999. Effect of partial and total replacement of fishmeal on growth and body composition of sunshine bass, Morone chrysops X M. saxatilis, fed practical diets. J. World Aquaculture Soc. 30, 443-453.
  • Waldroup, P.W. and Adams, M.H., 1994. Evaluation of the phosphorus provided by animal proteins in the diet for broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 3: 209-218.De Silva ve Anderson, 1994
  • Şahin, T., 1999. Some biological characteristics of sprat (Sprattus sprattus phalericus RISSO, 1826) on the Eastern Black Sea Coast. Turkish Journal of Zoology 23(1): 249-255.
  • Avşar, D., 2005. Population parameters of sprat (Sprattus spratus phalericus RISSO) from the Turkish Black Sea coast. Fisheries Research 21: 437-453.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırmalar
Yazarlar

Hünkar Avni Duyar 0000-0003-2054-7102

Barış Bayraklı

Süleyman Özdemir

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2019
Kabul Tarihi 26 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Duyar, H. A., Bayraklı, B., & Özdemir, S. (2019). Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 9-16.
AMA Duyar HA, Bayraklı B, Özdemir S. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Aralık 2019;5(2):9-16.
Chicago Duyar, Hünkar Avni, Barış Bayraklı, ve Süleyman Özdemir. “Karadeniz’de Hamsi (Engraulis Encrasicolus) Ve Çaça (Sprattus Sprattus) Balıklarının Avcılığı Ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Aralık 2019): 9-16.
EndNote Duyar HA, Bayraklı B, Özdemir S (01 Aralık 2019) Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 2 9–16.
IEEE H. A. Duyar, B. Bayraklı, ve S. Özdemir, “Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 9–16, 2019.
ISNAD Duyar, Hünkar Avni vd. “Karadeniz’de Hamsi (Engraulis Encrasicolus) Ve Çaça (Sprattus Sprattus) Balıklarının Avcılığı Ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5/2 (Aralık 2019), 9-16.
JAMA Duyar HA, Bayraklı B, Özdemir S. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019;5:9–16.
MLA Duyar, Hünkar Avni vd. “Karadeniz’de Hamsi (Engraulis Encrasicolus) Ve Çaça (Sprattus Sprattus) Balıklarının Avcılığı Ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2019, ss. 9-16.
Vancouver Duyar HA, Bayraklı B, Özdemir S. Karadeniz’de Hamsi (Engraulis encrasicolus) ve Çaça (Sprattus sprattus) Balıklarının Avcılığı ile Balık Unu-yağı İşleme Teknolojisi Üzerine Bir Araştırma. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019;5(2):9-16.