Volume: 18 Issue: 2, 12/31/21

Year: 2021

Merkezinde dinler tarihi disiplinine ait çalışmalar olmakla birlikte din araştırmalarına dair bütün çalışmaları değerlendirerek bu alanda yeni bir perspektif ve bilgi üretimi ile akademik müktesebi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle dergi sadece dinlerin tarihsel yönlerini değil dine dair bütün sosyal bilim araştırmaları bağlamında dini çalışmaları konu edinen özgün bir akademik yaklaşımın ortaya çıkarılmasını hedeflemektedir.

Din kavramının merkeze alındığı ve sosyal bilimsel yaklaşımlara bağlı olarak akademik metot ve prosedür içinde işlendiği araştırma konuları derginin kapsamı dahlinde değerlendirilmektedir. Bu kapsamda Dinler Tarihi disiplini öncelenmekle birlikte Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Antropoloji, Mitoloji, Arkeoloji, Tarih gibi disiplinlerde Dinler Tarihi ile bağlantılı konuların işlendiği makale, kitap değerlendirmesi, sempozyum değerlendirmesi türünden akademik metinlere yer verilmektedir.

Yazarlarımızın dergimize çalışmalarını göndermeden önce Dergipark sayfamızda yer alan Amaç ve Kapsam başlığını okumları tavsiye olunur.

1. Yayın Etiği
Milel ve Nihal Dergisi yayın etiği olarak en yüksek standartlara bağlıdır. Committee on Publication Ethics (COPE), the Directory of Open Access Journals (DOAJ), the Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), and the World Association of Medical Editors (WAME) kuruluşlarının yayınladığı ilkeleri benimsemektedir. Yazarlarımızın çalışmalarını göndermeden önce ilgili etik ilkeleri okumaları tavsiye olunur. Etik ilkeleri okumak için tıklayınız.

2. Araştırma Etiği
Milel ve Nihal Dergisi aşağıda yer alan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda, gönderilen çalışmaların etik sorumluluğu yazarlara aittir.
• Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

3. Yazım Kuralları


Program

Yazılar, tercihen PC Microsoft Office Word (Word 97 veya daha ileri bir versiyonu) programında yazılmalı veya bu programa uyarlanarak gönderilmelidir. Gönderilen yazıların ekleriyle birlikte toplamı 7.000 kelimeyi (kitap tanıtım ve tenkit yazıları ile akademik içerikli kısa notların ise 1500 kelimeyi) aşmaması gerekir.

Sayfa Düzeni
Yazılar Microsoft Word’de A4 boyutunda hazırlanmalıdır. Kenar boşlukları her yönden 2,5 cm olmalıdır.

Başlık Sayfası
Makalenin hem Türkçe hem de İngilizce başlıkları yazılmalıdır. Gönderilen makaleye ilişkin notlar başlığa, yazarın unvan, kurum, mail adresi ve Orcid bilgileri ise yazarın ismine dipnot olarak verilmelidir. Örnek bir başlık sayfası için tıklayınız.

Öz ve Anahtar Kelimeler
Gönderilen makale hem Türkçe hem de İngilizce özet içermelidir. Özetler 200 kelimeyi aşmamalıdır. Makaleye ilişkin Türkçe ve İngilizce en az 3 en fazla 5 tane anahtar kelime eklenmelidir.

Biçim
Metin kısmında tercihen Times New Roman yazı tipi 10 punto, dipnot ve kaynakçada ise aynı yazı tipi 8 punto olarak kullanılmalıdır. Metin için 1,2 satır aralığı, dipnot ve kaynakça için ise tek satır aralığı kullanılmalıdır.
Makale ismi dâhil bütün başlık ve alt başlıklardaki kelimelerin ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle bold olarak yazılmalıdır.


Atıf ve Kaynakça Sistemi
Milel ve Nihal Dergisi atıf ve kaynakça göstermede CMOS 17 (The Chicago Manual of Style Online-17th edition) sistemini kullanmaktadır. Chicago atıf ve kaynakça stilinin örneklerini görmek için tıklayınız.

Makalede dipnotlar sayfa altlarında gösterilmelidir. Makale sonuna ise kaynakça eklenmelidir.
Dipnot ve kaynakçada kullanılan bazı kısaltmaları görmek için tıklayınız.
Dipnotlarda ikinci defa gösterilen aynı kaynaklar için; sadece yazarın soyadı veya meşhur adı, eserin kısa adı, cilt ve sayfa numarası yazılmalıdır.
Arapça eser isimlerinde, birinci kelimenin ve özel isimlerin baş harfleri büyük, diğerleri küçük harflerle yazılmalıdır. Farsça, İngilizce, vb. diğer yabancı dillerdeki ve Osmanlı Türkçesi ile yazılan eser adlarının her kelimesinin baş harfleri büyük olmalıdır.
Ayetler sure adı, sure no/ayet no sırasına göre verilmeli (örnek, Bakara, 2/10). Hadis eserlerinde varsa hadis numarası belirtilmelidir. Diğer kutsal metinlerden yapılan alıntılar kitap/bölüm adı, bab numarası: cümle numarası (örnek, Tekvin, 1:3)


Görsel Bilgiler
Makalelerde, bizzat makale için yapılmış olmayıp orijinal değeri bulunmayan sayısal değerler, istatistikî bilgiler, haritalar ve görsel ürünlerin mümkün olduğunca kullanılmamalı; lüzumu halinde ise bu tür istatistikî bilgiler, renkli sütunlar yerine metin formu içinde rakamsal değerleri ile ifade edilmelidir.

Teşekkür Bildirimi
Çalışmaya yazarlık dışında destek veren kimseler makale metninin sonunda belirtilmelidir.

Milel ve Nihal Dergisinin yayıncısı olan Milel ve Nihal: Eğitim, Kültür ve Düşünce Platformu Derneği, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur.

Yayın Etiği
Milel ve Nihal Dergisi yayın etiği olarak en yüksek standartlara bağlıdır. Committee on Publication Ethics (COPE), the Directory of Open Access Journals (DOAJ), the Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), and the World Association of Medical Editors (WAME) kuruluşlarının yayınladığı ilkeleri benimsemektedir. İlgili etik ilkeler için tıklayınız.

- Gönderilen makaleler bilimsel özgünlük kriterlerini haiz, orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır.
- Her makale editörlerden biri tarafından ön kontrolden geçirilir. Uygun görülmesi halinde değerlendirmesi için iki hakeme iletilir. Dergimizde çift kör hakemlik uygulanmaktadır.
- İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
- Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır.


Araştırma Etiği
Milel ve Nihal Dergisi aşağıda yer alan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda, gönderilen çalışmaların etik sorumluluğu yazarlara aittir.

-    Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
-    Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
-    Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
-    Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
-    Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
-    Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
-    Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
-    Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
-    Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
-    İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Editörler Kurulunun Sorumlulukları
• Milel ve Nihal Dergisi'ne başvurusu yapılan her makaleden, Milel ve Nihal Dergisi Editörler Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
• Milel ve Nihal Dergisi Editörler Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesinden ve uygulanmasından sorumludur.
• Editörler Kurulu, Milel ve Nihal Dergisinde makalesi yayınlanmış yazarların telif hakkını korur.
• Editör Kurulu Milel ve Nihal Dergisinin yayın politikası kapsamında yazar ve hakemler için rehberler hazırlamak ve bunları güncellemekle sorumludur.
• Milel ve Nihal Dergisi Editörler Kurulu, her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklar.


Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları
• Editörler Milel ve Nihal Dergisinin toplam kalitesinden sorumludur.
• Editörler, makale başvurusu, değerlendirme ve yayınlama gibi süreçlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için hakem ve yazarlar ile iletişimlerinde açık ve şeffaftır. Onların ihtiyacı olan bilgileri ve dönütleri karşılamaya çaba gösterirler.
• Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, ilgili bilimsel sahaya katkı sağlamayacak nitelikte olmasına özen gösterirler.
• Editörler ön ve nihai değerlendirme aşamalarında Milel ve Nihal Dergisinin yayın politikasını ve yayın kapsamını dikkate alırlar.
• Editörler, başvurusu yapılan makaleleri, yayın politikasına uygun olduklarına karar verdiklerinde editör ataması yaparak ön değerlendirme sürecini başlatırlar.
• Editörler ön değerlendirme aşamasında gönderilen makalenin Milel ve Nihal Dergisinin yayın formatına ve yazım ilkelerine uygunluğunun değerlendirilmesi için Yazım ve Dil Editörü’nü görevlendirilir.
• Editörler, Yazım ve Dil Editöründen onay alan makalelere kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Editörler, alan editörleri ve hakem atamalarında uzmanlık alanlarını dikkate alırlar. Değerlendirme sürecinin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazarlar arasındaki çıkar çatışması/çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış çaba gösterir.
• Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Editörler, dergi yayın süreçlerinin yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirirler.
• Editörler, yayın sürecinde görev alan herkesle etkili bir iletişim içinde olurlar.
• Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Editörler, dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazarlarına yanıt hakkı tanırlar.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Milel ve Nihal Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazarların hakemleri, hakemlerin de yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesini uygular. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri Dergipark sistemi aracılığıyla makaleye atanan editörce yazara iletilir. Milel ve Nihal Dergisi’ne başvurusu yapılan makalelerde hakemlerden beklenen yükümlülükler şunlardır:
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde sistem tarafından kendilerine atanan süre zarfında yapmayı taahhüt eder. Belirlenen süre içinde değerlendirmesini tamamlayamayan hakemlerin editörlerden ek süre talep etmesi beklenir.
• Hakem yansızlığını muhafaza etmek adına uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılardan bağımsız bir değerlendirme yapmalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması/çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.


Yazarların Etik Sorumlulukları
Milel ve Nihal Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazarların etik sorumlulukları şunlardır:
• Yazar, makalenin etik ve bilimsel kurallara uygunluğundan sorumludur.
• Yazar, başka yerde yayımladığı ya da yayımlanmak üzere gönderdiği bir makalesini Milel ve Nihal Dergisine göndermemelidir. Ayrıca aynı anda birden fazla makale ile de Milel ve Nihal Dergisi'ne başvurmamalıdır.
• Yazar, özgün nitelikte makale göndermelidir.
• Yazar, Makale yazımı sırasında yararlandığı kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapılmalıdır.
• Yazar, makalesinde telif gerektiren materyallerin ancak izin dahilinde kullanmalı, telif kanunları ve anlaşmalarını gözetmelidir.
• Yazar, değerlendirme aşamasında editörlerce kendisinden talep edilen revizyonları belirtilen süre içinde yapmalı, hakemlerden gelen değerlendirmeleri de akademik bir üslup çerçevesinde cevaplamalıdır.
• Yazar, değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiğinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmelidir.
• Yazar, etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı almalı ve ilgili onayı gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. 

Yayın Politikası
Milel ve Nihal: İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, uluslararası akademik bir dergidir. Yılda iki kez (30 Haziran ve 31 Aralık) matbu ve elektronik olarak yayınlanmaktadır.
Milel ve Nihal Dergisinin yayın kapsamı, farklı geleneklere ait düşünce, öğreti ve inanç esasları, kültürel yapıların kökeninde yer alan mitolojik anlatılar ile din, inanç, kültür, tarih ve medeniyet araştırmalarından oluşur. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
Milel ve Nihal dergisi makale gönderme-değerlendirme ve yayınlama süreçleri için Ulakbim'in Dergipark sistemini kullanır.
Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Milel ve Nihal Dergisi’ne gönderilen çalışmalar amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editöryal süreçten geçirildikten sonra hakemler tarafından iki yönlü kör hakemlik yöntemiyle bilimsel olarak değerlendirilir.
Yazım ilkelerine ve biçimlendirmeye uyulmadan dergiye ulaştırılan yazılar, hakeme gönderilmeden önce düzeltilmesi için yazara iade edilir.
Dergide, hakem denetiminden geçen makaleler dışında editör kurulunca incelenen çeviri, sadeleştirme ve kitap incelemelerine de yer verilir.
Çeviri ve sadeleştirme yazılarında gönderiye, metinlerin orijinallerinin bir kopyası da taranarak eklenmelidir.
Yayımlanmak üzere gönderilen telif makaleler, Editör Kurulu tarafından incelendikten sonra değerlendirilmeye uygun görülürse konunun uzmanı en az iki hakeme gönderilir ve her iki hakemden de olumlu rapor gelmesi halinde yayımlanır. Hakemlerden biri olumsuz görüş belirttiği takdirde makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına Editör Kurulu karar verir. Hakemlerden biri veya her ikisi “düzeltmelerden sonra yayımlanabilir” görüşü belirtirse gerekli düzeltmelerin yapılması için makale, yazarına iade edilir. Düzeltme yapıldıktan sonra hakemlerin uyarılarının dikkate alınıp alınmadığı Editör Kurulu tarafından değerlendirilir. Dergiye gönderilen metin yayımlanmadığında hakem raporları yazara gönderilerek karar bildirilir.
Milel ve Nihal Dergisi, Açık Erişim yaklaşımını benimsemekte, Dergi tarafından makale, yazı vb. yayınlar için herhangi bir işlem ücreti talep edilmemektedir.
Dergide yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Yayınlanan makalelerde benimsenen görüşler derginin görüşü değildir, her makale yazarının sorumluluğundadır.
Yayımına karar verilen makaleler Milel ve Nihal dergisinin Dergipark sayfasında ve web adresinde önce "erken görünüm" modunda yayımlanır. Yayın tarihi geldiğinde matbu olarak basılır ve online erişime açılır. Derginin tüm sayılarına online olarak milelvenihal.org adresinden ve Dergipark sayfasından ulaşılabilir.
Milel ve Nihal Dergisinin amaç ve kapsamı, yazım kuralları, yayın ilkeleri, makale gönderim ve değerlendirme süreçleri, etik ilkeler vd. konular hakkında ayrıntılı bilgi web sayfasında yer almaktadır.

Milel ve Nihal Dergisi, Açık Erişim yaklaşımını benimsemekte, Dergi tarafından makale, yazı vb. yayınlar için herhangi bir işlem ücreti talep edilmemektedir. Dergide yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmemektedir.