Volume: 1 Issue: 2, 12/22/21

Year: 2021

Research Articles

Research Article

2. Çocuk ve Ergenlere Risk Faktörü: Boşanma

Reviews

Review

1. Kadın Liderlik Özelliklerinin Değerlendirilmesi

The aim of JOWF is to promote academic studies of all aspects of women and/or family, to develop the dialogue between the researchers who have multi-disciplinary studies in this field. Moreover, another objective of the journal is to contribute to the production and accessibility of the theoretical, methodological, empirical and case studies.

JOWF is dedicated to the scholarly study of all aspects of women, family and/or gender studies. The articles, reviews and book critics are accepted from all disciplines such as sociology, psychology, educational sciences, health sciences, political sciences, law, anthropology, media and communication, theology, history, economics, management, tourism, etc.

Dil

Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Yazıların Hazırlanması ve Yazım Kuralları
Dergiye gönderilen yazılarla ilgili tüm yazışmalar sorumlu yazarla yapılacaktır. Makale gönderimi online olarak okad@omu.edu.tr adresi üzerinden yapılmalıdır. Gönderilen yazılar, yayının türünü belirten ve yayınla ilgili detayları içeren Son Kontrol Listesi, Kapak Sayfası, Etik Kurul Belgesi, İntihal Raporu ve tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu eklenerek gönderilmelidir.

Yazılar Makale Şablonu kullanılarak hazırlanmalıdır. Makale ana metninde, çift taraflı kör hakemlik süreci gereği, yazarın / yazarların kimlik bilgileri yer almamalıdır.

Türkçe ve İngilizce olarak 150-250 kelime arasında öz olmalıdır. Öz anlaşılır ve dilbilgisi açısından doğru olmalıdır.

Türkçe özün altında çalışmanın içeriğini temsil eden 3-5 Türkçe anahtar kelime olmalıdır. İngilizce özün altında içeriği temsil eden 3-5 İngilizce anahtar kelime olmalıdır.

Çalışmaların başlıca şu unsurları içermesi gerekmektedir: Türkçe başlık, öz ve anahtar kelimeler; İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeler; ana metin bölümleri, kaynaklar, tablolar ve şekiller.

Makale Türleri Araştırma Makaleleri: Araştırma makaleleri derginin kapsamına uygun konularda önemli, özgün bilimsel sonuçlar sunan araştırmaları raporlayan yazılardır. Orijinal araştırma makaleleri, Öz, Anahtar Kelimeler, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler ile Kaynaklar bölümlerinden ve Tablo, Grafik ve Şekillerden oluşur. • Öz: Özgün araştırma makalelerinde 250 kelimeyi aşmayan Türkçe ve İngilizce öz bulunmalıdır. Öz bölümü alt başlık içermeyecek şekilde hazırlanmalıdır. • Anahtar Sözcükler: Araştırma makaleleri en az 3 en fazla 5 anahtar kelimeyle birlikte gönderilmelidir. Anahtar kelimeler İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanıp ilgili öz altına yazılmalıdır. Anahtar kelimeler alfabetik sıra ile aralarına virgül kullanarak yazılmalıdır. • Makale Segoe UI yazı tipinde 10 punto ile iki yana yaslı olarak yazılmalı ve makale sonunda kaynakça gösterilmelidir.

Paragraf yazısı, paragraflar arası önceki 6 nk, sonra 6 nk, iki yana dayalı, satır aralığı 1.15 olmalıdır.
Sayfa düzeni normal, sayfa yapısı üstten 2,5 cm, alttan 2.5 cm, sol 2.5 cm, sağ 2.5 cm, cilt payı 0, üst bilgi 1.25 cm. alt bilgi 2,5 cm olmalıdır.
Alt başlıklar kendisinden önce gelen başlıkla aynı hizada olmalıdır
Sayfa numarası verilmemelidir. • Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler hariç 5000-10.000 kelime arasında olmalıdır. • Makaleler APA 6 referans sistemine göre düzenlenmelidir. • Resimler: Yüksek çözünürlüklü olmalı ve resim adlandırmalarında, şekil kurallarına uyulmalıdır. İnternet üzerinden alınan görsellerde url verilmelidir. • Teşekkür: Eğer kişi veya kurumlara teşekkür kaynaklardan önce verilmelidir. Makalelerde, eğer çıkar çatışması, finansal destek, bağış ve diğer bütün editöryal (istatistiksel analiz, İngilizce/Türkçe değerlendirme) ve/veya teknik yardım varsa, metnin sonunda belirtilmelidir. • Etik Kurul İzin Bilgileri: Etik Kurul İzni gerektiren tüm çalışmalarla ilgili Etik Kurul Raporu yayınla birlikte gönderilmelidir. Ayrıca şablonda belirtildiği üzere, yayının “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi”ne uygun yazıldığını gösterir bilgiler eklenmelidir. • Dergide yayımlanan yazı ve makalelerde kullanılacak dil Türkçe veya İngilizcedir. Her iki dilde yazılan makalelerde genişletilmiş özet istenmektedir. Özet makalenin amaç, kapsam, yöntem, bulgu, analiz ve sonuçlarına yer veren bütünsel bir metin olarak 750-1000 kelime aralığında hazırlanmalı ve makalenin sonuna eklenerek sisteme tek bir dosya halinde yüklenmelidir.
Derleme: Yazının konusunda birikimi olan ve bu birikimleri uluslararası literatüre yayın ve atıf sayısı olarak yansımış uzmanlar tarafından hazırlanmış yazılar değerlendirmeye alınır. Her sayıda en fazla 1 adet derleme yer alacaktır. Yazarları dergi tarafından da davet edilebilir. Bir bilgi ya da konunun vardığı son düzeyi anlatan, tartışan, değerlendiren ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara yön veren bir formatta hazırlanmalıdır. Derleme yazısı, başlık, öz ve anahtar kelimeler, ana metin bölümleri ve kaynaklardan oluşmalıdır.

Kitap Eleştirisi: OKAD, son iki yılda yayımlanmış eserlerin Türkçe ve İngilizce tanıtım ve incelemelerini yayınlar. Her sayıda en fazla 1 adet kitap eleştirisi yer alacaktır. Editör kurulunun uygun bulduğu yazı ilgili hakeme gönderilir. Hakemin uygun bulduğu yazı yayımlanır. Kitap tanıtımı bir eserin sırf özeti değil, eleştirel olarak değerlendirmesi olmalıdır. Kitap tanıtımı yapan yazar kitapla aynı fikirde olabilir veya kitabın fikirlerine karşı çıkabilir veya kitabın sunduğu bilgilerde, yargılarda veya yapıda örnek teşkil eden veya eksik kalan yönleri belirtebilir. Kitap tanıtımı yapan yazar ayrıca kitapla ilgili düşüncelerini de açık bir şekilde ifade etmelidir. Başlık bilgilerinde tanıtım veya incelemesi yapılan eserin adı, yazarı, yayımlandığı şehir ve yayınevi, yayım yılı, kaç sayfa olduğu ve ISBN numarası yazılmalıdır. Başlık bilgilerinin bir satır altına tanıtım veya incelemeyi sonuna yazarın adı SOYADI sağa dayalı olarak açıklama işareti konularak yazılır. Metnin geri kalanı için diğer makale kuralları (punto, vb.) geçerlidir.

Yayımlanmak üzere gönderilen yayın kabul edildiğinde, yazar bilgilerini içeren kapak sayfası gönderilmelidir. Kapak sayfasında, yazının başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, kendilerine ulaşılabilecek adresler, cep, iş ve faks numaraları, ORCID ve e-posta adresleri yer almalıdır (bkz. Son Kontrol Listesi).

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan makalelerle ile ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazar(lar)a aittir.

Editör, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler için düzeltme önerisi yapmak, makaleleri yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir. Yüklenen ve kaydedilen yazılar öncelikle editörlük tarafından Dergi Yazım ve Yayım İlkeleri bağlamında incelenir. Eğer yazar tarafından düzeltilmesi gereken kısımlar varsa yazı yazara iade edilerek düzenleme istenir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi’nde editör kurulu tarafından onaylanan yazılar aynı sistem üzerinden en az iki hakeme gönderilir. Gerekli görüldüğü durumlarda çalışma ikiden fazla hakeme inceletilebilir. Yayımlanacak çalışma ile ilgili nihai karar hakem çoğunluğunun görüşü de dikkate alınarak verilir. Hakemlerin önerileri editör tarafından titizlikle takip edilir. Değerlendirmeye gönderilen çalışmalarda yazar(lar)ın ve hakemlerin isimleri karşılıklı olarak gizli tutulur.

Hakemler düzeltilmesini istedikleri yazının yayımlanmadan önceki halini görmeyi isteyebilirler. Bu durumda hakem süreci devam eder.

Hakemlerin raporlarını belirlenen sürede göndermeleri editör kurulu tarafından takip edilir. Belirlenen sürede raporların gelmemesi durumunda yazıya editör kurulu tarafından yeni hakem ataması yapılır.

Dergi şablon dosyasını indirmek için tıklayınız. İndir

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Gönderilen tüm yayınlar orijinal, yayımlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale yazar(lar) tarafından intihal programından (Turnitin veya iThenticate) geçirilerek gönderilmelidir. İntihal (benzerlik) oranı %15’in üzerinde olan makaleler değerlendirilmeye alınmaz. İntihal tespit programına yüklenen dosyanın raporlanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:

Kaynakça hariç (Bibliography excluded)
Alıntılar dahil (Quotes included) veya alıntılar hariç (Quotes excluded)
7 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 7 words)
“İsteğe bağlı ayarlar” sekmesi altında yer alan “Ödevleri şuraya gönder” seçeneği için “Depo Yok” tercihi seçilir Yayınların İntihal (Benzerlik) Oranı Raporu ve Etik Kurul Onayı, yayın ile birlikte gönderilmelidir.


Yayın Hakkı Devir Formu:

Yayının dergiye gönderimi sırasında tüm yazarların Telif Hakkı Devri Formunu imzalayarak göndermesi gerekmektedir.

Editör ve Hakemlerin Sorumlulukları

Editör dergiye gönderilen yayınların yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet yöneliminden, uyruğundan, dini inanış, siyasi felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Gönderilen makaleler için adil olacak şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmesini sağlarlar. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar.
OKAD’a gönderilen her yayın kendi alanında uzman en az iki hakemin onayından geçmeli ve hakemler tarafından yayımlanabilir görüşüne sahip olmalıdır. Dergimizde yayımlanmak üzere sisteme yüklenen çalışmalar için yayın telif hakkı sözleşmesi doldurulması gerekmektedir. Dergimiz hakem ve bilim kurullarında yer almak isteyen akademisyen ve bilim araştırmacılarının alanında uzman kişiler olması gerekmektedir. Dergi bilim kurulu, derginin en üst karar ve yürütme mekanizmasını oluşturur. Bilim kurulunun aldığı her türlü karar kesin ve değiştirilemez niteliktedir. Dergi editörü hakem onayına gönderilmeyen çalışmaların dergide kabul edilip edilmeyeceğine, hakem sürecine gönderilip gönderilmeyeceğine karar verebilir.
OKAD için işlem sürecine dair bilgiler yazar ve yazarlara yazılı olarak dergi internet adresinden bildirilir. Hakem sürecinin başlaması editör kontrolünde gerçekleştirilir. Editör yayının dergide hakem sürecine dair işleyişine yönelik bilgi ve karar verme yetkisine sahiptir. Editörün uygun bulmadığı ya da kabul etmediği bir yayın dergide sürece dahil edilmez. Hakem onayından geçse bile editörler ya da dergi bilim kurulu mevcut çalışmanın yayımlanmasına olumlu görüş bildirmemesi veya makale sistemde yayına alınsa bile kurulların kararı ile iptal edilebilir. Böyle bir durumda yazar ya da yazarlar dergiye bir yaptırım uygulayamazlar. Her türlü yetki tek taraflı olarak editör, dergi bilim kurulu ve editörler kuruluna aittir.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar.

Yayın için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Publication of Application and Research Center of Women's and Family Studies
SAMSUN