Gastronomy is
considered as good eating and drinking knowledge and art. Gastronomy has
entered a rapid development process not only in the world but also in Turkey.
Due to this development, gastronomy education has also taken its share. The
number of schools, departments related to gastronomy is increasing rapidly.
This also increases the demand for these schools. Gastronomy training in recent
years has gained popularity. Many students have the idea of having gastronomy
training in their plans, and they take courses to improve themselves on
gastronomy. Mengen National Culinary Camp has a good share at this point. It is
realized as a national social responsibility project on gastronomy education in
Turkey. One-week gastronomy training is held with the participation of students
and lecturers from the gastronomy and culinary departments in Turkey. The
purpose of the research is to examine the activities carried out about this
organization, which is the first and only in Turkey and the case study method
was done by using the qualitative research methods. One of the purpose is that
to help the organization to develop behaviors, which can be a good sample for
young people who have devoted themselves to gastronomy training.
Gastronomi,
"iyi yemek yeme-içme bilimi ve sanatı" olarak değerlendirilmektedir.
Gastronomi, sadece dünyada değil aynı zamanda Türkiye’de de hızlı bir gelişim
sürecine girmiştir. Bu gelişmeye paralel olarak gastronomi eğitimi de hakkına
düşen payı almıştır. Gastronomi ile ilgili okulların, bölümlerin sayısı hızla
artmaktadır. Bu durum bu okullara olan talebi de arttırmaktadır. Son yıllarda
eğitim programı olarak gastronomi popüler hale gelmiştir. Birçok öğrencinin
gelecek planları arasında gastronomi ile ilgili meslekler yer almaktadır. Bu
sebeple kendilerini gastronomi konusunda geliştirmek amacıyla kurslar veya
eğitimler almaktadırlar. Gastronomi, öğrencilerin çalışma alanları arasında yer
almıştır. Mengen Ulusal Aşçılık Kampı tam bu noktada görev üstlenmektedir.
Türkiye’de gastronomi eğitimi konusunda ulusal anlamda sosyal sorumluluk
projesi olarak gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de yer alan gastronomi ve
aşçılık bölümlerinden öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımı ile bir
haftalık gastronomi eğitimi verilmektedir. Araştırmanın amacı Türkiye’de ilk ve
tek olan bu organizasyon hakkında yapılan etkinlikleri incelemektir. Bu
bağlamda araştırmanın yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden biri olan
örnek olay yöntemi tercih edilmiştir. Organizasyonun gastronomi eğitimine gönül
vermiş gençlere örnek olabilecek davranışlar noktasında kendilerini
geliştirmelerine yardımcı olmak diğer amaçlardan birisidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2018 |
Acceptance Date | March 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Youth Researches Special Issue |