Aras Bozkurt is a researcher and faculty member at Anadolu University, Türkiye. With MA and PhD degrees in distance education, Dr. Bozkurt's work focuses on empirical studies in areas such as distance education, online learning, networked learning, and educational technology. He applies critical theories like connectivism, rhizomatic learning, and heutagogy to his research. Dr. Bozkurt is also interested in emerging research paradigms, including social network analysis, sentiment analysis, and data mining. Dr. Bozkurt's studies also cover the integration of artificial intelligence technologies into educational processes in the axis of human-machine interaction.
His dedication to advancing the field is reflected in his editorial roles as the Editor-in-Chief of Open Praxis and Asian Journal of Distance Education, as well as his roles as an associate editor for prestigious journals like Higher Education Research and Development, Online Learning, eLearn Magazine, and Computer Applications in Engineering Education.
ODTÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 1998 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans çalışmasını, aynı bölümün Kentsel Tasarım Yüksek Lisans programında 2001 yılında tamamlamış, 1999-2005 yılları arasında Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Bu dönemde, çeşitli planlama stüdyolarında ve planlama projelerinde görev almıştır. 2004-2005 döneminde Almanya’nın Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nin Hidroloji Bölümünde (GFZ-Potsdam) burslu araştırmacı olarak bulunmuştur. İlk doktora derecesini ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden "Risk toplumu ve planlama: Türk kentlerinde sel felaketi yönetimi" başlıklı çalışmasıyla 2009 yılında almıştır. Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan 3 yıllık burs ile Tokyo Üniversitesi Kent Mühendisliği Bölümü’nde ikinci doktorasını "Tahliye ve Geçici Barınma Alanlarının Mekansal Dağılımı Üzerine bir CBS Tabanlı Model Geliştirme: Fatih İlçesi Örnek Çalışması" alanında 2012 yılında tamamlayarak Türkiye’ye dönmüştür. Afet riski azaltma kavramının belediye düzeyinde uygulanmaları konusunda pek çok çalışmada yer almıştır.
2013 yılından beri ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Balaban, halen CRP 201-202 Planlama Stüdyosu dersleri, Şehir ve Bölge Planlamada Güncel Konular (CRP 404) dersi ile Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş (CRP 238) dersini vermektedir. Belli bir dönem ise CRP 301-302 Planlama Stüdyosu Dersleri ile Deprem Çalışmaları Y. lisans Programında yer alan Afet Risk Yönetimi ve Risk Azaltma Temel Prensipleri (EQS 508) dersini vermiştir. Risk yönetimi ve sakınım planlaması, iklim değişikliği, kentsel taşkın risk yönetimi ve sakınım planlamasında coğrafi bilgi sistemleri tabanlı modelleme gibi çalışma konuları ile çeşitli ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde Proje Koordinatörü ve Araştırmacı olarak yer almaktadır. YÖK doçentliğini Mart 2020’de alan Şenol Balaban; Ağustos 2018 tarihinden beridir ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini sürdürmektedir.