Volume: 24 Issue: 2, 11/30/21

Year: 2021

Original Research Articles

Derleme

Konferans Bildirisi

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, İşletme, Muhasebe, Finans, Pazarlama, Ekonomi, Maliye, Halkla İlişkiler, Yönetim Organizasyon gibi sosyal bilimler alanındaki gelişmeleri takip etmek, meslek kuruluşları ve bireylerin ulusal ve uluslararası gelişmelerine katkıda bulunmak ve bu alanlarda Türkçe ve İngilizce bir kaynak oluşturmak amacıyla akademisyenler, araştırmacılar ve profesyonellerin araştırma ve görüşlerini paylaştıkları bir platformdur. Dergimizin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergi yılda iki kez (Nisan - Kasım) yayımlanmaktadır.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisinde özgün makale, kitap eleştirisi, eleştiri makalesi ve yorumlar yayımlanmaktadır. Dergi aynı zamanda özel tematik sayılar hazırlayarak yayımlamaktadır. Dergimizin önceliği yayımlanacak olan makalelerin sosyal bilimler alanına özgün katkılar yapacak güçlü, kuramsal ve ampirik niteliklere sahip olmasıdır. 

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU DERGİSİ YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI


Başlık

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki başlık olmalıdır. Başlıklar, konuyu en iyi biçimde ifade etmeli ve İngilizce başlık Türkçesi’nin tam karşılığı olmalıdır. Türkçe başlığın ilk harfleri büyük, koyu harfle, yatay , Times New Roman ve 18 punto olmalıdır. İngilizce başlık, Türkçe başlığın altında ilk harfleri büyük, yatay , Times New Roman ve 12 punto olmalıdır.


Yazar/ların İsimleri

Yazarların isimleri İngilizce başlığın altında Times New Roman, eğik ve ortalı olarak 10 punto olmalıdır. Yazarların akademik unvanı, çalıştığı kurum, e-posta adres/leri *,**, vs. biçiminde dipnot olarak ve kısaltma yapılmadan belirtilmelidir.


Özet

Yazar isimlerinden sonra üç satır boşluk bırakılarak ortalı, kalın ve büyük harfle ÖZ başlığı yazılarak, altındaki satıra satır başı yapılmadan, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 100, en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Her iki özetin altında en fazla 5 tane anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler ilk harfleri büyük, ortalı ve eğik olarak yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet eğik ve iki yana yaslı olarak Times New Roman 10 punto ile yazılmalıdır. İngilizce yazılmış makalelerde benzer işlemlerin tersi yapılır.


Makale Metni

MS Word programında, Times New Roman 11 punto, 14 nk satır aralığıyla yazılmalıdır. Yazılar ortalama 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Makaleler PC uyumlu Microsoft veya “doc” uzantılı belge oluşturmaya elverişli herhangi bir kelime işlem programında yazılmalıdır. Eski harfli metinler için özel bir yazı karakteri kullanılmış ise belgeyle birlikte söz konusu karakterler de gönderilmelidir. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar ve alıntılar italik harflerle ve tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın iki yanından 1 cm içeride, blok halinde, 14 nk satır aralığıyla ve 11 punto ile yazılmalıdır. İmlâ ve noktalama açısından makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.


Sayfa Düzeni

Yazılar Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa düzeni aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır:

 

Kağıt Boyutu : A4 Dikey

Üst Kenar Boşluk : 2,50 cm

Alt Kenar Boşluk :2,00  cm

Sağ Kenar Boşluk :2,00 cm

Sol Kenar Boşluk :2,00 cm

Yazı Tipi :Times New Roman

Yazı Tipi Stili :Normal

Metin Yazı Tipi Boyutu :11 punto

Dipnot Yazı Tipi Boyutu :8 punto

Özet :10 punto italik

Paragraf Aralığı :6 nk

Satır Aralığı :Tek

 

Paragraflar 1 cm (4 karakter) içeriden başlatılmalıdır.


Makale İçi Başlıklar

Makalede, konunun islenişine göre numaralandırılarak ana, ara ve alt baslıklar kullanılabilir. Bu baslıklardaki her bir sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.

Fotoğraf, plân, harita ve çizimler

Metin içinde kullanılan fotoğraf, plân, harita vb. materyallerin “.jpg / .tiff” uzantılı kayıtları gönderilecek dokümanlara eklenmelidir. Bu tür belgelerin baskı tekniğine uygun çözünürlükte (en az 300 piksel) ve sayfa alanını aşmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeli, ayrıca birden fazla olması hâlinde numaralandırılmalı ve başlık eklenmelidir. (Resim 1; Harita 1; Tablo , Figür 1, vb. ). Metin için parantezle atıfta bulunulan resim, harita veya diğer ekler makalenin sonuna eklenmelidir.


Kaynak Gösterim Kuralları

Kaynaklar metin içinde yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilmeli ve makalenin sonunda alfabetik olarak ve aynı yazar içinse kronolojik olarak yazılmalıdır. APA 6 versiyonu kullanılmalıdır. Metin içinde kaynak cümlenin başında veya içinde verilecekse yazarın soy ismi İnalcık (1982) şeklinde, cümlenin sonunda verilecekse (İnalcık, 1982) şeklinde belirtilmelidir. Eğer kaynaklarda yazar sayısı iki ise Semiz ve Akdağ (2011:15) şeklinde, yazar sayısı ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadına göre Semiz ve diğ. (2011:20) şeklinde belirtilmelidir. Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde Yayımlanmış kaynaklar, Semiz (1995a), Semiz (1995b) şeklinde belirtilmeli, kaynakların açık künyesi makalenin sonuna eklenmelidir.

 

KİTAP

 Tek Yazar

İnalcık, Halil, (2000) Osmanlı'da Devlet, Hukuk, Adalet, 2. bs., Eren Yayıncılık, İstanbul.

 İki Yazar

İnalcık, Halil ve Selim Aslantaş, (2012) Adalet Kitabı, 2. bs., Kadim Yayınları, İstanbul.

 İkiden Fazla Yazar

İnalcık, Halil ve diğ., (2007) Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, Eren Yayıncılık, İstanbul.

 Derleme

İnalcık, Halil (ed.), (2011) Tanzimat, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul.

 Çeviri

Nevins, Allan ve Henry Steele Commager, ABD Tarihi, çev. Halil İnalcık, (2005) Doğu Batı Yayınları, Ankara.

 Neşir

Derviş Ahmet Aşıki, Aşıkpaşaoğlu Tarihi, nşr. Hüseyin Nihal Atsız, (2011) Ötüken Neşriyat, İstanbul.

 MAKALE

 Dergi içinde makale

Şahin, İsmail, (2010) “Abdülhamid Dönemi Kıbrıs”, Düşünen Siyaset Dergisi 27, s. 1-23.

 Derleme içinde makale

Fırat, Melek, “1919-1923 Yunanistan’la İlişkiler”, Türk Dış Politikası, Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, (ed.) Baskın Oran, İletişim, İstanbul.

 Çeviri Makale

Oliveira, Renato José, “Platon’un Eğitim Felsefesi”, çev. İrfan Görkaş, (2012) İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 1, s. 168-173.

 BİLDİRİ

Sağır, Adem, (2011) “Sanal İle Gerçeklik Arasında BirKayboluş: Modern Zamanlarda Çocukluğun Sosyolojisi”, Günümüzde Çocuk Oyunları ve Oyuncaklarında Yaşanan Değişimler Sempozyumu Bildiriler Kitabı Aralık 9-10 2010, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Merkezi Yayınları, s. 81-97.

 ANSİKLOPEDİ MADDESİ

Güç, Ahmet, (1999) “Mabed”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, c. XXVI, s. 276-280.

 TEZ

Yiğitoğlu, Mustafa, (2006) “Türkiye’de II. Vatikan Sonrası Müslüman Hıristiyan İlişkileri”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

İNTERNET-SİTELERİ

Özdemir, Ekrem, “İsmet Özel’e İhanet Etmek”, Mağara Dergisi, erişim tarihi 27.03.2012, http://www.magaradergisi.com/edebiyat/225-ismet-ozele-ihanet-etmek . Not: İnternet kaynaklarında verileri, içerikleri değişen sayfalar için “son güncelleme tarihi”, sabit yazılar için “son erişim tarihi” kullanılacaktır.

YAZARLAR İÇİN ETİK KURALLAR;

Dergimizde yayınlanmak üzere makale sunan yazarların, belirtilen etik ilke ve kurallara uymaları zorunludur.

Gönderilen çalışmalar, daha önce yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere aynı zaman diliminde başka bir yayın organına, bilimsel etkinliğe gönderilmemiş olmalıdır.
Çalışma, yazar(lar)ın kendine ait olmalıdır. Diğer araştırma ve yayınlardan yararlanıldıysa, alıntıların/atıfların bilimsel araştırma ilkelerine uygun olarak eksiksiz yapılması ve kaynakların açıkça gösterilmesi zorunludur.
Kullanılan veri toplama araçları (ölçek, anket vb. gibi) yazar(lar)ın kendine ait değilse, gerekli izin alınmalı ve belgelendirilmelidir.
Birden fazla yazarın olduğu çalışmalarda, yazarlar çalışmaya bilimsel, akademik olarak somut ve yeterli düzeyde katkı sağlamalıdırlar. Çalışmaya bu açıdan katkısı olmayan kişiler, yazar olarak yer alamazlar.
Değerlendirme süreci başladıktan sonra yazar ekleme ve çıkarma işlemi yapılamaz.
Çalışmalar, intihal önleme yazılımı olan Turnitin programına göre, benzerlik oranı alıntılar dâhil % 24 aşamaz. Bunu sağlamayan çalışmaların değerlendirme süreci başlatılmaz. Benzerlik oranının düşük olması; alıntıların, atıfların ve kaynak gösteriminin bilimsel araştırma ilkelerine ve etik kurallara uygun olduğu anlamına gelmez.
Dergimize başka çalışmaların tercümeleri kabul edilmemektedir. Tercüme olduğu belirtilmeden gönderilen ancak kısmen veya tamamen çeviri olan çalışmalar, benzerlik oranına bakılmaksızın intihal yapıldığı için reddedilir.
Çalışmalarda yer alan araştırma verileri ve sonuçları gerçeğe uygun olmalı; seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla veriler değiştirilmemelidir.
Araştırmaların ham verileri yazar(lar) tarafından saklanmalı ve talep edildiğinde sunulmalıdır.
Nitel/nicel veri toplamayı gerektiren çalışmalar için, etik kurul onayı alınmalıdır ve çalışma içerisinde onay alındığına dair bilgi verilmelidir. İlgili etik kurul onayının belgesi, dergiye çalışmayla birlikte gönderilmelidir.
Yazar(lar) bilimsel araştırma yöntemlerine ve ilkelerine, etik kurallara uygun çalıştığını çalışmasında beyan etmelidir.
Kurallar içerisinde öngörülememiş etik ihlal ve yasal olmayan durumların sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Bundan dolayı yazar(lar), ulusal ve uluslararası kabul görmüş etik ve yasal kurallara uymakla yükümlüdürler.


HAKEMLER İÇİN ETİK KURALLAR;

Uzman ve yetkin oldukları alanlarla ilgili çalışmaları değerlendirmelidir. Aksi durumda ise değerlendirme yapmamalı ve editör kuruluna bildirmelidir.
Çalışmaları; ilgili alana anlamlı katkıda bulunma, bilimsel araştırma yöntemlerine uygunluk ve yeterlilik açısından değerlendirmelidir.
Değerlendirme yaparken, tarafsızlık, gizlilik, nesnellik, bilimsel yönden inceleme ilkelerine uygun hareket etmeli; öznellik taşıyan kişisel ölçütlerden azami ölçüde kaçınmalıdır.
Rapor yazılırken kullanılan dilin; yazarı teşvik edici, yazarın kişilik haklarına saygılı şekilde olmasına özen gösterilmelidir.
Süreç içerisinde değerlendirmeyi olumsuz etkileyebilecek çıkar ilişkisi veya baskı ile karşılaşması durumunda, çalışmayı incelemeyi reddetmelidir.
İnceledikleri çalışmaları arşivlememeli, kişisel olarak içeriğinden çıkar sağlamamalı, yayınlanmadan önce bu çalışmalardan yararlanmamalıdır.
Hakemler; yazarlar için belirlenen etik kurallar hakkında bilgi sahibi olmalı, değerlendirmesinde bunlara dikkat etmeli ve etik kuralların ihlal edildiğini fark ederse editör kurulunu bilgilendirmelidir


EDİTÖRLER İÇİN ETİK KURALLAR;

Çalışmaların ön değerlendirme, hakem değerlendirmesi, yayınlanma süreçlerini; derginin yayın ilkeleri ve etik kuralları çerçevesinde; adil, tarafsız, denetlenebilir, nesnel, çıkar ilişkisinden bağımsız ve tarafların gizlilik haklarına uygun şekilde yürütülmesinden sorumludur.
Derginin amacına ve kapsamına uygun çalışmaları, yayın ilkeleri ve etik kurallar açısından önemli ihlal yoksa ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
Yazarlar ve hakemlerin belirlenen etik kurallara uymaları hususunda azami ölçüde dikkat etmeli, gerekli ise yeni düzenlemeler ve değişiklikler yapmalıdır.
Hakem değerlendirme sürecinde; kör hakemlik sisteminin amacına uygun şekilde yürütülmesini sağlamalı, yazarların ve hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalı ve aralarında çıkar ilişkisi olup olmadığını denetlemelidir.
Çalışmanın konusuna uygun hakem belirlemeli ve alanında yetkin hakemlerin değerlendirme süreçlerine katılımı hususunda gayret etmelidir.
Sosyal Bilimler Meslek Okulu mensupları tarafından gönderilen çalışmalarının, kurum dışından hakemlerin incelemesine sunmalıdır.
Değerlendirme ve yayın süreçleri yer almayan üçüncü taraflara, gönderilen çalışmalarla ilgili herhangi bir bilgi ve açıklama yapılamaz. (Bu kural, değerlendirme süreci sonucunda çalışmanın yayınlanmaması durumunda da geçerlidir.)
Yazarlar ve hakemlerle iletişiminde; açıklayıcı ve bilgilendirici olmalı, zamanında geri bildirim sağlamalı, karşılıklı etkileşim içerisinde olmalıdır.
Derginin akademik ve yayın anlamında gelişimini sağlama, kalitesini yükseltme ve kapsamını oluşturan bilim alanlarına katkıda bulunma amacıyla çaba sarf etmelidir.
Yazarlar, hakemler, okuyucular tarafından iletilen görüş, talep, şikâyet ve eleştirileri dikkate almalı, açıklayıcı şekilde geri bildirimde bulunmalıdır. Cevap hakkı oluşan kişi veya kurumları bilgilendirmelidir.
Görüş, talep, şikâyet ve eleştirilerde yer alan konularla ilgili dergi kurullarıyla değerlendirmeler yapmalı ve sonuçlara göre yayın süreçlerinde değişikliğe gidebilmelidir. 

Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).