Bu çalışmada sürdürülebilirlik kapsamında yeşil restoran uygulamaları araştırılmıştır. Teknolojik gelişmelerin, nüfus artışının ve tüketim alışkanlıklarının hızla değişim gösterdiği bugünün dünyasında işletmeler kazançlarını arttırmak, rekabet avantajı sağlamak ve tercih edilebilir konuma ulaşabilmek için işletmecilik yöntemlerinde çeşitli farklılıklara gitmek zorunda kalmıştır. Bu noktadan hakaretle yiyecek içecek işletmeleri, tüketicilerin sağlıklı beslenme anlayışlarına uygun olmanın yanında çevreye karşı duyarlı bir yönetim anlayışı geliştirmiştir. Çevreye karşı duyarlı işletmecilik anlayışı beraberinde doğal kaynakların korunması, atık yönetimi, su ve gıda israfının minimum seviyelere düşürülmesi konusunda önlemler almasını da gerekli kılmıştır. Sürdürülebilirlik anlayışı etrafında şekillenen yeşil restoran uygulamalarının temelde yerel üretimi destekleme, kültürel değerlere karşı saygılı bir hizmet anlayışı benimseme, organik gıdaların tüketimini arttırıcı faaliyetlerde bulunma türünde hizmet sağladıkları tespit edilmiştir.
Çalışmanın amacına uygun olarak basılı ve yazılı elektronik materyallerin incelenerek bir araya getirilmesine dayalı literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Bu alanda yapılan diğer çalışma dokümanları incelenerek araştırma ve değerlendirme
In this study, green restaurant practices were investigated within the scope of sustainability. In today's world, where technological developments, population growth and consumption habits change rapidly, businesses have had to make various changes in business methods in order to increase their earnings, provide competitive advantage and reach a preferable position. From this point of view, food and beverage businesses have developed an environmentally sensitive management approach besides being suitable for consumers' healthy eating understanding. Environmentally sensitive business approach necessitated taking measures to protect natural resources, waste management, and reduce water and food waste to minimum levels. It has been determined that green restaurant practices, shaped around the understanding of sustainability, basically provide services such as supporting local production, adopting a service understanding that respects cultural values, and engaging in activities that increase the consumption of organic foods.
In accordance with the purpose of the study, the literature review method based on examining and bringing together printed and written electronic materials was used. Other working documents in this field were examined and subjected to the research and evaluation process. The results were gathered together in a systematic way within the scope of the study.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | July 19, 2023 |
Publication Date | June 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 1 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License